„Sukrėtė pirmą kartą į nakvynės namus patekusio žmogaus vaizdas. Stovi išsigandęs ir verkia. Priėjau, paklausiau, ar ne iš Kėdainių. Pasirodo, pataikiau. Pasakiau keletą frazių. Matau, kad aprimsta, atsileidžia. Teko dalinti benamiams maistą. Tas pats miestas, bet kitas pasaulis“, – DELFI pasakojo renginių vedėjas.

Po pirmo apsilankymo kilo daugybė klausimų. Kaip pats jaustųsi, jei tektų likti gatvėje?

„Ne veltui sakoma: „Ligos, terbos ir ubago lazdos neišsižadėk“. Tie žmonės juk irgi nesvajojo apie nakvynės namus. Kaip aš jausčiausi jų vietoje? Kai po pirmos darbo dienos grįžau namo, gal kokią valandą nejungiau šviesos – galvoje siautė „o jeigu“ uraganas“, – prisiminė.

Vis dėlto, tą supurtymą Gytis vadina geru: „Kai gyveni gražų gyvenimą, o ypač kai esi šou pasaulio dalis, tau visos durys atidarytos, visur tave myli, visi tavimi džiaugiasi. Bet pakanka vieno neteisingo judesio ir iliuzija dingsta“.

Gytis žino, ką reiškia prarasti viską, ką turi. „Ačiū Dievui, neteko patirti benamystės, bet savo kailiu patyriau tą jausmą, kai tavęs atsisako, mandagiai atstumia. To pakako, kad suprasčiau, kaip tie žmonės jaučiasi. Aišku, dalis su tuo susitaiko, kiti pasiduoda. Bet yra ir nepasiduodančių, sakančių, kad vis viena išlips iš duobės ir iš tiesų išlipa – suranda šiaudą, kurio nusigriebę grįžta į gyvenimą. Ir jei tu gali tokiems žmonėms padėti – tai reiškia, jog dar viena tavo pareiga įvykdyta“, – DELFI sakė dainininkas ir renginių vedėjas.

Žodžiai sunkūs kaip akmenys

Iš nakvynės namų Gyčiui įstrigęs renginys „Gyvoji biblioteka“, kuriame žmonės dalijosi asmenine patirtimi.

„Prie manęs priėjo kunigas ir sako: „Na, Gyti, ką TU čia darai?“ Kaip sunku buvo jam atsakyti! Atrodo, ir lietuvių kalbą moku, ir iškalba nesiskundžiu, bet pirmi žodžiai buvo sunkūs sunkūs, kaip akmenys. Ilgai, gal kokią valandą su juo prasėdėjom kalbėdami“, – pasakojo.

Apie savo praeitį nelinkęs pasakoti. „Blogų darbų niekada neatpirksiu, kaip ir nė vienas iš mūsų. Tačiau žmogui niekada nevėlu pradėti daryti daugiau gerų darbų“, – sakė G. Balčiūnas, rudenį netgi tapęs Lietuvos edukologijos universiteto socialinio darbo studentu.

Kaip pats pastebi, vyrams gal sunkiau atverti dūšią, priimti besąlygiškai kitą žmogų. Tačiau „jei randi savyje stygų, kurios suvirpa ir tai vista konkrečiais darbais, net ir bloga tavo paties patirtis gali išeiti į naudą“.

Pasak grupės „Husarai“ atlikėjo, socialinis darbas jam nebuvo visiškai nepažįstama sfera. Neįgaliųjų mokymui visą gyvenimą atidavė jo mama, tėtis taip pat mokytojas, vadovavo orkestrams.

Geros širdies ir proto mūšis

Pats G. Balčiūnas dabar be kitų renginių kiekvieną trečiadienį veda Geros širdies ir proto mūšius, kurių dalyviai vietoje stojamojo mokesčio aukoja pinigų nakvynės namų langams pakeisti.

Galvojo, tie langai ne tiek daug kainuoja ir bent vienam pats galėtų skirti lėšų, tačiau kai sužinojo sumą, suprato, kad reikia kažką sugalvoti, nes vienas neką padės.

