„Yra vilties, kad Rusijos sulaikytas žvejybos laivas „Jūros vilkas“ jau kitą savaitę gali išplaukti į jūrą“, - sako laivą valdančios bendrovės „Arctic Fishing“ vadovas Giedrius Gruzdys.

Nors Rusijos sulaikytas Lietuvos žvejybinis laivas areštuotas, tikimasi, kad areštas bus panaikintas. „Mūsų žiniomis, pirmadienį turėtų įvykti teismo posėdis, kuriame bus sprendžiama, ar laivo areštas bus panaikintas, ar ne. Advokatai paprašė paleisti laivą už užstatą, tad tikimės palankaus sprendimo“, – sakė G. Gruzdys.

Pasak G. Gruzdžio, sprendimą dėl užstato ir jo dydžio kitą savaitę priims teismas.

Rusijos institucijos laivo kapitoną Aleksandrą Gruško, kurio vadovaujamą laivą Rusijos Federacijos pasieniečiai sulaikė ir jėga nutempė į Murmansko uostą, šią savaitę patraukė administracinėn atsakomybėn. Pasak „Arctic Fishing“ vadovo, tai jau yra postūmis teigiama linkme, nes pradžioje rusai grasino baudžiamuoju persekiojimu.

A. Gruško, kuris kartu su kitais Lietuvos ir Rusijos piliečiais šiuo metu yra laikomas Murmansko uosto prieigose stovinčiame laive, teigia, jog tikisi palankaus sprendimo dėl arešto.

„Kol kas mums padeda Lietuvos konsulas, kompanijos advokatai, turime galimybę bendrauti su artimaisiais. Kol kas signalai iš Rusijos palankūs, tačiau tolesnę eigą prognozuoti sunku. Nuo sulaikymo pradžios, kuomet į laivą įsiveržė Rusijos specialiosios pajėgos, iki šio savaitgalio sąlygos kiek pagerėjo – turime galimybę naudotis kompiuteriu, telefonu, nors ir esame atskirti nuo kitos įgulos dalies – mūsų įgulos, kuri turi Rusijos pilietybę“, – sakė laivo kapitonas.

Rusija teigia, kad teritorija, kurioje žvejojo laivas – jos. Tačiau Lietuvos institucijų duomenys rodo, kad laivas buvo tarptautiniuose vandenyse. Dėl laivo sulaikymo Lietuva Rusijai išsiuntė notą.

Teritorija, kurioje laivas vykdė žvejybą ir buvo sulaikytas, yra NEAFC – Šiaurės rytų Atlanto žvejybos komisijos administruojama žvejybos akvatorija, kurios narėmis yra 8 šalys – Danija, Norvegija, Islandija, ES ir Rusija bei Kanada, Naujoji Zelandija, Sent Kitsas ir Nevis.

Lietuvos institucijos nebuvo informuotos apie šio laivo ir įgulos, kurioje iš 28 narių 3 yra Lietuvos piliečiai, sulaikymą net keturias dienas.

„Suprantame, kad tokiame politiniame kontekste tapome situacijos įkaitais, bet niekaip negalime pateisinti kai kurių lietuvių, kurie, neturėdami faktinės informacijos, viešai žarsto komentarus apie laivo buvimo vietą. Tuo puikiai pasinaudoja Rusija ir mūsų teisininkams tik apsunkina darbą. Norėtųsi, kad tokie nekompetentingi pasisakymai liautųsi“, - pranešime cituojamas areštuotojo laivo „Jūros vilkas“ kapitonas A. Gruško.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė šią savaitę paprašė Europos Komisijos atstovauti areštuoto žvejybos laivo „Jūros vilkas“ interesams didžiulio visuomenės dėmesio sulaukusioje byloje. NEAFC komisijoje Europos Sąjungai atstovauja Europos Komisija. Lietuva paprašė Europos Komisijos dėti visas pastangas, kad toks atvejis ateityje daugiau nepasikartotų su jokiu kitu ES žvejybiniu laivu.

Rugsėjo 18 dieną tarptautiniuose vandenyse Rusijos Federacijos pasieniečiai sulaikė ir jėga nutempė į Murmansko uostą Lietuvos žvejybinį laivą „Jūros vilkas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)