Per pastarąsias dvi dienas buvo aptartos ne tik Vidurio Rytų, bet ir Afganistano, Kosovo, Sudano problemos, taip pat buvo prabilta apie aktyvų dialogą su Ukraina, pasirašyta sutartis su Rusija, kuria sustiprintas karinis bendradarbiavimas, su aukštais pareigūnais susitiko ir savo problemas aptarė Baltarusijos opozicijos atstovai. Susitikimų metu buvo išplėstas diskusijų ratas, prabilta apie politinio dialogo stiprinimą.

„Tema – politinio dialogo plėtra tarp sąjungininkų. Susitikę ne tik kalbėjome apie politinio dialogo plėtrą, bet ir tai padarėme“, - tvirtino NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis, pristatydamas trečiadienio vakarienės ir ketvirtadienio pietų metu ministrų aptartas temas.

„Aptartų klausimų spektras platus – tai rodo sustiprėjusį NATO vaidmenį“, - pabrėžė JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice. Pats NATO generalinis sekretorius apibendrindamas ministrų pokalbių temas išskyrė Afganistaną, Kosovą, Balkanus ir Sudaną.

Jo teigimu, pokalbiuose nemažai laiko buvo skirta Afganistano problemoms aptarti – buvo aptarti rudenį vyksiantys rinkimai bei tartasi dėl paramos, reikalingos valstybei po rinkimų.

Plačiau buvo kalbėta ir apie Balkanų regioną - konstatuota, kad nepaisant kylančių problemų, regione pastebima pažanga. Taip pat nutarta, kad NATO Balkanuose pasiliks ilgesnį laiką.

Daug dėmesio skirta Sudano provincijos Darfūro problemai – ten kilusi humanitarinė krizė. Teigiama, kad jeigu Afrikos sąjunga paprašytų NATO kitokios - ne karinės - paramos, NATO tai tikrai svarstytų, tačiau dabar negali teikti paramos, nenorėdama diskredituoti Afrikos sąjungos.

Dialogas – lyg tango šokis

C.Rice tikina, kad toks neformalus užsienio reikalų ministrų ir kitų aukštų NATO pareigūnų susitikimas – gero dialogo plėtojimo pradžia. Ji, kaip ir Jaapas de Hoopas Schefferis, pabrėžė, kad politinės diskusijos nebūtinai turi būti siejamos su kariniais veiksmais.

C.Rice kalbėdama spaudos konferencijoje taip pat akcentavo, kad NATO turėtų sugebėti kelti strateginius tikslus, kurie atitiktų Aljanso narių siekius.

„Mes nesam tik karinių pajėgų tiekėjai, bet vertinam politinius aspektus. Tad kalbėjom apie labiau persipynusius dalykus, tokius kaip masinio naikinimo ginklas ar terorizmas“, - tvirtino NATO generalinis sekretorius.

„Platesnio politinio dialogo negalima įsprausti į rėmus ar lentelę. Politinį dialogą reikia stiprinti, mes tai ir padarėm“, - konstatavo NATO generalinis sekretorius.

Ministrų susitikimų metu buvo aptariamos galimybės, kaip išplėsti NATO ir ES dialogą, kad „įvairialypės problemos būtų sprendžiamos įvairiais būdais“.

„Dialogas – kaip tango šokis. Šokti turi abu partneriai“, - apie būtinas sąlygas platesniam bendradarbiavimui sakė Jaapas de Hoopas Schefferis, akcentuodamas, kad ir toliau bus siekiama kuo daugiau bendrauti neformalių susitikimų metu.

C.Rice teigimu, JAV pripažįsta, kad euroatlantinės struktūros turi du ramsčius ir vienas jų yra ES, tad, nepaisant atsirandančių kliūčių, „dialogas gali būti tęsiamas“.

JAV valstybės sekretorė taip pat pareiškė paramą ES Konstitucijai. „Mes labai remiame šį ES projektą“, - tvirtino ji, pabrėždama, kad ES yra labai svarbi veikėja plėtojant demokratiją.

Ketvirtadienio popietę tiek Condoleezza Rice, tiek Jaapas de Hoopas Schefferis tikino esantys patenkinti susitikimo rezultatais.

Pasak NATO generalinio sekretoriaus, ir jis, ir Vilniuje viešėję ministrai grįš namo patenkinti.

A.Valionis: Vilniaus forumas pateisino Aljanso lūkesčius

NATO užsienio reikalų ministrų neformalus susitikimas Vilniuje pateisino Aljanso lūkesčius, teigia forumo šeimininkas, Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis. "Neabejoju, kad šis Vilniaus forumas pateisino visų Aljanso narių lūkesčius. Būtent taip, kaip tikėtasi - atvirai ir drąsiai aptarėme esminius transatlantinei bendrijai rūpimus strateginės reikšmės klausimus", - BNS sakė A.Valionis.

"Manau, kad niekam neliko abejonių dėl NATO efektyvumo ir gebėjimo veikti kartu, priėmus septynias naujas nares. NATO puikiai išlaikė išbandymą plėtra", - sakė ministras.

Jo teigimu, tai, kad šiam renginiui pasirinkta naujosios NATO narės - Lietuvos sostinė, vertintina kaip didelio pasitikėjimo Lietuva ženklas. "Jis įprasmina tai, ko mes ilgai ir nuosekliai siekėme: ne tik būti NATO, bet ir aktyviai veikti , kad bendrosios euroatlantinės vertybės sklistų už NATO ir Europos Sąjungos sienų", - sakė A.Valionis.

Anot jo, svarbu ir tai, jog atviro ir konstruktyvaus bendradarbiavimo siekis spręsti rūpimas tarptautinio saugumo problemas buvo ryškus NATO ir Rusijos Taryboje. Aptariant situaciją Gruzijoje, Šiaurės Atlanto sąjungininkai paragino Rusiją rasti sprendimą, leidžiantį susitarti ir, vykdant Stambulo įsipareigojimus, išvesti kariuomenę iš Gruzijos.

"Intensyvaus NATO ir Ukrainos dialogo pradžia - geras signalas Ukrainos euroatlantiniam keliui. Džiaugiuosi, kad toks stiprus signalas Ukrainos demokratinei raidai, skatinantis vykdyti ryžtingas reformas, buvo duotas būtent Vilniuje. Manau, tai stiprins piliečių visuomenę ir kitose demokratinių permainų laukiančiose šalyse", - sakė A.Valionis.