Kaip informavo Vilniaus miesto savivaldybė, pirmajame etape per 4 mėnesius Lukiškių, Naujamiesčio, Senamiesčio, Pylimo, Vytenio ir Žygimantų poliklinikos bus sujungtos į vieną juridinį vienetą.

Poliklinikų patalpose įsikurs pirminės sveikatos priežiūros centrai, psichikos sveikatos centrai, slaugos į namus tarnybos ir laboratorijos būtiniausiems tyrimams bei reabilitacijos procedūroms.

Anot pranešimo, šiuose centruose pirmines sveikatos priežiūros paslaugas teiks apylinkės terapeutai, pediatrai, chirurgai, ginekologai arba bendrosios praktikos gydytojai ir būtiniausi specialistai. Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybei priklauso 12 poliklinikų ir Grigiškių pirminės sveikatos priežiūros centras.

Miesto centre esančios poliklinikos išsidėsčiusios nedideliu atstumu viena nuo kitos ir aptarnauja apie 138 tūkst. miesto gyventojų, tuo tarpu likusios 6 poliklinikos aptarnauja apie 375 tūkst. vilniečių. Sprendimas reorganizuoti šias poliklinikas buvo priimtas, įvertinus jų teikiamas paslaugas, geografinę padėtį ir prisiregistravusių gyventojų skaičių.

Kaip teigiama pranešime, analizuojant šių poliklinikų veiklą, paaiškėjo, kad nedidelėse poliklinikose siaurų specializacijų gydytojai (pulmonologai, endokrinologai, urologai) dirba mažą valandų skaičių, pas juos apsilanko nedidelis pacientų skaičius.

Atitinkamai tokio gydytojo atlyginimas yra mažas, be to, jis praranda kvalifikaciją, o pacientams sunku patekti į priėmimą, nes gydytojas dirba tik dalį dienos arba ne visą savaitę.

Pagrindiniai numatomo pertvarkymo tikslai - sudaryti gyventojams sąlygas greitai ir efektyviai gauti pirminės sveikatos priežiūros paslaugas ir būtiniausias konsultacijas visai šeimai vienoje gydymo įstaigoje, suteikti gyventojams galimybę gauti kokybiškas siauros specializacijos gydytojų paslaugas visą darbo dieną bei užtikrinti, kad pacientas gydymo įstaigoje sugaištų kuo mažiau laiko, o gydymui ir diagnostikai būtu naudojama šiuolaikiška aparatūra.

Taip pat bus stengiamasi kuo efektyviau išnaudoti poliklinikų patalpas ir įrangą ir užtikrinti medikams pakankamą darbo krūvį, nuo kurio priklauso jų atlyginimas.

Tiek numatomos pertvarkos metu, tiek ją įgyvendinus, gyventojai ir toliau gydysis pas pasirinktus terapeutus, pediatrus, arba bendrosios praktikos gydytojus.

Pertvarkant poliklinikas nenumatoma mažinti dirbančių gydytojų skaičiaus, tačiau bus sumažintas administracijos ir ūkio padalinių darbuotojų skaičius. Savivaldybės pareigūnų teigimu, tai leis ekonomiškiau panaudoti mažėjančias sveikatos priežiūrai skiriamas lėšas.