Bendrovės "Minijos nafta" generalinis direktorius Thomas Milesas Haseltonas pernai paaukojo liberaldemokratams 320 tūkst. litų. Pagal Politinių partijų ir politinių organizacijų finansavimo įstatymą, galiojusį nuo 1999 metų sausio 12 dienos, partija per metus iš vieno fizinio asmens galėjo gauti ne daugiau kaip 500 MGL (62 500 litų) aukų. Lėšos, viršijusios šią sumą, turėjo būti grąžinamos dovanotojui per 10 dienų.

Komisijos nariai per posėdį pripažino, kad pagal nuo praėjusio rugsėjo galiojantį Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymą tokia parama greičiausiai būtų įvertinta kaip šiurkštus įstatymo pažeidimas. Kadangi parama buvo teikiama galiojant senam įstatymui, kuriame nebuvo apibrėžta, kas yra šiurkštus pažeidimas, nuspręsta liberaldemokratų neskriausti.

"Kaip šiurkštaus pažeidimo negalime traktuoti ir sankcijos negalime taikyti", - Eltai sakė VRK pirmininko pavaduotojas Antanas Marcijonas.

Tačiau, pasak jo, komisija pripažino, kad minėtas faktas buvo šiukštus bendros politinių partijų finansavimo tvarkos pažeidimas.

VRK suabejojus dėl liberaldemokratų finansavimo teisėtumo, partija nusprendė grąžinti ją parėmusiam pajūrio verslininkui lėšas, kurios viršijo leistiną aukos sumą. Priimant sprendimą dėl dotacijos skyrimo, buvo atsižvelgta į šį pažadą.

Tiesa, kol kas neaišku, kam turėtų atitekti pinigai - ar juos paaukojusiam verslininkui, ar pervesti labdarai, kaip numato naujasis Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymas.

Anksčiau VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas Eltai sakė, kad jei liberaldemokratai neįvykdys savo pažado grąžinti neleistiną auką, jie gali netekti kito pusmečio biudžeto dotacijos. "Jei jie pinigų negrąžintų, tai būtų šiurkštus pažeidimas", - pažymėjo komisijos vadovas.

Lėšų iš biudžeto sulaukė visos politinės partijos, per 2004 metų Seimo ir 2002 metų savivaldybių tarybų rinkimus gavusioms ne mažiau kaip 3 proc. visų rinkėjų balsų. Didžiausia dotacija - 337 tūkst. litų - skirta daugiausia vietų Seime po praėjusį rudenį vykusių rinkimų iškovojusiai Darbo partijai.

Socialdemokratai gavo 260 tūkst. litų, Tėvynės sąjunga - 243 tūkst. litų, Liberalų ir centro sąjunga - 203 tūkst. litų, Liberalų demokratų sąjunga - 122 tūkst. litų, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga - 118 tūkst. litų, Naujoji sąjunga - 102 tūkst. litų.

Lėšų skirta ir dviem partijoms, nesurinkusioms pakankamai balsų, kad patektų į Seimą. Lietuvos lenkų rinkimų akcijai skirta 63 tūkst. litų, Lietuvos krikščionims demokratams - 52 tūkst. litų.

Šiemet partijoms iš biudžeto numatyta iš viso skirti 3 mln. litų. Pusė šios sumos turėjo būti padalyta iki penktadienio.

Kaip numato Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymas, nustačius šiurkščių finansavimo tvarkos pažeidimų, partija gali netekti dotacijos, o šie pinigai būtų paskirstyti pažeidimų nepadariusioms partijoms.