"Mums reikalingas stiprus vieningas pilietinis judėjimas ir vienas kandidatas į lyderius, kuris galėtų tapti daugumai priimtina alternatyva", - teigė opozicinės Jungtinės piliečių partijos pirmininkas Aleksandras Dobrovolskis.

Ieškoma lyderio

Pasak jo, šiuo metu Baltarusijoje rengiama viešoji kampanija, "kuri neabejotinai atves prie vieningo lyderio". Tačiau nė vienas iš spaudos konferencijoje dalyvavusių būrio opozicijos atstovų nesiryžo įvardyti žmonių, kurie galėtų tapti tokiu lyderiu.

"Yra daug žmonių, kurie gali tapti lyderiu, bet šiandien dar anksti kalbėti apie tai. Jei dabar paskelbtume bent vieną pavardę, šie žmonės gali dingti, kaip jau ne kartą yra buvę", - teigė spaudos konferencijoje dalyvavusi Moterų krikščionių demokratinio judėjimo vadovė Liudmila Petina.

A. Dobrovolskis neslėpė, kad kol kas ieškoti ryškaus opozicijos lyderio gana sunku, mat į šią poziciją pretenduoja daugiausiai visiems žinomi, todėl rinkėjų ne itin vertinami politikai. Mažiau žinomus asmenis Baltarusijos žiniasklaida esą ignoruoja.

Jungtinės piliečių partijos vadovo teigimu, viešojoje kampanijoje dalyvauja daugiausiai politinės jėgos, nors joje turėtų dominuoti visuomeniniai judėjimai. "Be to, žmonės, kurie galėtų tapti stipriais pretendentais į lyderius, kol kas neprisijungė prie kampanijos", - apgailestavo A. Dobrovolskis.

Kad būtina iškelti vieningą pilietinio judėjimo lyderį, pripažino ir C. Rais. Be to, pasak JAV valstybės sekretorės, Baltarusijos piliečiai privalo gauti teisingą informaciją, todėl būtina išlaikyti nepriklausomą spaudą. Šalyje svarbu skatinti demokratines politines ir pilietines iniciatyvas, sukurti vieningą opozicijos judėjimą. Aukšta viešnia baltarusiams teigė perduosianti šias mintis kitiems JAV pareigūnams ir patikino, kad ši šalis padės siekti demokratijos.

"Jei Kijevas sugebėjo, sugebėsime ir mes"

Baltarusijos Helsinkio komiteto pirmininkas Haris Poganialo patikino, kad šios šalies gyventojai, kaip ir ukrainiečiai bei gruzinai, yra pasirengę demokratinei revoliucijai. "Nesvarbu, ar galioja griežtesnis, ar švelnesnis režimas, žmonės visose šalyse vienodi ir vienodai vertina laisvę. Jei Kijevas sugebėjo surengti revoliuciją, mes irgi sugebėsime", - tvirtino jis.

Anot H. Poganialo, rinkimus Baltarusijoje, kurie jau esą seniai neprimena normalių rinkimų, opozicija galės laimėti tik gatvės ir protestų pagalba.

L. Petinos teigimu, tarp Baltarusijos ir Ukrainos bei Gruzijos, kurioje neseniai įvyko demokratiniai perversmai, esama nemažai skirtumų. Baltarusijos politinis gyvenimas yra marginalizuotas, opozicijai neatstovaujama parlamente, priešingai nei Ukrainoje ir Gruzijoje. Visos nevyriausybinės organizacijos vertinamos kaip antivalstybinės, nuolat daromas spaudimas pilietinėms iniciatyvoms. Privatus verslas sužlugdytas, o valdžia neatmeta galimybės bet kuriuo metu panaudoti jėgą.

Su Baltarusijos opozicijos atstovais susitikusi C. Rais taip pat išreiškė susirūpinimą dėl gana dažnų žmonių dingimų šioje šalyje. Per pastaruosius kelerius metus čia dingo keturi visuomenėje gerai žinomi žmonės - politikai ir žurnalistai. Opozicijos paskaičiavimu, tikrasis dingusiųjų sąrašas yra gerokai ilgesnis - jį sudaro per 30 pavardžių.