Pas mus ši naujiena sutikta su gaidele nerimo, sensacijos ir įtarumo. Latvija šiandien turi apie 280 tūkstančius neįpilietintų rusakalbių, kurie neretai pavadinami „penktąja kolona“ šalyje.

Dėl to šalis neretai kritikuojama tarptautinių institucijų ir tos pačios Rusijos.


Ko reikia, kad „penktųjų kolonų“ šalyse nebūtų, klausėme „Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“.


Etninių tyrimų instituto dr. Vita Petrušauskaitė išvardino „penktosios kolonos“ susidarymo priežastis.


„Penktosios kolonos susidarymo priežastys – tai visų pirma socialinės nelygybės pasekmės Lietuvoje, ypač po ekonominės krizės, kuri sustiprino atskirtį tarp turtingiausių ir skurdžiausių. O tas susiskaldymas stiprina negatyvias nuomones ne tik prieš valdžią, bet ir prieš valstybę. Nes žmonės jaučiasi, kad tai ne ta valstybė, kurią jie kūrė. Jie jaučiasi neatstovaujami, todėl nusiviliama pačia sistema“,- komentavo V. Petrušauskaitė.

Paklausta, ar Lietuvos lenkai būtų lojalesni, jeigu jiems būtų leista gatvių pavadinimų lenteles užsirašyti ir lenkų kalba, mokslininkė atsakė:

„Lenkai šitą siekį labai aiškiai išsako nuo pat Nepriklausomybės atgavimo. Ir, kad šita problema šitiek laiko yra neišsprendžiama rodo tam tikrą valstybės neįgalumą. Lojaliai norisi būti tai valstybei, kuri yra stipri, supratinga ir atsižvelgia į tam tikrų grupių reikalavimus, o ne tai, kuri atidėlioja klausimo sprendimą neapibrėžtam laikotarpiui“.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.