Pagal Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymą, Seimas kasmet turi nustatyti principinę kariuomenės struktūrą ir ribinius karių ir karininkų skaičius.

Posėdžiui pirmininkavęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pasiūlė atidėti įstatymo projekto priėmimą po to, kai Liberalų frakcijos narys Algirdas Gricius patvirtino, jog teiks raštu pataisą, siūlančią sumažinti šauktinių skaičių.

Įstatymo projekte yra numatyta kitais metais pašaukti į kariuomenę 5000 jaunuolių atlikti privalomąją karinę tarnybą. Toks pat skaičius buvo nustatytas ir 2000 m.

A.Gricius pareiškė, jog, Liberalų frakcijos nuomone, šauktinių skaičių reikia palaipsniui mažinti, siekiant pereiti prie profesionalios kariuomenės. Liberalas teigė BNS siūlysiąs įstatymo projekte numatytą šauktinių skaičių sumažinti iki 4500.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius BNS sakė esąs nustebęs dėl tokio siūlymo, nes jau dabar kariuomenėje yra daugiau profesionalų negu ne profesionalių karių. Ministras pažymėjo, jog įstatymas nustato ribinius, maksimalius kariuomenės personalo skaičius.

Šiuo metu karinę tarnybą atlieka apie 4000 šauktinių. L.Linkevičiaus teigimu, šiuo metu yra per anksti svarstyti perėjimą prie visiškai profesionalios kariuomenės, nes tam neužtektų lėšų.

Parlamentaras Julius Veselka Seimo posėdyje piktinosi, jog vienam kareiviui išlaikyti 2002 m. numatoma išleisti apie 170 tūkst. litų, tačiau krašto apsaugos ministro atstovės spaudai Ritos Grumadaitės teigimu, vienam šauktiniui kareiviui išlaikyti per metus yra skiriama tik apie 11 tūkst. litų.

Dabar Lietuvos kariuomenėje vieno kariškio - įskaitant šauktinius ir profesinės tarnybos - išlaikymas per metus kainuoja apie 33 tūkst. litų.

Principinės kariuomenės struktūros įstatymo projekte yra numatyta, jog 2002 m. kariuomenės personalo skaičius didės 5 proc. Šis padidėjimas atsiranda dėl dviejų naujų dalinių - oro gynybos ir artilerijos batalionų - kūrimo bei greitojo reagavimo brigados "Geležinis vilkas" didinimo, siekiant įgyvendinti tokiems daliniams taikomus NATO standartus.

Krašto apsaugos ministerija siūlo nustatyti, jog bendras ribinis krašto apsaugos sistemoje tarnaujančių reguliariųjų pajėgų ir aktyviojo rezervo karių bei vyresniųjų karininkų skaičius 2002 metais yra 38 640.

Iš jų privalomosios karo tarnybos karių skaičius negali viršyti 5 tūkst., kariūnų - 540, majorų ir komandorų leitenantų - 300, pulkininkų leitenantų ir komandorų - 105, pulkininkų ir jūrų kapitonų - 30, generolų ir admirolų - 4, aktyviojo rezervo karių - 25 000.