"V.Uspaskichas niekada nebuvo valstybės tarnautojas. Valstybės tarnyba turi savo reikalavimus ir taisykles. Mums tenka daug bendrauti ir visam Ministrų kabinetui priiminėti sprendimus. Matau, kad kai kada ir kiti ministrai, net ne iš blogos valios, ką nors pasako arba padaro", - ketvirtadienį "Žinių radijo" laidoje "Pozicija" teigė premjeras.

Kaip priminė A. Brazauskas, dabartinėje Vyriausybėje yra ne vienas ministras, kuriam tokias pareigas tenka eiti pirmą kartą, todėl jie esą kartais ir paslysta. "Mes ir dirbame, ir mokomės. Aš nieko blogo tame nematau todėl, kad tai yra politinės pareigos. Jos reikalauja tam tikro tarnybinės etikos supratimo ir laikymosi. Galbūt šiek tiek trūksta, kad praktikos nebuvo", - kalbėjo Ministras Pirmininkas.

Kol kas Premjeras nekomentuoja V. Uspaskicho veiksmų, teigdamas, jog nori sulaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvados. "Priimti sprendimus galėsime tik turėdami visiškai aiškų vaizdą - ar tai yra piktnaudžiavimas, ar asmeninių ir viešųjų interesų konfliktas. Kai viskas bus nustatyta, bus ir kalba", - pabrėžė A.Brazauskas.

Jis taip pat pasiteisino negalįs atvirai reikšti savo nuomonės, nes teks toliau dirbti su galimai interesus supainiojusiu ministru: "Kitiems lengviau spėlioti negu man, nes mus dar reikia ir dirbti. Šalia visų šitų dalykų mes turime ir darbą dirbti bei kasdien sprendimus priimti".

Trečiadienį V. Uspaskichui buvo mesti įtarimai, esą jis proteguoja su juo susijusią bendrovę "Krekenavos agrofirma" svarstant valstybinės reikšmės projektus su Rusija. Maskvos Vyriausybės atstovo Baltijos šalyse Aleksandro Mizgario ataskaitoje teigiama, neva ministras pasiūlė įsteigti bendrą Lietuvos ir Rusijos įmonę, perleidžiant dalį "Krekenavos agrofirmos" akcijų Maskvos mėsos perdirbimo kombinatui.

Ataskaitoje teigiama, kad ministras siūlo naujai įsteigtai bendrai įmonei perleisti ir Lietuvos didmeninės prekybos terminalo bei logistikos centro statybą Maskvoje, taip pat - perregistruoti ir šio prekybos bei logistikos centro statybai numatytą žemės sklypą Maskvoje.

V.Uspaskichui priklauso 17,4 proc. "Krekenavos agrofirmos" akcijų. Be to, jis su žmona turi agrofirmos "Josvainiai", kuri yra didžiausia minėtos bendrovės akcininkė, akcijų.

Pats ūkio ministras paneigė teikęs tokius siūlymus A. Mizgariui. Pastarasis žiniasklaidai situacijos nekomentuoja.

Opozicija žada pasiūlyti sudaryti laikinąją parlamentinę komisiją, kuriai būtų pavesta ištirti V. Uspaskicho veiksmus ir jo galimai sukeltus interesų konfliktus. Savo ruožtu valdančioji Seimo Darbo partijos frakcija svarsto galimybę kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl galimo V. Uspaskicho šmeižimo.

Prezidento patarėjas Darius Gudelis patvirtino, jog paaiškėjus, kad ministras sukėlė interesų konfliktą, šalies vadovas Valdas Adamkus gali pasiūlyti jam atsistatydinti

Pastaruoju metu tai ne pirmas kartas, kai V. Uspaskichas įtariamas supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.

Neseniai auditą baigusi atlikti Valstybės kontrolė nustatė, esą su V. Uspaskichu ir Seimo vicepirmininku "valstiečiu" Alfredu Pekeliūnu susijusios įmonės "Krekenavos agrofirma" bei "Krekenavos mėsa" gavo beveik 8 mln. litų daugiau SAPARD fondo lėšų, nei galėjo gauti. Tai, ar šie atvejai iš tiesų vadintini pažeidimais, spręs Europos Komisija.

V. Uspaskichas taip pat įtariamas tuo, jog į valstybės ir savivaldybių lėšomis išlaikomų verslo informacinių centrų tinklą sudarančių viešųjų įstaigų dalininkes atvirai proteguoja Darbo partijai artimą Verslo darbdavių konfederaciją.