Apgailestaujame, jei nesugebėjome įvertinti visų, kurie verti būti nominuotais ir tuo pačiu dėkojame tiems, kurie padėjo sudaryti kandidatų sąrašą. Kviečiame išreikšti savo nuomonę portale delfi.lt ir atiduoti savo balsą tam, kuris, jūsų manymu, yra labiausiai vertas būti Metų žmogumi.

O balsuoti tikrai bus už ką, nes šie metai buvo išskirtiniai. Pirmiausia dėl to, jog nominavome ne tik sporto, verslo ir politikos lyderius, pademonstravusius savo tvirtas vertybes ir atkaklumą siekiant užsibrėžtų tikslų. Šie metai išskirtiniai todėl, kad pirmą kartą nominuojame ne tik konkrečius asmenis, bet ir žmonių grupes, kurios parodė sektiną pavyzdį visiems šalies piliečiams ir kurie savo veiksmais ne tik puošia Lietuvą, bet ir skatina prie šios veiklos prisijungti kitus žmones. Visi drauge jie daro mūsų šalį gražesne.

Todėl šiame kontekste būtų sunku nepastebėti Lietuvos piliečių, kurie šiemet, augant Rusijos keliamai grėsmei, įstojo į Lietuvos šaulių sąjungą ir į Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgas. Tai - šalies vyrai ir moterys, kurie buvo ir yra pasiryžę ginklu ginti Tėvynę. Į Lietuvos šaulių sąjungą šiais metais įstojo 1100 žmonių, o į Krašto apsaugos savanorių pajėgas savo noru įstojo 136 Lietuvos piliečiai. Žinodami, kad šalyje vis dar yra tikrų patriotų, pasiryžusių bet kokia kaina ginti savo valstybę ir jos piliečius, ir suvokdami, kokią reikšmingą įtaką Lietuvai turi tokie žmonės, mes iškilmingai norime juos paskelbti pirmaisiais kandidatais į Metų žmonių titulą.

Atsižvelgiant į šiemet ypatingai paaštrėjusią geopolitinę situaciją ir sekant įvykius Ukrainoje, sunku neįvertinti tų žmonių, kurie karo siaubiamai valstybei išreiškė didelį palaikymą ir, nesiekdami asmeninės naudos, stengėsi visais įmanomais būdais padėti. Todėl Metų žmonėmis norime nominuoti ir visus Lietuvos menininkus, kurie aukoja savo kūrinius labdaringiems aukcionams, skirtiems surinkti lėšų Ukrainoje vykstančio karo suluošintų žmonių gydymui, medicinos priemonių, medikamentų, skirtų sužeistiems kariams bei ekipuotės įsigijimui.

Nėra abejonių, kad finišą pagaliau pasiekęs SGD terminalo projektas greta euro įvedimo tapo vienu iš pagrindinių ir svarbiausių praėjusių metų įvykių, nes šio projekto dėka Lietuva yra išvaduojama nuo politinio ir energetinio „Gazprom" diktato. Dėl šios priežasties Metų žmogumi norime nominuoti energetikos ministrą, buvusį „Klaipėdos naftos" vadovą Roką Masiulį bei visą „Klaipėdos naftos" komandą, kurie dėjo visas pastangas ir kovojo su įvairiausiomis kliūtimis tol, kol galiausiai sugebėjo laiku realizuoti strateginį energetinį SGD terminalo projektą, kuris mūsų valstybei yra ypatingai reikšmingas.

Kaip ir kiekvienais metais, tradiciškai Metų žmogumi norime nominuoti ir šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę, tačiau tokį pasirinkimą net neabejodami deklaruojame ne iš įpročio, o todėl kad šio žmogaus tvirtos ir į konkrečius tikslus orientuotos veiklos yra neįmanoma nepastebėti ir neįvertinti. D. Grybauskaitės tvirta lyderystė yra pastebima ir vertinama visame pasaulyje, o šiemet ji buvo išrinkta Pasaulio moterų lyderių tarybos pirmininke. Prezidentės veikla patvirtina, kad šis žmogus tvirtai padeda užtikrinti Lietuvos žengimą modernios, skaidriai funcionuojančios valstybės link.

