Iki šiol Lietuvoje nėra nustatyta, kada, kokio amžiaus vaikai gali ir ar apskritai gali likti vieni namuose. Naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projekte siūloma, kad vaikai iki 7 metų neliktų be suaugusių ar vyresnių nei 14 metų asmenų priežiūros, o nuo 22 val. iki 6 val. 7–14 metų vaikai negalėtų būti palikti be pilnamečių priežiūros.

„Jei tėvai prižiūri vaikus normaliai, tai jų absoliučiai tas nepaliestų, bet yra tokių atvejų, atitinkamai tėvai elgiasi netinkamai, ir neužtikrina vaiko geriausių interesų, kas yra ir JT vaiko teisių apsaugos konvencijoje reikalavimai, tai tokie atvejai neturi būti praleisti pro pirštus“, – tikino socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Tėvų organizacijos nesutinka su valdininkais, esą valstybė tik sukūrusi tinkamą socialinių paslaugų infrastruktūrą gali iš tėvų reikalauti tokios atsakomybės.

„Manau, tokius įstatymus reiktų nepriiminėti iš bokšto, o tartis su visuomene, jos organizacijomis, kurios mato tas šeimas, nes šitas įstatymas pažeistų autonomiją stiprių šeimų, nes jos gali užauginti savarankiškus vaikus. Kitas dalykas 7 metų vaikas gali būti pakankamai brandus, gali savimi pasirūpinti ir valandą, ir dvi, sąmoningi tėvai nepiktnaudžiauja ir vienų vaikų nepalieka ten naktį ar dienos metu“, – sakė asociacijos „Lietuvos tėvų forumas“ tarybos narė Jolanta Lipkevičienė.

„Valstybė šiuo atveju sako ne, vaikai gyvena gana pavojingame pasaulyje, namai pilni technikos, turi visokių pavojų, gatvėse pilna pavojingų žmonių, tai maži vaikai turi būti suaugusiųjų priežiūroje“, – aiškino Paramos vaikams centro direktorė Aušra Kurienė.

Įstatyme numatoma įteisinti pareigą asmenims nedelsiant pranešti apie vaiko teisių pažeidimus – fizinį, psichologinį, seksualinį smurtą, nepriežiūrą. Būtų draudžiama vaiką kankinti, žeminti jo garbę ir orumą, taikyti fizines bausmes. Už tai grėstų administracinė atsakomybė.

„Aš tikrai nemanau, kad tėvai mėgsta mušti vaikus, jie tikrai nemėgsta, bet taip, jie būna tokioje būklėje, kad jie kitaip nesugeba, tai mes gal galime suteikti jiems pagalbą, kad jie galėtų kitaip auginti vaikus“, – kalbėjo A. Kurienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė skelbia, kad pernai padaugėjo pasitvirtinusių atvejų, kai buvo nustatytas smurtas prieš vaikus, du trečdaliai tokių atvejų nustatyta šeimose. Įstatymo pataisos šiuo metu svarstomos Seime.