Prie Vyriausybės trečiadienio vidurdienį audringai skandavo "gėda" ir švilpė kelių dešimčių žmonių grupelė. Tarp suaugusiųjų matėsi keletas vaikų, viduryje iš gyventojų sudaryto puslankio mėtėsi vaikiški žaislai, stovėjo spalvota mažytė palapinė.

Eiliuotais šūkiais "žirmūnieti, nemiegok, savo kiemo neatiduok!", "Ne baudžiauninkai mes esam, neteisybės nepakęsim", "Vyriausybe nemiegok, Vilniaus miesto neparduok" gyventojai reiškė pasipiktinimą dėl vaikų žaidimų aikštelėje šalia Žirmūnų gatvės 111 ir 113 namų planuojamo statyti daugiabučio.

"Kur reikės žaisti vaikams, kur reikės ilsėtis pensininkams? Kas pasirūpins mūsų vaikų saugumu, kol vyks statybos ir stovės kranas? Be to, mūsų namams yra apie 40 metų, bijome, kad gali griūti, kai šalia vyks statybos", - BNS teigė protesto akcijoje dalyvavusi Žirmūnų gyventoja Olga Vekslerienė.

Gyventojai taip pat teigė, kad naujas daugiaaukštis užstos kitiems namas šviesą, piktinosi, kad Žirmūnų rajonas ir taip garsėja, kaip vienas labiausiai tankinamų rajonų, nors jo užterštumas vienas didžiausių mieste.

Protesto dalyviai nusiuntė laiškus premjerui Algirdui Brazauskui, Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui bei Vilniaus miesto merui Artūrui Zuokui, kuriuose primygtinai prašė imtis neatidėliotinų priemonių, jog būtų sustabdytos daugiabučio namo statybos vaikų žaidimų aikštelėje Žirmūnuose.

Gyventojų nuomone, pastaruoju metu Vilniaus miesto gyvenamieji rajonai yra tankinami nesilaikant Statybos techninio reglamento STR reikalavimų - nepaliekant vietos vaikų žaidimų ir sporto aikštelėms, ramaus poilsio vietoms vyresnio amžiaus ir neįgaliems žmonėms, automobilių parkavimui.

Šalies vadovų Žirmūnų gyventojai prašė išsiaiškinti ir informuoti visuomenę, kur ir kodėl privatizuojamos žaliosios erdvės Vilniaus miesto gyvenamuosiuose rajonuose bei sustabdyti tokią privatizaciją. Laiške Žirmūnų gyventojai taip pat prašė neperduoti jų prašymo tirti Vilniaus savivaldybei, kadangi ja "visiškai nebepasitiki".

Žirmūnuose esančioje žaidimų aikštelėje, kurioje planuojama pastatyti daugiabutį namą jau keletą dienų stovi palapinė prie kurios gyventojai pasikeisdami budi ir tokiu būdu reiškia savo protestą.

Savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė BNS tvirtino, jog planuojamos statybos Žirmūnuose nepažeidžia Statybos techninio reglamento, o gyventojų protestą įvertino kaip savanaudišką veiksmą.

"Žmonės pripratę pro langą matyti tuščią plotą ir bet kokia statyba jiems šoką sukelia. Jie protestuoja iš savanaudiškų paskatų", - teigė valdininkė.

Kilus pasipiktinimui dėl planuojamos užstatyti vaikų žaidimo aikštelės, meras A.Zuokas Miesto plėtros departamento darbuotojų paprašė pateikti jam visą informaciją dėl planuojamų statybų. Antradienį minėto departamento vadovai informavo merą, kad statybos Žirmūnuose buvo planuojamos nuo 2000 metų. Valdininkai teigė, kad visuomenei buvo pateikta informacija apie detaliojo planavimo pradžią, detalusis planas buvo pristatytas visuomenės svarstymui, svarstytas Urbanistikos ir architektūros taryboje, o po teritorijų planavimo dokumentų patikrinimo Vilniaus apskrities viršininko administracijoje, detalusis planas buvo patvirtintas Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.

Meras, vadovaudamasis šia informacija, įpareigojo savivaldybės Miesto plėtros departamentą kontroliuoti, kad statybos vyktų pagal patvirtintą projektą ir pasirūpinti, kad aplinkinių namų vaikų žaidimų aikštelė, kurios vietoje bus statomas gyvenamasis namas kuo skubiau būtų perkelta į kitą vietą.

Keliomis valandomis ankščiau kitoje sostinės vietoje surengta dar viena protesto akcija - kelios dešimtys žmonių Lazdynuose, Erfurto gatvėje, piktinosi dėl netoli bažnyčios planuojamo statyti dviejų daugiabučių.

"Šie namai užgoš bažnyčią, kuri blokiniuose Lazdynuose yra puošmena. Be to, gyventojų Lazdynuose tankis pakankamas, o čia bus pastatyti 9 ir 4 aukštų namai. Mes paskaičiavome, kad prisidės apie 100 lengvųjų automobilių ir apie 60 šunų", - BNS sakė vienas iš protesto organizatorių Algimantas Zolubas.

Šio protesto akcijos dalyviai priėmė rezoliuciją, reikalaujančią nestatyti netoli bažnyčios namų, kurią įteiks miesto savivaldybei, savo seniūnijai.