"Kol kas mūsų planus visada palaiko ir posėdžiuose patvirtina Kauno taryba, štai ketvirtadienį Kauno tarybos posėdyje pritarta reorganizuoti K. Griniaus vidurinę mokyklą į pagrindinę", - teigė A.Bagdonas.

Pagrindinėje mokykloje yra 10 klasių, vidurinėje - 12 klasių.

Reorganizuodamas mokyklas Kauno švietimo ir ugdymo skyrius bando gelbėti mokytojų atlyginimus ir mažinti skolas energetikams. Šiuo metu Kauno mokyklos energetikams skolingos apie 11 mln. litų.

Pasak vedėjo, dabar dar laiku gaunami Kauno mokytojų atlyginimai gali sumažėti, jei bus įvesta planuojama moksleivių krepšelio sistemą. Pagal šią tvarką mokyklų finansavimą perimtų Vyriausybė ir pedagogų atlyginimai priklausytų ne tik nuo darbo krūvio, bet ir moksleivių skaičiaus klasėse.

Per metus vienam moksleiviui būtų skiriama 1572 litai. Į šią sumą įeitų atlyginimas pedagogui, lėšos vadovėliams, inventoriaus pirkimui, socialinio draudimo mokesčiams, mokyklos ūkiui.

"Pagal šia sistemą atlyginimai nesumažėtų ir liktų lėšų mokymo priemonėms, jei Kaune pradinėse klasėse mokytųsi po 22, o vyresnėse - po 25 moksleivius. Tačiau tai nerealu, nes šiemet sulaukta 720 mažiau pirmokų nei pernai (praėjusiais metais buvo 4700 pirmokų), ir ši tendencija išliks ateityje", - kalbėjo A.Bagdonas

Dabar Kauno mokyklose yra 7881 laisva vieta. Iš viso Kaune mokyklas lanko 57 tūkst. moksleivių.

Pasak vedėjo, dėl mažėjančio moksleivių skaičiaus būtina mažinti vidurinių mokyklų skaičių, reorganizuojant jas į pagrindines. Dabar Kaune yra 44 vidurinės mokyklos ir 8 gimnazijos.

"Iki 2005 metų Kaune turėtų veikti 15 gimnazijų ir iki 40 pagrindinių mokyklų, tada jos nebūtų pustuštės", - mano A. Bagdonas. Jis pripažįsta, kad tokiu atveju apie 1000 mokytojų neteks darbo.

Šiuo metu Kaune yra 6558 pedagogų etatai (iš viso Kauno švietimo ir ugdymo sistemoje dirba 7516 žmonių), 44 vidurinės mokyklos, 15 pradinių, 13 darželio mokyklų, 5 pagrindinės mokyklos, 8 gimnazijos, 3 Švietimo ir mokslo ministerijos pavaldumo gimnazijos, 3 jaunimo mokyklos, 1 suaugusių mokymo centras, 76 darželiai ir lopšeliai.

Šiemet Kauno valdžia švietimo ir ugdymo išlaidoms skyrė 59,6 proc. viso miesto biudžeto - 187,5 mln. litų. Iš jų 80,3 proc. skiriama atlyginimams ir socialinio draudimo mokesčiams.