Jau ne pirmą kartą Metų žmogumi nominuojame ir garsiąją Lietuvos plaukikę Rūtą Meilutytę, kuri yra jauniausia pasaulio ir olimpinė čempionė Lietuvos istorijoje ir daugkartinė šalies ir Europos moterų plaukimo rekordininkė. Šiais metais R. Meilutytę pastebime ne tik dėl Lietuvos vardo garsinimo ir ne tik dėl to, kad ji yra įkvėpimo šaltinis daugeliui Lietuvos sportininkų, bet ir dėl nuoseklios labdaringos veiklos, kurią ji vykdo. Tai - sportininkė, kuri savo veikla rodo teisingą atsakomybės už valstybės ateitį pavyzdį.

Šiemet, kai geopolitinė situacija pasaulyje buvo kaip niekad įtempta, negalime neatkreipti dėmesio į tuos šalies verslininkus, kurie visai tautai pademonstravo išskirtines ir principingas vertybes, orientuotas į valstybę ir jos ateitį, o ne į asmeninę naudą. Priešingai nei dauguma verslininkų, siekiančių visais įmanomais būdais generuoti kuo didesnį pelną, džiugu pranešti, jog šalyje esame ir tokių lyderių, kuriems valstybės ateitis ir jos gerovė rūpi labiau nei savo piniginės storis. Todėl Metų žmogumi norime nominuoti bendrovės „Avitelos prekyba" generalinį direktorių Algirdą Mitalą ir visą bendrovės vadovybę, pademonstravusią Lietuvos ekonomikai ir saugumui įtaką darantį pilietiškumą. Ši komanda priėmė ryžtingą ir principingą sprendimą sustabdyti „Viasat" palydovinės televizijos, retransliuojančios propagandinį Rusijos kanalą „RTR Planeta", paslaugų pardavimą, tokiu būdu pademonstruodama savo stiprią pilietišką poziciją neplatinti priemonių, kurios dalyvauja informaciniame kare.

Į Metų žmonių nominantų sąrašą norime įtraukti ir premjerą Algirdą Butkevičių, kuris sugebėjo sutelkti vyriausybę ties esminių 2014 metų darbų realizavimu - pasiruošimu euro įvedimui bei SGD terminalui. Jam vadovaujant, nepaisant atskirų problemų, dalies valdančiosios daugumos destrukcinės veiklos bei Rusijos sankcijų Lietuvos verslui, buvo išlaikytas Lietuvos ekonomikos augimas, nors nežymiai, bet ūgtelėjo visuomenės pajamos, o pokyčių energetikoje dėka nuo kitų metų didžiajai daliai šalies piliečių mažės šilumos kainos.

Ryžtą ir atsidavimą 2014 metais demonstravo ir verslo inovatoriai, „Pixelmator Team" įkūrėjai, broliai Aidas ir Saulius Dailidės. Šie lietuviai įkvėpia jaunąją kartą kurti, siekti tikslų ir įgyvendinti savo potencialą. Šiais metais jaunieji inovatoriai, dalyvaudami pasauliniame naujos „Apple" produkcijos pristatyme, pristatė ir papasakojo apie savo sukurtą grafikos apdorojimo paketą, pritaikytą naujam „iPad Air". Tokiu pasiekimu broliai Dailidės skatina jaunąją kartą eiti pažangos keliu, vedančių į aukštus tikslus ir sėkmingą jų realizavimą pelnant pasaulinio pripažinimo.

Sporto pasaulyje šiemet ypatingai ryškiai pasižymėjo disko metikas Andrius Gudžius, kuris aktyvia sportine veikla demonstruoja įkvepiantį pavyzdį visiems jauniems Lietuvos sportininkams. Jo pasiekimai skatina tikėti, kad Lietuvoje auga rimta pamaina garsiajam Virgilijui Aleknai. Šiemet vykusiame Lietuvos lengvosios atletikos čempionate jis nukarūnavo legendinį V. Alekną, kuris šalyje nebuvo pralaimėjęs nuo 1995-ųjų. Tai - rimtas ir pripažinimo reikalaujantis sportinis pasiekimas.

