Tai Betliejaus žvaigždės šventė, bet kaip paprastai Lietuvoje visos mūsų tradicijos persipynusios. Kaip yra iš tikrųjų, „Žinių radijui“ padėjo išsiaiškinti etnologė Gražina Kadžytė.

„Karaliai karūnuoti, vainikuoti, o šventės yra geros tada, kai mes jas gražiai pradedame ir kilmingai pabaigiame“,- sakė etnologė.

G. Kadžytė taip pat akcentavo, jog riebiasias kūčias išgalvojo XXI amžiaus apsirijėliai, mat senovėje tai turėjo visiškai kitokią šventės prasmę.

Etnologė Gražina Kadžytė
„Senovėje vaikščiodavo genties pasiųsti atstovai. Jie apvaikčiodavo savo bendruomenės namus ir juos palaimindavo. Ir dabar yra išlikęs užrašas, kurį mes brėžiame ant durų staktos. Mūsų vyresnieji ar seneliai parsinešę šventintą kreidą iš bažnyčios, įbrėžia tris kryželius ir tris raides KMB. O anksčiau tai padarydavo tie iškilmingieji trys karaliai, kurie apvaikščiodavo namus. Dar paberdavo grūdų, kad tuose namuose nieko netrūktų. Tos trys raidės visų pirmiausia reiškia lotynišką palaiminimą“,- pasakojo G.Kadžytė.

O to, anot etnologės, reikia tam, kad pro duris neįeitų blogis.

„Žmonės duris ženklina tam, kad pro jas neįeitų blogis, piktoji dvasia. Tai tarytum namų užraktas. Bažnyčioje girdėjau nuostabią mintį, kad jeigu žmonės duris pažymi šiuo ženklu, tai turėtų būti ir dvasios ženklas. Ženklas, kad šių namų durys yra atviros tiems, kam reikia paguodos, pagalbos. Žmonės, kurie pasiruošę padėti visiems. Tai gerumo, dosnumo, dalinimosi ženklas“,- pasakojo G.Kadžytė.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val. Visas laidos įrašas – ČIA.

Vainikuojamas Kalėdų laikas

Kalėdų laiką užbaigia Trijų karalių eisena ir eglučių palydėtuvės.

Antradienį, sausio 6-ąją, prie Vilniaus Aušros vartų tradiciškai pasirodys Trys Karaliai, prieš kelis tūkstančius metų ėję lankyti užgimusio Kūdikėlio Jėzaus. Trijų karalių arba Kristaus Apreiškimo švente baigiasi Kalėdų laikotarpis.

Vilniuje tradicine tapusi teatralizuota Trijų Karalių eisena, lydima didelėmis lėlėmis persirengusių aktorių - piemenų, gyvulėlių, angelų, prie jų prisijungusių miestiečių, keliaus į Katedros aikštę. Karaliai miestui linkės derlingų metų ir neš dovanas į prakartėlę.

Vėliau Mokytojų namų kiemelyje prasidės šventė visai šeimai „Lik sveika, Kalėdų eglute“.

Kalėdų eglučių palydos į mišką tradiciškai vyks Vilniaus mokytojų namų kiemelyje. Čia numatyta teatralizuota programa. Mažieji galės dalyvauti smagiuose žaidimuose, parašyti padėkos laiškelį Kalėdų seneliui, patys geriausieji galės įsigyti „Gerojo Vilniaus vaiko“ pažymėjimus. 

Baigiantis šventei stebuklingu sunkvežimiu eglutės bus palydėtos miško link, kad ateinančiais metais vėl galėtų grįžti į mūsų namus.

Teigiama, kad Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus pasveikinti ėję trys bibliniai vyrai iš tiesų buvo ne karaliai, o trys Rytų išminčiai, stebėję dangaus kūnų judėjimą. Danguje suspindus ryškiai žvaigždei, išminčiai pagal pranašų liudijimus žinojo, kad tai turi sutapti su pasaulio Atpirkėjo atėjimu į Žemę. Taigi jie keliavo pasveikinti Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus. Su savimi keliautojai nešėsi karališkų dovanų - aukso, smilkalų ir miros.

Simboliškai per Tris Karalius bažnyčiose šventinami smilkalai ir kreida, kuria virš durų užrašomos trys pirmosios karalių vardų - Kasparo, Merkelio (Melchioro) ir Baltazaro - raidės.

Trijų Karalių dieną dažniausiai užgesinamos Kalėdų eglės miestų aikštėse, nupuošiamos šventinės eglutės namuose ir įstaigose.

Kaune ypatingus metus paskelbs Senasis Krivis

Antradienį į Kauną atkeliauja Trys karaliai, drauge su tradicinės šventės organizatoriumi – Kauno tautinės kultūros centru – kviečiantys miesto bendruomenę ir svečius smagiu pasibuvimu užbaigti Kalėdų laikotarpį.

