Sklandantis mitas, kad per pilnatį padaugėja reikalaujančiųjų pagalbos, vertas dėmesio ar iš piršto laužtas? Įvairių institucijų atstovai dalijasi savo pastebėjimais ir beveik vieningai tvirtina, kad per pilnatį skambučių turinys pasikeičia, tenka išgirsti netikėčiausių istorijų.

Pakinta skambučių turinys

Visą savaitę danguje švietė ryški mėnulio pilnatis. Dažnas, ko gero, yra pastebėjęs, kad esant šiai mėnulio fazei, sunkiau sekasi užmigti, į kai kuriuos dalykus reaguojama aštriau. Tokiai minčiai pritaria ir gydytojai. Per pilnatį padaugėja epilepsijos atvejų, psichikos ligų paūmėjimų, savižudybių – tokius faktus Etaplius.lt pateikia Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė.

„Praėjusią savaitę nusižudyti bandė penki žmonės. Dauguma jų darbingo amžiaus, jauni gyventojai. Vieną jų pavyko išgelbėti. Per savaitę prieš save ranką pakelia vienas kitas gyventojas, o praėjusią savaitę turėjome penkis atvejus“, – vardija gydytoja.

Greitosios medicinos pagalbos stoties atstovei antrina ir Bendrojo pagalbos centro (BPC) Klaipėdos skyriaus viršininkas Rolandas Milius. Iš Šiaulių regiono bendrasis pagalbos centras būtent šiuo laikotarpiu sulaukia kitokio turinio skambučių, tiesa, jų antplūdžio nefiksuojama.

„Žmogaus išklausai ir supranti, kad tai ne ta situacija, į kurią reikia rimtai sureaguoti. Tai dažniausiai žmonių, gyvenančių savo susikurtoje realybėje, istorijos. Operatoriai išsiaiškina, iš kur skambinama. Pasitaiko, kad skambučiai plaukia iš ligoninių, tada susisiekiama su ligoninės personalu. Nereaguoti į pagalbos šauksmą negali, nes nežinai, ar tai tikra, tačiau, kai skambina tas pats abonentas ne vieną kartą, pradedi atpažinti ir reaguoji kitaip“, – Etaplius.lt pasakoja R. Milius.

Pirmą kartą į įvykio vietą važiuoja policijos pareigūnai, tačiau skundui nepasitvirtinus, kitą kartą į tokį žiūrima atsargiau. Į BPC nepriklausomai nuo metų laiko dažnai skambina vienkiemyje gyvenanti moteris, kuri skundžiasi, kad į jos namo sieną nuolat bumbsi vaikų spardomas kamuolys. Kitos moters skambutis yra susijęs su neva prieš ją naudojama prievarta.

Žmonių pasakojamos istorijos kartais primena fantastinių filmų siužetus. Skambinama dėl pro ventiliacijos angas sklindančio cheminio ginklo pavojaus, dėl lazeriais daromos žalos.

Vienas vyras tokiu būdu ieško žmonos. Paskambinęs į BPC, pasiguodžia, kad yra vienišas, nori pabendrauti su darbuotojomis. Operatoriai jau žino kaip elgtis tokiais atvejais. Tokius žmones jau pažįsta, išklauso, tada pašnekovas nusiramina ir atsisveikina iki kito karto.

Pomidorai užnuodyti, vanduo tepaluotas

Šiaulių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per metus iš Šiaulių apskrities sulaukia apie 110-115 gyventojų skundų, kurių dalis būna nepagrįsti.

Šiaulių VMVT viršininko pavaduotoja valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė Etaplius.lt sako, kad per pilnatį skundų turinys būna keistesnis, žmonės tampa jautresni.

Vienam gyventojui netinka raminančios arbatos, kuri anksčiau nekėlė jokių įtarimų, skoninės savybės, poveikis. Ji primena rūgščią žolę. Išgėręs kelis kartus, nepajutęs jokio raminančio poveikio. Pasipiktinęs vartotojas „įspėja“ kitus, kad nepirktų ir nevartotų neva sufalsifikuotos arbatos, primenančios šieną, tvirtina, kad yra kreipęsis į kokybės kontrolę, tačiau nesulaukęs jokio paaiškinimo, tada skambinęs kokybės linija. Vyras nurodo, kad arbatos ragavo ir žmona, kuriai skonis taip pat nepatikęs.

Kitame skunde rašoma, kad kaimynas nuodija šiltnamyje auginamus pomidorus, esą šie skylėti, nes juos tiesiog subadė.

Gyventojai suabejoja vandens kokybe, iš čiaupo bėgančiu tepaluotu vandeniu.

Nepagrįsti ir pirkėjų skundai dėl parduotuvėje pardavinėjamos atvėsintos pajuodusios, sugedusios mėsos, ir dėl ten „besitaškančių balų“.

Kambaryje tvyro bekvapės dujos

Šiaulių visuomenės sveikatos centras taip pat sulaukia keisto turinio skundų. Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjas Andrius Vyšniauskas Etaplius.lt sako su pilnatimi neįprasto turinio skundų nesiejantis ir nepastebintis, kad jų skaičius tokiu laikotarpiu padidėtų, tačiau pateikia keletą neįprastų skundų pavyzdžių.

Šiauliečiai piktinasi mokykloje pastebimų utėlių gausa „net ant sienų“. Jie prašo patikrinti gyvenamųjų patalpų orą, nes vakarais pradeda dusinti, peršti akis, burnoje atsiranda keistas skonis. Skunde rašoma, kad naktimis atidarius langus ir dieną vėdinant patalpas, kvapas išnyksta, tačiau po virykle vis tiek jaučiamas acetono kvapas, o kambaryje tvyro bekvapės dujos.

Specialistai nesiima tirti šulinio vandens, kai žmogus jo nuodijimu kaltina kaimynus. Šiaulietis rašo, kad apie piktų kėslų turintį asmenį įspėjęs šuns amsėjimas. Išbėgęs į lauką, jis išgirdęs užsidarantį šulinio dangtį ir išvydęs nubėgantį žmogų, kurio negalėjęs atpažinti. Iš ryto išgėręs šulinio vandens, pasijuto blogai. Maža to, žmogus paprašė padėti išvalyti šulinio vandenį ir paimti mėginius tyrimams atlikti, nes šeima neturinti tam lėšų.

Dar viena daugiabučiame name gyvenanti šiaulietė skundėsi kaimynės šunimi, kuris anot jos, greičiausiai yra neregistruotas, todėl vedžiojamas tik vakarais. Šis prie jos durų esą vizgina uodegą ir barbenimu prižadina jos vaiką, be to ant kilimėlio lieka jo plaukų.