Planuojama, kad į ministrų susitikimą, taip pat NATO ir Rusijos tarybos bei NATO ir Ukrainos posėdžius atvyks maždaug 500 įvairių valstybių delegacijų narių ir antra tiek žurnalistų iš užsienio. Balandžio 20-21 dienomis vyksiantys susitikimai bus vienas didžiausių nepriklausomos Lietuvos istorijoje renginių tiek aukštų pareigūnų skaičiumi, tiek pasaulio žiniasklaidos dėmesiu.

Užsienio reikalų ministerijos Saugumo politikos departamento ambasadorius ypatingiems pavedimams Darius Degutis Eltai sakė, kad į Vilnių turėtų atvykti NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis, JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai Joschka Fischeris ir Michellis Barnier.

Vilniuje taip pat laukiama Europos Sąjungos aukštojo įgaliotinio Bendrajai užsienio ir saugumo politikai Javiero Solanos, kitų NATO valstybių užsienio reikalų ministrų, Rusijos ir Ukrainos diplomatijos vadovų Sergejaus Lavrovo ir Boriso Tarasiuko, NATO karinės ir politinės vadovybės. Iš viso į susitikimus turėtų atvykti 30 delegacijų.

"Šiomis dienomis informacija tikslinama, bet turėtų atvykti visi aukščiausi pareigūnai. Kol kas neaišku tik dėl Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministro Jacko Straw, nes gegužės 5 dieną britai rinks parlamentą. Vietoj ministro gali atvykti jo pavaduotojas", - sakė D. Degutis.

Ministrų susitikimas vyks viešbutyje "Reval Hotel Lietuva", netoliese esančiame "Forum Palace" bus įkurtas tarptautinis spaudos centras. Vilniaus rotušėje ketinama surengti oficialų priėmimą svečiams. Prezidentūroje vyks ministrų darbo pietūs ir atskiri susitikimai su šalies vadovu Valdu Adamkumi. Pareigūnų sutuoktiniams numatoma surengti atskirą kultūrinę programą - ekskursiją po Vilnių ir išvyką į Trakus.

Vilniuje NATO šalių ministrai ketina gvildenti aktualias saugumo politikos temas, Aljanso ateities iššūkius, aptarti vykstančias NATO operacijas Balkanuose, Afganistane ir Irake, santykius su šalimis partnerėmis.

Balandžio 20-osios vakarą numatoma surengti darbinę vakarienę, kurioje dalyvaus tik ministrai. Tokie susitikimai dažnai vyksta Europos Sąjungoje, tačiau NATO bus rengiamas pirmą kartą per pastaruosius kelerius metus.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos Saugumo politikos departamento direktoriaus Kęstučio Jankausko, per šią vakarienę bus diskutuojama svarbiausiais strateginiais politiniais klausimais, aptariama transatlantinių santykių ateitis.

Antroji renginio diena bus gerokai intensyvesnė, mat vyks NATO ir Rusijos tarybos bei NATO ir Ukrainos komisijos susitikimai, taip pat - Aljanso šalių ministrų darbiniai pietūs. B. Tarasiukas yra paskelbęs, kad per NATO ir Ukrainos komisijos posėdį gali būti patvirtintas šios šalies integracijos į Aljansą planas.

Svečių saugumu rūpinsis Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) ir atvykstančių ministrų reprezentuojamų valstybių atitinkamos struktūros. Anot VAD direktoriaus Raimundo Kairio, renginio metu bus saugomi 33 asmenys. Kai kurie iš jų ketina atsivežti savo apsaugos darbuotojus, kiti pasitikės Lietuvos pareigūnais.

Ruošiantis vienam didžiausių tarptautinių forumų, kada nors surengtų Lietuvoje, nuolat konsultuojamasi su kolegomis NATO valstybėse, net viešbučiai svečiams parenkami padedant saugumo užtikrinimo specialistams. Saugumą turėtų užtikrinti ir keli sraigtasparniai, skraidysiantys virš miesto.

R.Kairys Eltai pripažino, kad per kitos savaitės susitikimus vyks bene didžiausia Lietuvos istorijoje saugumo užtikrinimo operacija, nes juose dalyvaus tiek aukštų pareigūnų delegacijų, kiek mūsų šalyje dar nėra buvę. Panašaus masto saugumo buvo imtasi per 1997 metų rugsėjį įvykusią vienuolikos Vidurio ir Rytų Europos valstybių prezidentų konferenciją.

Vien saugumui užtikrinti buvo numatyta maždaug pusė lėšų, kurias Vyriausybė skyrė iš rezervo fondo neformaliam NATO užsienio reikalų ministrų susitikimui surengti. Iš viso tam buvo skirta 5,9 mln. litų.

Kitą savaitę gerokai padaugės darbo Vilniaus tarptautiniam oro uostui, mat dauguma ministrų ketina atvykti atskirais lėktuvais.

Balandžio 19-22 dienomis bus ribojamas automobilių eismas Vilniaus senamiestyje, dešiniajame Neries krante ir Oro uosto teritorijoje. Tomis dienomis nebus leidžiama statyti automobilių Upės gatvėje, aikštelėse prie Centrinės universalinės parduotuvės, lošimo namų "Olympic Casino", "Forum Palace" ir Oro uosto teritorijoje.

Balandžio 20-21 dienomis bus draudžiamas eismas Upės gatve, o delegacijų atvykimo ir išvykimo metu gali būti ribojamas eismas Konstitucijos prospekte, Universiteto, Liejyklos, S. Skapo gatvėse. Pirmąją susitikimo dieną bus ribojamas eismas Vilniaus senamiestyje, kai kuriose gatvėse bus draudžiama statyti automobilius. Panašių eismo trikdžių gali būti ir balandžio 22 dieną, delegacijoms išvykstant.

Kitos savaitės forumas bus pirmas neformalus NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, vyksiantis ne Briuselyje. Jis sutaps ne tik su Lietuvos narystės Aljanse pirmosiomis metinėmis, bet ir su "Vilniaus dešimtuko" iniciatyvos, kuri sukūrė prielaidas naujausiai NATO plėtrai, penkerių metų sukaktimi.