Pagal įstatymus, nedalyvaujant kaltinamajam teismas bylos nagrinėti negali. Todėl vienintelė į posėdį atvykusi liudytoja Veronika Varnienė liko neapklausta.

Ignalinos rajone gyvenanti garbaus amžiaus liudytoja pasipiktino, kad jai veltui vyko traukiniu į Vilnių.

"Durnių laivas", - sakė ji, sužinojusi, kad nebus apklausta.

Teisėjai jai priminė, kad ji iškviesta V.Petkevičiaus prašymu, todėl pretenzijas gali pareikšti jam.

Šią liudytoją teismas kviečia atvykti dar kartą, birželio 16 dieną, kada bus tęsiamas bylos nagrinėjimas.

Šioje byloje yra ir daugiau neapklaustų liudytojų, tačiau teismui nepavyksta prisikviesti senyvo amžiaus ligotų žmonių.

Žinomo lietuvių rašytojo V.Petkevičiaus byla teismui buvo perduota prieš metus - pernai gegužę.

Keturis knygoje "Durnių laivas" paskelbtus teiginius V.Landsbergio-Žemkalnio vaikai įvertino kaip šmeižikiškus, manydami, kad knygos autorius sąmoningai šmeižia jų tėvą, žemina jo vardą, daro didelę moralinę žalą šmeižiamojo vaikams ir jų šeimų nariams.

Pagal mirusiojo artimųjų pareiškimą Generalinė prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą ir vėliau perdavė bylą teismui.

Kaip nukentėjusieji byloje dalyvauja V.Landsbergio-Žemkalnio sūnūs - Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis ir Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje Gabrielius Žemkalnis.

Ikiteisminio tyrimo metu įtariamasis V.Petkevičius nepripažino apie V.Landsbergį-Žemkalnį paskleidęs melagingus, tikrovės neatitinkančius, prasimanytus ir mirusį žmogų žeminančius teiginius.

Už asmens apšmeižimą spaudinyje Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Pasirodžius bestseleriui "Durnių laivas", net tik mirusio architekto artimieji, bet ir grupė dešiniosios opozicijos parlamentarų prašė Generalinės prokuratūros ištirti rašytojo V.Petkevičiaus knygoje "Durnių laivas" paskelbtus teiginius, kurie, jų vertinimu, neatitinka tikrovės.

Parlamentarai taip pat prašė Sausio 13-osios įvykius išsamiai tyrusią Generalinę prokuratūrą, esant pagrindui, patraukti knygos autorių baudžiamojon atsakomybėn.

Seimo nariai mano, kad kai kurie knygos autoriaus teiginiai ne tik žeidžia Sausio 13-osios kovotojų už laisvę garbę ir orumą, bet yra jų atminimą žeminantis šmeižtas.

V.Petkevičių, už kontroversiškai vertinamą, tačiau bestseleriu tapusią knygą, griežtai pasmerkė ir Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba.

Knygoje išdėstytais faktais pasipiktino ir kiti Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjai.

Žymus architektas V.Landsbergis-Žemkalnis (1893-1993 m.) Antrojo pasaulinio karo metais pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją, vėliau emigravo į Australiją. 1959 metais V.Landsbergis-Žemkalnis grįžo į Lietuvą.