Kaip DELFI sakė VA „Caritas“ Laikinųjų namų socialinė darbuotoja Sigita Urbonaitė, Šv. Stepono gatvėje prie autobusų stoties įsikūrę laikinieji namai – valstybės saugomame pastate. Langai didžiuliai, vienas kainuoja 2 tūkst. litų, o reikia pakeisti net 17.

Pati Sigita – aktyvi Gyčio vedamų protmūšių dalyvė: „Kitur viskas rimta, griežta, o čia mažiau konkurencijos, pats renginys labiau orientuotas į smagumą, linksmumą. Žmonės maloniai leidžia laiką ir tuo pačiu šiek tiek pakonkuruoja dėl prizo. Pirmasis apdovanojimas laimėtojams buvo plaukimas laivu Neries upe, o dabar – kuponas visai komandai apsilankyti bare „Šveiko barža“.

Jei kituose protmūšiuose dalyviai moka stojamąjį mokestį, čia jų prašoma paaukoti nuo 5 litų kas kiek gali.

Benamiai iškovojo antrą vietą

Kaip pasakojo Sigita, viename protmūšyje dalyvavę VA Carito laikinųjų namų gyventojai laimėjo antrą vietą. „Tarp jų yra labai išsilavinusių žmonių, kurie per tokius renginius gali sublizgėti ir sublizga. Buvo mintis juos kviesti ir į trečiadieninius Geros širdies ir proto mūšius „Šveiko baržoje“, tačiau šios minties atsisakėme, nes dalis benamių gydosi nuo priklausomybės ir kviesti juos į vietą, kur prekiaujama alkoholiu, būtų neatsakinga“, – mano socialinė darbuotoja.

Vasarą Geros širdies ir proto mūšiai vyko po atviru dangumi, Baržoje prie Batojo tilto.

„Kai užsidegdavo miesto žiburiai, buvo kur akis paganyti. Pati aplinka pridėdavo romantikos, be to žmonės dar padarydavo gerą darbą. Malonu, kad į kvietimą dalyvauti labdaros protmūšyje atsiliepė ne tik komercinių klišių neprisirankiojęs studentiškas jaunimas, bet ir vyresnio amžiaus žmonės, turintys savo įmones ir norintys linksmai prisidėti prie gerų darbų. Tai yra labai smagu ir prieš tuos žmones lenkiu galvą“, – sakė G. Balčiūnas, taip pat dėkodamas paskolinusiems garso aparatūrą ir kitaip prisidėjusiems, o ypač Vytautui Naunčikui ir Edvardui Raguckij.

„Būti blogu žmogumi labai lengva – tiesiog nereikia nieko daryti ir būsi. O geriems darbams reikia pastangų“, – mano Gytis.

Iš 195 žmonių 59 įsidarbino, 37 apsigyveno savarankiškai

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Laikinieji namai ir „Šveiko barža“ kartu su Gyčiu Balčiūnu norinčius prisidėti prie smagiai daromų gerų darbų kviečia dalyvauti Geros širdies ir proto mūšiuose kiekvieną trečiadienį 19.00 „Šveiko baržoje“ (Žemaitės g.8, Vilnius). Registruoti komandą galima telefonu 8 689 99891. Kviečiami ir norintys dalyvauti, tačiau neturintys komandos, jie galės prisijungti prie kitų dalyvių.

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Laikinieji namai veikia nuo 1999 metų ir teikia pagalbą motyvuotiems, darbingo amžiaus žmonėms, norintiems sugrįžti į visavertį, savarankišką gyvenimą. Laikinuosiuose namuose teikiama ne tik nakvynė ir saugus prieglobstis, bet ir profesionali socialinių darbuotojų bei psichologų pagalba. Tikslas, kad žmogus iš naujo pradėtų savo gyvenimą.

Praėjusiais metais namuose gyveno 195 pagalbos reikalingi žmonės, 59 jų įsidarbino, dar 37 pradėjo naują, savarankišką gyvenimą. Įvairias paslaugas per praėjusius metus Laikinuosiuose namuose gavo 500 socialinę atskirtį patiriančių žmonių.

Daugiau informacijos apie Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ vykdomas veiklas bei galimybę prie jų prisidėti www.vilnius.caritas.lt.