Sportininkų gretose šiemet sužibėjo ir dviratininkas Ramūnas Navardauskas, kuris laimėjo daugybę apdovanojimų, o šiemet išgarsino valstybės vardą, įrašydamas Lietuvą į prestižiškiausių pasaulio dviračių varžybų „Tour de France" nugalėtojų metraštį, kai pirmasis įveikė rungtynių 19-ąjį etapą. Tai - rimtas ir daug žadantis laimėjimas, įrodantis, kad Lietuva - ne vien krepšininkų šalis. Reikia pastebėti, kad tą jau seniai įrodinėja ir legenda tapęs tenisininkas Ričardas Berankis, kurį šiemet taip pat nominuojame Metų žmogumi. Sportinėje karjeroje savo atkaklumu ir kovingumu jis demonstruoja išskirtinį pavyzdį visiems Lietuvos tenisininkams. Šiemet R. Berankis sėkmingai užbaigė sezoną ir tapo Italijoje vykusio Teniso profesionalų asociacijos „Challenger" serijos turnyro „Andria e Castel del Monte" vienetų varžybų nugalėtojų. Tai - jau ketvirtasis tenisininko laimėtas „Challenger" serijos turnyras ir ne vienintelis jo pasiekimas šiais metais: R. Berankis šių metų liepos mėnesį triumfavo ir Astanoje, Kazachstane vykusiame teniso turnyre.

Šiais metais netrūko ir mokslo pasaulį garsinančių žmonių, kurių dėka Lietuva žengia pirmyn, o jos vardas skamba visame pasaulyje. Kauno technologijos universiteto Telematikos mokslo laboratorijos vedėjas, profesorius Arminas Ragauskas, mūsų redakcijos nuomone, yra vertas Metų žmogaus titulo. Savo aktyvia moksline veikla jis garsina šalies vardą, o jo sąskaitoje - 100 išradimų ir patentų visame pasaulyje. Jis nuolat dalyvauja tarptautiniuose, NASA, JAV gynybos departamento ir Europos Komisijos finansuojamuose projektuose, o jo išradimo, galvospūdžio matuoklio, sukurto talkinant kolegai dr. Gediminui Daubariui, potenciali vertė rinkoje Niujorko konsultantų buvo įvertinta 7 mlrd. dolerių.

Tame pačiame kontekste norime atkreipti dėmesį ir į nusipelniusį profesorių Gervydą Dienį, kuris yra habilituotas fizinių mokslų daktaras, chemikas organikas ir biochemikas. Šiemet šis žmogus laimėjo Lietuvos Biochemikų draugijos įsteigtą medalį „Už nuopelnus" ir, kas svarbiausia, G. Dienys yra vienas iš sudėtingos ir perspektyvios mokslo srities, biochemijos, studijų programos kūrėjų Vilniaus universitete. Profesoriaus įsijungimas į biochemikų ruošimą prieš daugiau kaip 50 metų atnešė tikrąją chemiją į biomokslus.

Nuo mokslo ir sporto atsigręžiant į politiką, negalime neįvertinti užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus nuopelnų. 2014 metais jis pademonstravo aktyvias asmenines bei visos Lietuvos diplomatinio korpuso pastangas remiant Ukrainos kelią į laisvę, Lietuvos energetinio saugumo įtvirtinimą bei šalies ekonominių interesų užtikrinimą. Tai - svarbios ir reikšmingos priežastys, dėl kurių L. Linkevičių taip pat norime paskelbti kandidatu į Metų žmogaus titulą.

Penkti metai iš eilės vykstantys Metų žmogaus rinkimai padeda ne tik ant pjedestalo iškelti konkretų asmenį, bet ir pasidžiaugti kitų, valstybei dirbančių ir prie jos vardo garsinimo vienu ar kitu būdu prisidedančių žmonių pasiekimais. Visi nominantai į Metų žmogaus titulą nuveikė daug reikšmingų darbų, kurių dėka mūsų valstybė sparčiai žengia pirmyn. Tai - darbai, kurie neišsitrina, įkvėpia, motyvuoja. Šie darbai yra sektinas pavyzdys visiems Lietuvos piliečiams, kurie tiki savo valstybe ir jos potencialu. Todėl primename, kad plojimų yra verti visi nominantai, tačiau jus, mieli skaitytojai, kviečiame balsuoti portale delfi.lt ir rinkti žmogų, kuris, jūsų nuomone, Metų žmogaus titulo yra vertas labiausiai.