„Ir respublikonai, ir demokratai nusiteikę stiprinti sankcijas prieš Rusiją, bet jie puikiai supranta, kad yra daug tariamų taikos balandžių, Rusijos draugų Europos Sąjungoje, kurie - prieš tai. Todėl prašė mūsų daryti viską, kad įtikintume savo partnerius ES, kad būtų pasiektas bendras supratimas, kad sankcijos yra vienintelis nekarinis būdas sustabdyti Rusiją ir pažaboti jos agresiją“, - po susitikimo Prezidentūroje žurnalistams sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Audronius Ažubalis.

„Mes perdavėme prezidentei tai, ką prašė perduoti mūsų kolegos iš JAV. Prezidentė yra realistė, ir bus daroma tai, kas įmanoma. O jūs žinote, sankcijos tęsiasi, peržiūros bus pavasarį ir vasaros viduryje“, - klausiamas, ar dėl griežtesnių sankcijų gali būti sprendžiama šią savaitę vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime, sakė A.Ažubalis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka sakė, jog per susitikimą prezidentė informuota apie JAV iniciatyvą skirti Europos gynybai papildomą milijardą dolerių. Pasak B.Juodkos, preliminariai žinoma, kokia suma iš šių lėšų atkeliaus į Lietuvą, bet tvirtino negalintis jos atskleisti.

„Mes informavome prezidentę apie mūsų kelionę į JAV, buvo ką informuoti, nes susitikimai buvo įdomūs, tokiu karštu laiku, kai Senatas ir Kongresas svarsto kitų metų biudžeto įstatymą, mums esant buvo priimtas įstatymas dėl karinės pagalbos Ukrainai, buvo Senato ataskaita dėl CŽV centrų, įvyko visi priėmimai, apie kuriuos dabar daug diskutuojama, ir apie vieną milijardą dolerių Europos gynybai, iš to milijardo kažkas bus skirta ir Lietuvai, mus preliminariai informavo, kiek iš to numatoma Lietuvai. Skaičius buvo paminėtas, bet kadangi galutinai nepriimta, atskleisti nenorėčiau“, - kalbėjo B.Juodka.

A.Ažubalis taip pat sakė, jog vizito JAV metu teko sulaukti kritikos dėl parlamento sprendimo atmesti prezidentės D.Grybauskaitės pataisas, kurios siūlė riboti rusiškos produkcijos kiekį televizijoje, ir dėl neaiškios pozicijos, susijusios su skalūnų dujų žvalgyba.

„Būnant JAV keletą kartų teko pasijausti nepatogiai, kai buvom paklausti, kaip Lietuva ketina kovoti su propagandine kampanija, tuo pačiu paklausiant, kodėl Seimas nepriėmė tam tikrų pataisų, kurias siūlė prezidentė. Lygiai taip pat, kai susitikimas vyko su pramonininkais, stambių kompanijų vadovais, irgi teko pasijausti nepatogiai, kadangi mes prašom liberalizuoti jų skalūnų dujų, suskystintų dujų tiekimą į Europą, tuo pačiu patys uždarę net galimybę žvalgyti skalūnų dujas. Taip išeina, mes čia nieko nedarom pas save, duokit mums savų“, - kalbėjo A.Ažubalis.

Prezidentūra skelbė, kad pirmadienį susitikusi su Seimo Užsienio ir Europos reikalų komitetų pirmininkais bei šių komitetų atstovais šalies vadovė aptars padėtį Ukrainoje, paramos jai klausimus. Taip pat skelbta, jog susitikime planuojama aptarti pasirengimą gruodžio 18-19 dienomis vyksiančiai Europos Sąjungos Vadovų Tarybai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1001)