Lietuvoje Pasaulio tautų teisuolio medaliu Jad Vašem apdovanojo per 500 žmonių, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus. Tarp jų yra Oskaras Schindleris ir Raoulas Wallenberas.

Jeruzalėje pirmadienį vyko iškilminga ceremoniją, kurios metu Pasaulio teisuolių sodelyje Darmštado technikos universiteto, kuriame studijavo majoras K. Plagge, vadovui buvo įteiktas specialus atminimo raštas ir medalis. Renginyje taip pat dalyvavo K. Plagge artimieji, draugai, jo išgelbėti žydai ir jų giminės.

Nors K. Plaggei po karo buvo panaikinti kaltinimai genocidu, tačiau nepriekaištingą reputaciją jis atgavo tik po mirties. Michaelis Goodas, vieno iš majoro išgelbėtų moterų sūnus, po ilgo tyrimo nustatė, kad K. Plagge nebuvo pasyvus holokausto žiūrovas, o iš visų jėgų nuo mirties gelbėjo žydus.

1957 metais miręs K. Plagge 1941-1944 tarnavo Lietuvos sostinėje Vilniuje. Jis vadovavo vermachto automobilių parkui, kuriame dirbo šimtai žydų. Majoras visada gerai elgėsi su žydais ir ne kartą juos įspėjo apie planuojamas represijas. Štai 1944 metų liepą, prie Vilniaus artėjant sovietų tankams, SS ketino surengti masinę likusių gyvų žydų egzekuciją. K. Plagge įspėjo automobilių parko darbuotojus, o šie perdavė žinią savo tautiečiams. Per vieną naktį paspruko apie 500 žydų, iš jų iki karo pabaigos išgyventi pavyko beveik pusei.

Jei ne K. Plagge drąsa, jie visi būtų žuvę. "Jis buvo geresnis nei O. Schindleris", - M. Goodui ne kartą yra sakiusi jo mama.

Iki Antrojo pasaulinio karo Vilniuje gyveno apie 57 tūkst. žydų, iš jų nuo nacių ir jų bendrininkų rankų žuvo apie 95 procentus. Iš likusių gyvųjų apie 10 procentų už savo išsigelbėjimą turėtų dėkoti būtent K. Plaggei.

"Niekada nemaniau, kad mano pastangos reikalauja nepaprastos drąsos. Tereikia įsiklausyti į širdies balsą, kuris aiškiai sako, jog mes visi esame žmonės", - viename savo paskutiniųjų laiškų rašė K. Plagge.