Savo ruožtu "Registrų centras" paaiškina, dėl ko jo pateikiamas Profsąjungų rūmų įvertinimas yra trissyk mažesnis, nei savivaldybės skaičiuojama 41,9 mln. Lt suma.

Tikrasis naudos gavėjas nedomina

Kaip atskleidė trečiadienio DELFI publikacija, Profsąjungų rūmus valdančios bendrovės „VIPC Vilnius“ pagrindinis akcininkas – fantomas, kurio tapatybę slepia investicines ir turto valdymo paslaugas teikianti kompanija „Lewben“. Kontrolinis „VIPC Vilnius“ akcijų paketas valdomas per Kipro įmonių tinklą, kurį kontroliuoja „Lewben“. Šiose įmonėse figūruojantis advokatas Andrius Paulauskas DELFI patikino, kad kliento tapatybės ir net jo pilietybės „Lewben“ atskleisti negali.

Savo ruožtu, savivaldybė nemato reikalo aiškintis, kas yra būsimas turto, įvertinto daugiau nei 41 mln. Lt, savininkas.

„Informaciją apie juridinius asmenis teikia Juridinių asmenų registras, o ne Savivaldybė. Savivaldybės tikslas yra 2018 metais, t.y. Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio minėjimo proga, įgyvendinti Tautos namų projektą. Dėl šio projekto įgyvendinimo yra priimti tam tikri sprendimai LR Seimo ir Vyriausybės lygyje“, - DELFI teigė savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento turto valdymo skyriaus vedėja Laura Jagusinskienė, paklausta, ar savivaldybė nemato pagrindo kreiptis į „Lewben“ dėl kliento tapatybės atskleidimo.

Statybų planas – ketvirtis milijardo

Pasak jos, pagrindinis savivaldybės tikslas – per kiek daugiau nei trejus metus įgyvendinti vadinamąją Tautos namų idėją.

„Iki 2018 m. planuojama pastatą rekonstruoti“, - teigė L. Jagusinskienė.

Savivaldybė neslepia, kad vykdant projektą Profsąjungų rūmai iš esmės taptų nauju statiniu. O statybų kaina įspūdinga. „Preliminariais skaičiavimais projekto vertė galėtų siekti 250 mln. litų“, - nurodė L. Jagusinskienė.

Turto vertinimu neabejoja

Kaip DELFI jau skelbė, Registrų centras Profsąjungų rūmus vertina kur kas mažesne suma, nei nurodoma planuojamos patvirtinti taikos sutarties projekte – 13,59 mln. Lt. Savivaldybei dėl tokio skirtumo abejonių nekyla.

„Turto vertinimą atliko nepriklausomi kvalifikuoti turto vertintojai, kurie turi teisę verstis turto ir verslo vertinimo veikla ir pakankamą kompetenciją“, - teigė L. Jagusinskienė.

Tuo tarpu Registrų centro atstovas Aidas Petrošios DELFI paaiškino, dėl ko valstybinė įstaiga rūmus ant Tauro kalno vertina kur kas kuklesne suma, nei turto vertintojai.

„Kaip jau ne sykį buvo įrodytą, Registrų centro nustatytos vidutinės rinkos vertės atspindi realią turto vertę su ne didesne nei 20 proc. paklaida. Tačiau vertinant kultūros, visuomeninės ir kai kurių kitų paskirčių pastatus neįmanoma taikyti palyginamosios kainos vertinimo metodo, kadangi nėra prekybos šių paskirčių pastatais rinkos. Tais atvejais, kai rinkos duomenų apie vertinamą objektą nėra, taikomas atkuriamosios vertės nustatymo metodas. Minėtu metodu nustatoma, kiek šiandieninėmis statybos medžiagų ir darbų kainomis kainuotų pastatyti vertinamą pastatą. Iš statybos vertės atėmus žinomą pastato nusidėvėjimo procentą gaunama vadinama atkuriamoji statinio vertė. Konkrečiu Profsąjungų rūmų atveju atkuriamoji statinio vertė yra maža, nes pastatas yra susidėvėjęs bei stipriai apgadintas gaisro“, - teigė A. Petrošius.

Pasak jo, turto vertintojai komplekso vertę galėjo padidinti dėl galimo jo potencialo.

„Nenuostabu, jei Registrų centro nustatyta atkuriamoji vertė skiriasi nuo individualių vertintojų išvadų, kadangi atliekant individualų ruošiamų privatizuoti statinių vertinimą atsižvelgiama į komercinį tų objektų potencialą, kurį paprastai planuojama išnaudoti pakeitus statinio paskirtį. Kitais žodžiais, Registrų centro atliekamas masinis turto vertinimas nagrinėja tik esamą Nekilnojamojo turto registre įregistruotos paskirties ir būklės statinio vertę, o individualus vertinimas gali analizuoti perspektyvines vertes, gautas atsižvelgus į planuojamą statinio panaudojimą“, - reziumavo Registrų centro atstovas.

Savivaldybė nurodo, jog taikos sutarčiai su „VIPC Vilnius“ pritarė ir prokuratūra. „Atsižvelgiant į tai, kad yra nagrinėjama civilinė byla ir 2014-05-20 Vilniaus apygardos prokuratūroje vyko pasitarimas dėl galimos taikos sutarties sudarymo šioje civilinėje byloje. Jokie susitarimai tarp „VIPC Vilnius“ ir „Start Vilnius“ anksčiau nebuvo pasirašyti“, - teigė L. Jagusinskienė.

Kreipiasi į prokurorus

Tuo metu konservatorių frakcijos Vilniaus taryboje vadovas Valdas Benkunskas DELFI teigė ruošiantis kreipimąsi į prokuratūrą, prašydamas paaiškinti, ar prokurorai iš tikrųjų laimina Profsąjungų rūmų sandorį.

Ketvirtadienį konservatoriai oficialiai kreipėsi į prokurorus ir Seimo Antikorupcijos komisiją. Pastarosios prašoma pasisakyti „dėl Seimo nario bei buvusio kandidato į prezidentus Artūro Paulausko galimų sąsajų su Profsąjungų rūmų šešėliniais akcininkais, kurie solidžiomis sumomis yra finansavę A. Paulausko prezidentinę rinkimų kampaniją bei yra jo sūnaus Andriaus Paulausko bičiuliai“.