Klubų atstovams buvo įteiktos kariuomenės vado padėkos už puikiam tikslui aukojamą laisvalaikį.

Į ramovę atvyko dešimties klubų atstovai. Lietuvoje tokių klubų yra daugiau, tačiau padėkos pareikštos tik tiems, kurie atkuria dalinius, kariavusius po Lietuvos vėliavomis už Lietuvos interesus.

Kariuomenės vado padėkos pareikštos šiems klubams: „LDK varčiai“, „Vilkatlakai“, „Viduramžių pasiuntiniai“, „Grenadierius“, Kauno karo istorijos klubas, „Leitgiris“, „Kovarnis“, „LDK Didžiosios buožės 1-asis pėstininkų regimentas“, „Husaras“ ir „Miško broliai“.

„Informacinio karo fone labai svarbu stiprinti ir karių, ir kitų potencialių šalies gynėjų motyvaciją. Kariai sėkmingai motyvuojami primenant jiems mūsų karo istoriją. Jie privalo žinoti, kodėl turi kovoti už savo šalį. Geriausias to pavyzdys – jų tėvai ir protėviai, kurie nuo seniausių laikų iki Sausio 13-osios, iki misijų Afganistane ir Irake, kovėsi ir kaunasi už savo valstybę. Jiems sakoma: „Jei jūsų tėvai ir protėviai kovojo už savo valstybę, ar jūs blogesni ar bailesni? Turite atlikti savo pareigą ir kautis taip, kaip jie“, - sakė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento direktorius, - „Todėl šitie žmonės, kurie aukoja savo laisvalaikį ir pinigus rekonstruodami mūsų karinę praeitį, mums yra nepaprastai svarbūs, nes jie – gyvas mūsų kovojusių protėvių priminimas“.

Pagerbtieji klubai atkūrinėja įvairiausių laikotarpių – nuo geležies amžiaus iki XX a. vidurio – mūšius, ginklus, aprangą ir kt. Klubai organizuoja renginius ir šventes, dalyvauja edukacinėje veikloje (supažindina moksleivius su gyvąja istorija). „Istorijoje gludi tautos identitetas. Savo tautos suvokimas ir pilietiškumas yra tiesiogiai susiję“, - renginio metu sakė karo istorikas Karolis Zikaras.

Dauguma šių klubų turi maždaug po dvi dešimtis narių. Skaitlingesnis yra itin aktyviai veikiantis klubas „Viduramžių pasiuntiniai“.

Tačiau pats skaitlingiausias, kaip paaiškėjo, Ukmergės rajone veikiantis klubas „Miško broliai“. Jame apie 70 narių, kurių amžius - nuo 18 iki 70 metų. Savo bazėje jie įsirengę bunkerį, klubo nariai moksleiviams rengia pamokas apie pokario partizanų kovas, kuria filmus ir t.t. Jie ginkluoti ne tik butaforiniais, bet ir tikrais ginklais. Pabendravęs su šio klubo nariais vienas iš renginyje dalyvavusių karininkų linksmai pasakė: „Toks įspūdis, kad šitie vyrai ką tik išlipo iš bunkerio ir eina niovyti enkavedistų“.

Renginio proga ramovėje buvo surengta karinės tematikos karikatūrų paroda.