„2013 metais antrą kartą per trejus metus sumažintas Lietuvos žiniasklaidos reitingas po to, kai pareigūnai apsilankė BNS patalpose Vilniuje, konfiskavo kompiuterius ir apklausė žurnalistus dėl nutekinto valdžios dokumento, kuriame teigiama, kad Rusija bandė diskredituoti Lietuvos prezidentę“, - rašoma „Freedom House“ ataskaitoje.

Šiame kasmetiniame indekse vertinamos 29 Vidurio, Rytų ir Pietų Europos, centrinės Azijos šalys, kuriose anksčiau buvo įsitvirtinę nedemokratiniai režimai.

Šioje valstybių grupėje Lietuva šiemet, kaip ir pernai, užėmė šeštą vietą. Iš naujųjų Europos Sąjungos valstybių narių Lietuva aplenkė Rumuniją, Bulgariją, Kroatiją, Vengriją ir Slovakiją, bet kiek atsiliko nuo Slovėnijos, Estijos, Latvijos, Čekijos ir Lenkijos.

Žiniasklaidos laisvės indeksas taip pat sumažintas Latvijoje. „Freedom House“ perspėjo, kad šioje šalyje žiniasklaida vis labiau koncentruojama į vienas rankas, todėl sunku užtikrinti savireguliaciją.

Vis dėlto pagal žiniasklaidos laisvę trys Baltijos šalys išlieka reitingo viršuje, lenkdamos visas kitas buvusio komunistinio bloko šalis.

„Freedom House“ prasčiausiai įvertino Uzbekistaną, Turkmėnistaną, Baltarusiją, Azerbaidžaną, Kazachstaną, Tadžikistaną ir Rusiją. Jose, organizacijos vertinimu, įsitvirtinę konsoliduoti autoritariniai režimai.

Vilniaus apygardos teismas yra paskelbęs, kad atlikdama ikiteisminį tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo teisėsauga pernai neteisėtai klausėsi BNS darbuotojų pokalbių telefonu, atliko neteisėtas kratas ir neteisėtai sekė BNS redaktorę.