„To, ką sako Z. Brzezinskis, [...] net nenoriu komentuoti, nes to net techniškai neįmanoma padaryti taip greitai. Tai gal daugiau yra politinis pareiškimas, siekiant atkreipti politikų dėmesį. Labai rimtai, žiūrint iš karinio taško, to svarstyti negaliu“, – teigia J. V. Žukas.

Trečiadienį buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Z. Brzezinskis pareiškė, kad V. Putinas gali pamėginti Baltijos šalis užimti žaibišku veiksmu, kuriam NATO nebūtų pasirengusi.
Esą košmariškas scenarijus būtų, jei per vieną dieną jis tiesiog užimtų Rygą ar Taliną.

„Tam jis užtruktų vieną dieną tikrąja to žodžio prasme. Jie niekaip negalėtų pasipriešinti“, – trečiadienį sakė Z. Brzezinskis.

Tačiau, pasak J. V. Žuko, mūsų šalyje numatyta daug gynybos priemonių, o tarp jų – ir gynybos planai. Be to, mūsų sąjungininkai šiuo metu yra Lietuvoje. „Tai yra sulaikančios saugumo priemonės. Juk mūsų sąjungininkių buvimas mūsų šalyse irgi yra stabdanti priemonė bet kokiai agresijai“, – pabrėžia Lietuvos kariuomenės vadas.

Jo įsitikinimu, NATO šalių karių buvimas šalies teritorijoje yra labai didelė, papildoma saugumo garantija. „Turėsime ir rotuojamas pajėgas, kurios čia bus. Čia nuolat bus amerikiečiai, taip pat kariai iš kitų partnerių šalių. Šiais metais keturis mėnesius turėsime ir Portugalijos, ir Belgijos, ir Vokietijos, ir Danijos karius. Visą laiką čia bus NATO šalių kontingentas“, – tikina J. V. Žukas.

Lietuvos kariuomenės vado teigimu, NATO šalių karinių padalinių rengimą, buvimą mūsų šalyje, santykius su Lietuvos kariuomenės padaliniais koordinuos naujai įkurtas NATO vadovaujamos struktūros štabas. „Manau, kad padarytas labai didelis žingsnis, garantuojant Lietuvos saugumą“, – įsitikinęs Lietuvos kariuomenės vadas.

NATO karinis komitetas ketvirtadienį pritarė tarptautinių štabų steigimui Lietuvoje ir dar penkiose Vidurio ir Rytų Europos šalyse. Tai vasario pradžioje dar turėtų patvirtinti NATO gynybos ministrai.
Anot J. V. Žuko, sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiajam vadui tiesiogiai pavaldų štabą svarstoma įkurti Vilniuje šalia Jungtinio štabo. Pusę personalo jame sudarys lietuviai, kitą pusę – kitų NATO šalių kariai.