Šis mokslininkas nuo 1957 m. dirbo Onkologijos mokslinio tyrimo institute, vadovavo Organizaciniam metodiniam ir navikų epidemiologijos skyriui.

Profesorius nagrinėjo sergamumo piktybiniais navikais skirtumus tarp šalių ir įvairių Lietuvos gyventojų grupių. Vėžio paplitimo dėsningumus siejo su įvairiais aplinkos, socialiniais ir žmogaus biologiniais veiksniais, parodė dideles vėžio profilaktikos galimybes ir pritaikomumą Lietuvoje ir pasauliniu mastu.

Profesorius M. Stukonis paskelbė daugiau kaip 400 publikacijų, iš jų – apie 150 mokslinių straipsnių ir monografijų. 1967–1968 m. stažavosi Anglijoje Medicinos tyrimų tarybos statistikos tyrimų institute ir Londono universiteto Higienos ir tropinės medicinos fakultete.

1977–1980 m. M. Stukonis buvo Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) Tarptautinio vėžio tyrimo centro (Prancūzija, Lionas) ekspertas, konsultantas ir mokslo darbuotojas.

Profesorius buvo pirmosios Lietuvos mokslo tarybos narys, daugiametis Respublikinės onkologų mokslinės draugijos sekretorius, Lietuvos gastroenterologų, Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos mokslininkų sąjungos, Lietuvos veiklios ilgaamžystės akademijos, Lietuvos ir Prancūzijos asociacijos narys, priklausė Lietuvos skautų sąjungai.

M. Stukonis taip pat paruošė dirbti ne vieną jauną epidemiologijos mokslo darbuotoją, Vilniaus universiteto Medicinos fakultete studentams ir besitobulinantiems gydytojams dėstė lėtinių neinfekcinių ligų epidemiologijos kursą.

Urną su velionio palaikais bus galima aplankyti šeštadienį nuo 16 iki 19 val. ir sekmadienį nuo 9 iki 11 val. Nacionalinio vėžio instituto (Santariškių g. 1, Vilnius) Didžiojoje salėje.

Laidotuvės vyks sekmadienį 13.30 val. Kaune, Veršvų kapinėse (Atramos g., Vilijampolė).

Norinčius pagerbti velionį šeima prašo atnešti po gėlės žiedą, o gėlėms skirtus pinigus paaukoti Maltos ordinui.