Lietuvos VRM Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktorius Raimundas Kairys BNS sakė, jog peržiūrėję vaizdo įrašus, VAD specialistai nustatė įtariamąjį.

BNS žiniomis, pareigūnams teko peržiūrėti tik kelių valandų įrašus, nes buvo nustatyta, jog lapelius galėjo įmesti tarp 9 ir 11 valandų ketvirtadienį ryte.

Kadangi ketvirtadienį Seime nevyko plenarinis posėdis, kai kurie parlamentarai apie lapelius sužinojo jau prasidėjus tyrimui.

Moderniųjų krikščionių demokratų partijos pirmininkas Vytautas Bogušis savo pašto dėžutėje rado du lapelius - nepasirašytą "Kreipimąsi į Lietuvos piliečius" ir pranešimą apie tariamą Seimo nario Antano Stasiškio bendradarbiavimą su KGB.

Seimo narys Petras Šakalinis savo pašto dėžutėje rado tik pranešimą apie A. Stasiškį.

Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis be šių dviejų lapelių rado dar ir nepasirašytą kreipimąsi į prezidentą Valdą Adamkų.

"Kreipimesi į Lietuvos žmones" pateiktas "aršiausių Lietuvos nepriklausomybės priešų sąrašas", kuriame išvardyti 11 buvusių ir esamų politikų, tiek iš dabartinės daugumos, tiek ir iš opozicijos. Visi jie kaltinami tariamu bendradarbiavimu su KGB.

Kitame lapelyje bendradarbiavimu su KGB kaltinamas konservatorių partijos pirmininko pavaduotojas Antanas Stasiškis.

Kreipimosi autoriai kaltina A. Stasiškį dėl to, kad jis premjerui Andriui Kubiliui Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktore pasiūlė paskirti "KGB patikėtinę" Dalią Kuodytę. Kreipimąsi pasirašė "Utenos ir Vilniaus politkaliniai", jis datuotas 2000 metų liepos 30 diena.

Niekieno nepasirašytas kreipimasis į prezidentą datuotas 2000 metų liepos 6 diena.

Jo autoriai kaltina prezidentą apdovanojus "vien komunistinės nomenklatūros ir KGB buvusius funkcionierius".

"Tavo veikla mes, partizanai, politkaliniai ir visi Tėvynės patriotai esame labai pasipiktinę ir reikalaujame: "nešdinkis į ten iš kur atėjai!", sakoma atsišaukime.

Lapelio autoriai teigia, jog išplatins savo raštą "po visą Lietuvą ir užsienio šalis".

"Nesvarbu, kad mes badausime (jūs visi esate apsiriję), tačiau paskutinius pensijos grašius panaudosime kilniam tikslui - demaskuoti Tėvynės išdaviką Adamkų", užbaigia savo raštą kreipimosi autoriai.

V. Bogušis lapelių platinimą pavadino "menkystų darbu". Jis teigė neabejojąs, jog lapelių pasirodymas susijęs su rinkimų kampanija, tačiau negalėjo pasakyti, kam tokia akcija būtų naudinga.

"Tokios medžiagos platinimas ir skelbimas turi būti ne tik netoleruotinas, tačiau mūsų atitinkamos žinybos privalo išaiškinti šios informacijos skleidėjus ir turi būti visu griežtumu įvertinta jų veikla", BNS sakė Seimo ekonomikos komiteto pirmininkas krikščionis demokratas Albertas Šimėnas.

Konservatorius A. Stasiškis BNS sakė, jog šis išpuolis gali būti bandymas sukompromituoti Tėvynės sąjungą (Lietuvos konservatorius).

Per pastarąjį incidentą praėjusią žiemą į parlamentarų dėžutes buvo išmėtyti rožinės spalvos lapeliai, kuriuose nepadoriai buvo atsiliepiama apie parlamentarę Nijolę Oželytę.

Tąkart byla buvo nutraukta, kaltininkų nerasta.