„Šiaulių kraštas“ rašo, kad savo pastabas dvasininkas išsakė dėl Vyriausybės rengiamos šio sąrašo peržiūros - vyskupas pabrėžia Kryžių kalno sakralinę reikšmę.

Kryžių kalnui - Jurgaičių Domantų piliakalniui su gyvenviete yra suteiktas aukščiausias nacionalinio kultūros paminklo statusas. 2007-aisiais Vyriausybės nutarimu jis įrašytas į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Tokių objektų dabar yra tik 17. Kryžių kalno savininkė yra Lietuvos Respublika, valdytoja - Šiaulių rajono savivaldybė.

Paklaustas, ar jo išsakytos pastabos reiškia, kad Kryžių kalnas turi priklausyti Katalikų bažnyčiai, E. Bartulis atsakė: „Visi sakraliniai objektai turi priklausyti bažnyčiai“.

Archeologės Birutės Salatkienės nuomone, Kryžių kalnas negali priklausyti bažnyčiai - tai daugiareikšmis kultūros paminklas, kuriame yra daug kodų, ne vien sakralinis.

„Tokios reikšmės objektui reikalinga kuo universalesnė, kuo platesnė ir politinė, ir pilietinė, ir kultūrinė, ir teisinė aplinka. Viena bažnyčia jo negali administruoti. Tai nėra kokia koplytėlė kapinaitėse“, - sakė istorikė.

Kultūros paveldo departamento direktorės Dianos Varnaitės teigimu, diskusija dėl Kryžių kalno nėra nauja. „Manau, turėtų valstybė, savivaldybė ir bažnyčia vieną kartą susitarti, kokios būtų to objekto valdymo gairės. Mus labiau puoštų, jei mes dėl jo nesipeštume. Norėtųsi susitarimo, bet jo nėra“, - sakė D. Varnaitė.

Kęstučio Lukšo, Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus, teigimu, Kryžių kalnas neša ir pajamų, tačiau vien jų neužtenka šiam objektui prižiūrėti.