Priminė pūgą

Kalnujų seniūnijai priklausančių Pašaltuonio, Trakinių, ir Šauklių gyvenviečių gyventojai skaičiuoja nuotolius, kuriuos sukėlė netikėtas stichijos smūgis. 

Vėtra nuvertė šalia Onos Savickienės namuko augusias dvi obelis. Sodybos šeimininkė prisipažino, kad prasidėjus stichijos šėlsmui, ėmė šauktis Aukščiausiojo.

„Vakare tvarkiau šiltnamyje pomidorus. Staiga labai aptemo. Išėjusi iš šiltnamio pamačiau, kad nuo miškelio pusės su didžiuliu sukūriu artėja vėjas. Greitai uždariau šiltnamio, tvarto, daržinės, gyvenamojo namo duris ir langus. Dar nebuvau spėjusi įbėgti į vidų, kai prasidėjo audra. Viskas aplinkui sukosi tarsi būtų prasidėjusi pūga, lietus atrodė baltas, aplinkui – tamsu. Įlėkiau į namą ir iš karto pamačiau, kad prieš langą nebėra dviejų obelų – jos buvo nuvirtusios. Pradėjau šaukti: „Jėzau, kas bus, kas bus!“, - pasakojo O. Savickienė. 

Panašiomis emocijomis dalijosi ir kiti gyventojai, pasakoję apie chaosą ir nuostolius sukėlusį vėtros šėlsmą. Tačiau emocijos greitai atslūgo, o nuostoliai liko. Gyventojai vylėsi, kad jiems padės Raseinių rajono savivaldybė. 


Virto mūras

Apie neįprastą stichijos jėgą galima spręsti, pavažiavus nuo O. Savickienės namo apie porą šimtų metrų link miškelio, kur yra Ritos ir Arūno Osteikų valda. Joje stovintis namas liko be kai kurių sienų. Nesuprantamu būdu vėtra išvertė tarp šlaitinio stogo ir pirmojo aukšto perdangos buvusį mūrą – iš abiejų namo pusių.

Ant žemės pasipylė krūvos plytų. Laimei, namuose tuo metu nieko nebuvo, tad tragedijos išvengta. Sugrįžę šeimininai neteko žado: aplink namą mėtėsi krūvos plytų, be sienų likusiame antrajame aukšte matėsi atviros palėpės patalpos. 

Uraganas neaplenkė ir arčiausiai miškelio esančio Salomėjos Globienės namo - nuplėšė verandos stogą.

S. Globienė pasakojo, kad nuplėšus stogą, namo vidų labai greitai užliejo vaduo.
„Pastatą esame apdraudę. Dabar nieko neliečiame ir laukiame ekspertų, kurie nustatys patirtus nuostolius“, - sakė nuo emocinio sukrėtimo jau atsigavusi ir gerą nuotaiką beveik atgavusi S. Globienė.

Po kelių dienų padarytą žalą vertinę ekspertai nustatė, kad buvo išjudintos viso namo stogo konstrukcijos.


Virto ąžuolai

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, audros metu buvo apgadintas Jono Kavolio, Vygaudo Abromaičio nekilnojamasis turtas.

Uraganas nulaužė Irenos Pocienės sklype auganti šimtametį ažuolą, kurio šakos nutraukė Pašaltuonio gyvenvietėje nutiestus elektros tinklus. 

Griūvantys medžiai sugadino šalia Pašaltuonio miškelio besidriekiančią 10 kilovoltų įtampos eletros liniją. Dėl tos priežasties aplinkiniai kaimai maždaug parą neturėjo elektros. 

Kilo grėsmė, kad surūgs ūkiuose primelžtas pienas. „Sakykit, vyrai – kaip su elektra“, - praėjusio sekmadienio vakarą teiravosi prie nutrauktų elektros laidų besidarbuojančių „Lesto“ avarinės tarnybos specialistų pieno ūkio savininkas Virgis Simonavičius.

„Ką tik paleidome“, - patikino elektrikai. Išgirdęs gerą žinią ūkininas ilgai nelaukęs šoko į visureigį ir nudūmė į savo valdas. 

Gyrė specialistus

Praūžus vėtrai daug organizacinių rūpesčių turėjo Kalnujų seniūnė Regina Čepornovienė.
„Praėjusio šeštadienio vakarą matėsi, kad link Kalnujų artėja didelė audra. Kalnujų ji nepasiekė, bet trenkė pietvakariniam seniūnijos parkraščiui. Daugiausiai rūpesčių turėjo nukentėję žmonės ir į pagalbą atskubėję tarnybų specialistai. Aš tik galiu pasidžiaugti, kad „Lesto“ ir ugniagesiai iš karto sureagavo į mūsų skambučius, tikrai nesijautėme vieniši bėdoje“, - sakė R. Čepurnovienė.

Pašaltuonyje nukritusio ąžuolo sugadintą elektros tiekimo liniją taisę „Lesto“ avarinės tarnybos specialistai Audrius Česaitis ir Vidmas Grigalis sakė, jog šiais metais tai pirmoji tokio pobūdžio avarija.

„Prasidėjus karštiems orams, dažniausiai po kurio laiko sulaukiame ir stiprių vėtrų. Dabar mes taisome gana smulkius gedimus. Kitiems specialistams tenka sunkesni darbai – reikia atstatyti prie Pašaltuonio miškelio sugadintą dešimties kilovoltų įtampos liniją“, - sakė V. Grigalis.

Prašė nupjauti medžius

Vėtros pakirsti medžiai virto ne tik ant elektros laidų, bet ir ant gatvių. Atskubėję ugniagesiai juos greitai supjaustė ir šalino nuo važiuojamosios dalies.

Ąžuolas buvo nuverstas Ulvydų šeimai priklausančiame sklype, Janinos Dzindulienės sklype griuvo eglė, medžiai virto ir Editos Dubinskienės valdoje.

Pasak seniūnės R. Čepurnovienės, avarijos padarinius padėjo šalinti ir patys gyventojai.

„Žmonės veikė energingai ir draugiškai. Beje, kai ugniagesiai ėmė pjaustyti nuvirtusius medžius, kai kurie žmonės prašė, kad jie nupjautų šalia jų namų augančius pavojingus medžius. Kai kurie medžiai iš tiesų kelia grėsmę saugumui. Planuoju tuos medžius parodyti aplinkosaugininkams – tikimės, kad jie patars ką daryti“, - vylėsi R. Čepurnovienė.