Kaip BNS informavo VAAT atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė, teismas ketvirtadienį sankcionavo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimą, kai buvo pateikti papildomi argumentai, jog televizijos rodytoje laidoje kurstyta neapykanta ir karas.

„Teismas, susipažinęs su sausio 12 dienos LRTK sprendimo turiniu ir laidos vaizdo įrašu, nusprendė, kad komisijos sprendimas yra teisėtas, pagrįstas, o numatyta taikyti priemonė yra proporcinga padarytam nusižengimui. Teismui pateikti įrodymai besąlygiškai patvirtino, kad programoje iš tikrųjų kryptingai buvo formuojama žiūrovų nuomonė, jog Vakarų pasaulio valstybės siekia sugriauti Ukrainos ir Rusijos santykius bei destabilizuoti padėti regione. Tyčia buvo paskleista melaginga informacija apie Ukrainos istoriją ir santykius su kitomis valstybėmis, tai pat ir su Baltijos šalių tautomis, kad buvo kurstoma neapykanta Ukrainai ir ukrainiečių tautai, Amerikai, Lenkijai, Baltijos valstybėms“, - sakė S.Jacinevičienė-Baltaduonė.

Pasak jos, teismas nevertino komisijos paskirtų priemonių tikslingumo, kadangi tai išskirtinė komisijos teisė.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusį penktadienį buvo atmetęs analogišką LRTK prašymą motyvuodamas, jog pasigedo konkrečių komisijos nuorodų, kurie teiginiai laidoje kurstė karą ir neapykantą, kokia informacija yra vertinama kaip tendencinga ir šališka.

Komisija sprendimą priėmė nurodydama, kad pernai lapkričio 19 dieną rodytoje laidoje „Paklydimo teritorija“ kurstytas karas ir neapykanta.

Teismui LRTK šią savaitę pateikė papildomus sprendimo argumentus bei citatas, taip pat Krašto apsaugos ministerijos specialistų išvadas, pritariančias komisijos nuomonei. Anksčiau LRTK ekspertų išvadas buvo patvirtinę ir Vilniaus universiteto ekspertai Žygintas Pečiulis ir Andrius Šuminas.

„Viasat“ atstovas: bendrovė paklus nurodymui 

Bendrovė „Viasat“ paklus teismo sankcionuotam Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimui ir laikinai stabdys įstatymus pažeidusios „Ren TV Baltic“ retransliacijas, sako įmonės atstovas.

„Tokį sprendimą bendrovė priėmė, atsižvelgdama į Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) patvirtinimą, kad LRTK dėl šio kanalo transliacijų sustabdymo pradės dialogą su Europos Komisija (EK) ir „Ofcom“ - reguliuojančiąja institucija Jungtinėje Karalystėje, kurioje minėtas kanalas yra registruotas“, - BNS sakė Gediminas Galkauskas.

Jis informavo, kad LRTK sprendimą „Viasat“ taip pat aptars su EK ir „Ofcom“ bei lauks šių institucijų nuomonės.

„Bendrovė vertina, kad priimdama šį sprendimą LRTK rėmėsi nepriklausomų ekspertų bei Žurnalistų etikos inspektoriaus išvadomis dėl kanalo transliuojamo turinio“, - nurodė „Viasat“ atstovas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) ketvirtadienį leido sustabdyti televizijos „Ren TV Baltic“ retransliacijas Lietuvoje trims mėnesiams, įvertinęs papildomai pateiktus LRTK argumentus dėl neapykantos ir karo kurstymo lapkritį rodytoje televizijos laidoje „Paklydimo teritorija“.

LRTK ne kartą buvo nurodžiusi stabdyti kelių rusiškų televizijų retransliacijas dėl pažeidimų, šiems nurodymams iki šiol paklusdavo visi Lietuvoje veiklą vykdantys retransliuotojai, išskyrus „Viasat“. Bendrovės atstovai gruodį pareiškė, jog nuo šiol sprendimus vykdys, jei LRTK apie juos informuos Europos Komisiją.

Šiuo metu Seime svarstomos Prezidentės pateiktos pataisos, siūlančios griežtinti ir išplėsti atsakomybę už nesantaikos ar karo kurstymą bei kitus pažeidimus numatant iki 100 tūkst. eurų ar 3 proc. metinių pajamų siekiančias baudas. Baudžiami galėtų būti ne tik transliuotojai, bet ir retransliuotojai. Pataisas papildantį panašų projektą gruodį parengė ir Kultūros ministerijos darbo grupė.

Pernai trims mėnesiams dėl tokių pat priežasčių jau buvo sustabdytos kanalų „NTV Mir“ ir „RTR planeta“ transliacijos Lietuvoje, užpernai - Pirmojo Baltijos kanalo (BPK) retransliavimas.

Be to, gruodį Lietuvos radijo ir televizijos komisija nusprendė inicijuoti rusiškų televizijos kanalų „RTR Planeta“ ir „ NTV Mir Lithuania“ retransliacijos sustabdymą metams, nustačius, kad jie pakartotinai galėjo kurstyti nesantaiką.