Artimiausiu metu – naujas karščio šuolis

Kaip DELFI pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus sinoptikė Alva Nagelytė, nors dalyje Lietuvos teritorijų yra žymių, kad orai vėsta, iš tiesų artimiausiu metu karštis vėl sustiprės.

Pastarosiomis dienomis drėgnesni orai fiksuojami vakarinėje dalyje, ten formuojasi debesys, bet skiriamoji riba tarp gaivesnių ir karštesnių orų, sinoptikės teigimu, į Rytus stumiasi labai lėtai. Todėl nors tai šen, tai ten pasirodo kamuoliniai debesys, iš jų vienur palyja stipriau, kitur – silpniau, kai kur fiksuojamos ir gausios liūtys, Rytuose kaitra slūgsta labai pamažu.

„Šiuo metu gaivesni orai fiksuojami tik Vakarų Lietuvoje. Kad jie atkeliautų ir į Rytus, turėtų pasisukti vėjas. Dabar jis pučia iš Pietryčių, todėl tebesame toje pačioje karštoje oro masėje, tik karštis dėl debesų pagausėjimo po truputį slūgsta. Ketvirtadienį ir penktadienį sulauksime didesnės gaivos ir rytiniuose rajonuose. Kita vertus, atvėsimą galima vadinti sąlyginiu – termometras rodys 25 laipsnius. Jau prognozuojama tik 23-28 laipsnių temperatūra. Tačiau savaitgalį iš Pietvakarių Europos vėl ateis sausesnių ir karštesnių orų masė, todėl karštis sustiprės. Sekmadienį ir pirmadienį termometro stulpeliai vėl šoktelės per 30 laipsnių, tik gal 36 laipsnių, kaip buvo, jau nepasieks. Prognozuojama iki 32 laipsnių temperatūra. Tačiau jutiminė temperatūra bus nepalanki, kadangi nebus vėjo. Taigi karštis taip pat bus sunkiai pakeliamas“, - svarstė A. Nagelytė.

Kada laukti lūžio

Tačiau gali būti, kad tai paskutinis karščio pasispardymas. Preliminariais sinoptikų duomenimis, iš Vakarų Europos ims skverbtis žemo slėgio masės, keisis pernaša, ji labiau bus iš Pietvakarių-Vakarų.

„Ryškiausiai orų pasikeitimas bus jaučiamas trečiadienį. Antradienį temperatūra dar prognozuojama iki 25 laipsnių, praslinks tik pirminis šaltesnių ir lietingesnių orų frontas, tik pirma banga, o trečiadienį prognozuojama jau daug lietaus ir tik apie 22 laipsnius. Naktys po dabartinių atrodys visai šaltos – termometras rodys vos keliolika laipsnių. Taigi artimiausiomis dienomis daug lietaus nebus – kažkur palis gausiau, kažkur tik keletas lašų pasirodys, tačiau kitą savaitę turėtų palyti intensyviau. Gal nebus įkyraus lietaus, bet jis gali būti dažnas. Kitaip tariant, įsivyraus lietuviškai vasarai labiau įprasti orai – palyja, saulė pašviečia, vėl palyja“, - pasakojo pašnekovė.

Ar karščiams traukiantis sulauksime ekstremalių reiškinių, pasak A. Nagelytės, kol kas dar sunku pasakyti. Viskas priklausys nuo to, ar susidarys jiems palankios sąlygos. „Tačiau perkūnijų, ir turbūt stiprių, tikrai sulauksime visoje Lietuvoje“, - teigė sinoptikė.

Jos manymu, šis lūžis gali byloti apie tai, kad vasara vis dėlto ritasi į pabaigą ir daugiau panašių karščių nebesulauksime.