Pareiškėjas nurodo, jog salone padavėjai atsisakė jį aptarnauti dėl jo kilmingumo. Nurodoma, jog pareiškėjas esą yra Lietuvos Didžiojo kunigaikščio palikuonis. Prie skundo pridedamos pareiškėjo karališką kilmę esą patvirtinančios sertifikato apie DNR tyrimo rezultatus bei 1851 m. knygos lenkų kalba „Teodora Wagi Historya książąt i królów polskich: krótko zebrana“ fragmento kopijos.

Skundą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai pagal kompetenciją tirti persiuntė Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, kuri informaciją apie incidentą gavo iš Vilniaus miesto policijos komisariato.

Lygių galimybių įstatymas draudžia diskriminaciją dėl kilmės prekių ir paslaugų srityje. Reglamentuojama, jog nepaisant lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos, visiems vartotojams privalu sudaryti vienodas sąlygas gauti tokius pačius gaminius, prekes ir paslaugas, įskaitant aprūpinimą būstu, bei taikyti vienodas apmokėjimo sąlygas ir garantijas už tokius pačius ir vienodos vertės gaminius, prekes ir paslaugas.

Kilmės sąvoka nereglamentuota Lygių galimybių įstatyme. Tuo tarpu socialinė padėtis tame pačiame įstatyme apibrėžta: tai „fizinio asmens įgytas išsilavinimas, kvalifikacija ar mokymasis ir studijos mokslo ir studijų sistemai priklausančiose įstaigose, turima nuosavybė, gaunamos pajamos, teisės aktuose nustatytos valstybės paramos poreikis ir (arba) kiti su asmens finansine (ekonomine) padėtimi susiję veiksniai“.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, einanti lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, Edita Žiobienė teigia: „Gavę Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos raštą, pradėjome tyrimą dėl galimos diskriminacijos kilmės pagrindu“.

2014 m. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje dominavo skundai dėl lyties, socialinės padėties, amžiaus, negalios, religijos diskriminacijos. Pernai negauta nė vieno skundo dėl kilmės diskriminacijos.

Per visus veiklos metus į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą su skundais kreipėsi, patys buvo apskųsti arba tyrimo dėl diskriminacijos procedūrose dalyvavo Lietuvos bei Europos parlamento nariai, ministrai, merai, ambasadų darbuotojai, tarptautinių bei nacionalinių organizacijų vadovai. Karališkosios kilmės asmuo dėl diskriminacijos jo kilmės pagrindu tarnybai skundžiasi pirmą kartą.