Rengėjai kauniečiams dovanos šventinį koncertą „Trys karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“ bei ragins visus iš širdies pasilinksminti bei pasikviesti sugrįžti šviesą.

Šventė prasidės antradienio popietę miesto centre, o tęsis Senamiestyje. Iš pradžių Angelas Laisvės alėja ves Trijų karalių ir jų palydos eiseną nuo S. Daukanto gatvės į Rotušės aikštę. Įspūdingo dydžio lėles – Kasparą, Merkelį ir Baltazarą – tradiciškai lydės persirengėlių svita, nešina žibintais ir karališkomis dovanomis: auksu, smilkalais, mira.

Senasis Krivis paskelbs, kad prasidėjo Etnografinių regionų metai, o visų penkių etnografinių Lietuvos regionų atstovai pasveikins kauniečius savo krašto nepakartojama tarme.

Atsisveikinimo su kalėdiniu laikotarpiu ir Kalėdų eglutėmis šventėje Kaune dalyvaus folkloro ansambliai „Žaisa“, „Kupolė“, „Bitula“, „Sodyba“, „Jotija“, „Lankesa“, „Ratilėlis“, „Brydė“, „Alda“. Išskirtinę programą rodys šokio su ugnimi studija „Ugnies valdovai“: liepsnos Saulės simboliai, kviesdami šviesą. Rotušės aikštėje bus surenkamos kauniečių suneštos iš namų nupuoštos Kalėdų eglutės.

Geriausiems liaudies menininkams bus įteikti „Aukso vainikai“

Tradiciškai Trijų karalių dieną, sausio 6-ąją, Lietuvos nacionaliniame muziejuje vyks Respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės.

Konkursinių parodų ciklas, pradėtas 2005 metais, turėjo ypatingą uždavinį – išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, paskatinti visų dailės šakų kūrėjus dažniau ieškoti įkvėpimo senosiose tradicijose.

Pastaraisiais metais ypač suklestėjo paprotinės liaudies dailės šakos: margučiai, sodai, Užgavėnių kaukės. Na, o tradicinė liaudies skulptūra ir kaip integrali kryždirbystės paminklų dalis pati savaime visada buvo mūsų šalies pasididžiavimas.

Per devynerius konkurso metus geriausių vaizdinės dailės kūrėjų aukso vainikus užsidėjo keturi skulptoriai (vienas jų – Kazimieras Striaupa – net du kartus), dvi tapytojos ir dvi grafikės. Taikomosios dailės šakose daugiausia vainikų – net penkis – laimėjo tekstilininkai: po du už juostas ir suvalkiečių kaišytines prijuostes, vieną – už lovatieses. Po vieną kartą buvo vainikuoti kalvis, keramikas, sodų ir margučių meistrės. Nuo 2007 metų konkurse varžėsi ir kryždirbiai. Iš septynių vainikuotųjų du – Rimantas Zinkevičius ir Adolfas Teresius – yra iškovoję po du aukščiausius konkurso apdovanojimus – ir už kryždirbystės, ir už skulptūros kūrinius.

Šiais metais konkursas vyksta jau dešimtą kartą, ši sukaktis paskatino kartu su konkursine paroda pristatyti ir ankstesnių metų „Aukso vainiko“ laimėtojų kūrybą.

Renginių sąrašas

* 13.00 val. Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 1, Vilnius) vyks Respublikinės konkursinės liaudies meno parodos "Aukso vainikas" laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės.

* 17.30 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6, Vilnius) - Rašytojų sąjungos premijos laureato pagerbimo vakaras. Dalyvaus rašytojai Algimantas Mikuta, Viktoras Rudžianskas, literatūrologė Viktorija Daujotytė, literatūros kritikas Valentinas Sventickas, aktoriai Sigutis Jačėnas, Vytautas Rumšas ir kiti.

* 18.00 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) - tradicinių giedojimų vakaras "Bernelis gimė Betliejuj. Trys Karaliai su Kalėdų giesmėmis". Marijos Taikos Karalienės parapijos giesmininkai giedos Kalėdines giesmes.

* Kauno tautinės kultūros centras kviečia pasitikti Tris karalius. 16.30 val. - Trijų karalių eisena Laisvės alėja į Rotušės aikštę. 17.30 val. - koncertas "Trys karaliai atkeliavo - visas svietas uždainavo". 17.00 val. - atsisveikinimo su Kalėdų eglutėmis akcija Rotušės aikštėje.

* 16.30 val. Vilniuje nuo Aušros vartų pajudės Trijų karalių eisena. 18.00 val. Mokytojų namų kiemelyje vyks tradicinis renginys "Lik sveika, Kalėdų eglute!".