„Alfa“ smogikai vykdė užduotis, kurios buvo neįveikiamos visiems kitiems specialiųjų pajėgų daliniams, teigia Rusijos leidinys „Komsomolskaja pravda“, ta proga pakalbinęs 1991–1992 m. „Alfa“ dalinio vadą pulkininką Michailą Golovatovą.

M. Golovatovas savo interviu nevengė prisiminti dalinio „Alfa“ šlovės valandų ir akimirkos, kai dėl Lietuvos kaltinimų dalyvavus Sausio 13-osios žudynėse Austrijoje atsidūrė už grotų. Pateikiame pokalbio ištrauką.

Vadovavote „Alfa“ daliniui dramatiškiausiu periodu – sovietinės ir naujai susikūrusios Rusijos epochų sandūroje. Kas tuo metu vyko „Alfoje“?

Įsivaizduokite, ką reiškė tai, jog „Alfos“ smogikai per pusmetį, pradedant nuo 1991 m. rugpjūčio 23 d., buvo atleidžiami net keturis kartus!

Ką tai reiškia?

Tai reiškia, kad valdžia bijojo „Alfa“ būrio, nes nebuvo įsitikinusi, į kurią pusę mes galime stoti, kieno įsakymus vykdysime. Nuo 1991 m. rugpjūčio 23 d. iki gruodžio 14 d. vykdėme dviejų prezidentų nurodymus.

„Alfos“ bijojo ne tik Michailas Gorbačiovas, bet ir Borisas Jelcinas?

Taip.

Tuo metu buvo kalbama, kad „Alfa“ buvo kvočiama dėl to, kieno pusę šis būrys palaiko, tiek Kremliuje, tiek ir dar kažkur. Ar tai tiesa?

Buvo visko. „Alfa“ būrį norėjo pasidalinti Saugumo ministerija ir Vyriausioji apsaugos valdyba.

Lietuvoje po 1991 m. įvykių „Alfa“ smogikus (konstitucinės tvarkos Lietuvos TSR atkūrimo operacijoje dalyvavo 66 „alfiečių“) iki šiol mėginama apkaltinti karo nusikaltimais. Jūsų pavardė taip pat minima. Ar vyksite į Lietuvą?

Kad būčiau pasodintas į kalėjimą iki gyvos galvos? Žinau, kaip tai vyksta, nes 2011 m. jau patyriau tai, kai buvau sulaikytas Austrijoje kaip ieškomas nusikaltėlis.

Kokiu pagrindu buvote sulaikytas?

Lietuvos Generalinės prokuratūros nurodymu. Man buvo pateikti kaltinimai, jog, būdamas Komunistų partijos nariu bei susitaręs su TSRS gynybos ministru maršalu Dmitrijumi Jazovu ir KGB pirmininku Vladimiru Kriučkovu, 1991 m. įtraukiau savo pavaldinius į specialiąją operaciją, skirtą konstitucinei tvarkai Lietuvoje nuversti.

Kur buvote laikomas po suėmimo?

Vienos kalėjime. Naktį praleidau oro uosto teritorijoje esančio laikinojo sulaikymo izoliatoriaus kameroje. Teismas turėjo prasidėti 11 val. ryto.

Kas vyko toliau?

Deportacija į Rusiją.

Kaip į visa tai reagavo Rusija?

Praėjus 1,5 val. po mano sulaikymo atvyko ambasadorius, jis dalyvavo visose diskusijose. Į Maskvą – Užsienio reikalų ministeriją, Federalinę saugumo tarnybą (FSB) – buvo siunčiamos telegramos ir šifruotės.

Kiek laiko 1991 m. dirbote Lietuvos teritorijoje?

4 dienas. Žinote, kiek puslapių sudarė kaltinimai? 76! Bendras 1991–1992 m. mūsų įvykdytų „piktadarysčių“ aprašas sudaro 700 tomų.

Ar tuose aprašuose atpažinote save?

Juk gyvenau ne miške. Esu žmogus, kuris, be Lietuvos, du kartus buvo Afganistane, Kalnų Karabache, Dušanbėje, Tbilisyje.

Bet apkaltintas buvote tik dėl Lietuvos?

Buvo mėginama apkaltinti ir dėl Tadžikijos.

Koks įkalinimas Jums grėsė?

Iki gyvos galvos.