Siūloma, kad kitąmet krašto apsaugos sistemos reguliariosiose pajėgose ir aktyviajame rezerve tarnautų 38 tūkst. 640 karių bei vyresniųjų karininkų, pranešė kariuomenės atstovė spaudai. Įstatymo projektas vėliau bus svarstomas ir priimamas plenariniuose Seimo posėdžiuose.

Pagal Principinės kariuomenės struktūros 2002 metais nustatymo įstatymo projektą, karių ir karininkų skaičiaus didėjimas susiję su tuo, jog steigiami du nauji daliniai - oro gynybos ir artilerijos batalionai, bei plečiama motorizuotoji pėstininkų brigada "Geležinis vilkas".

Lietuva siekia, kad iki 2006 metų šios brigados pagrindu būtų suformuota NATO reikalavimus atitinkanti nuolatinės parengties brigada, galinti dalyvauti NATO kolektyvinėse gynybos operacijose.

Trečiadienį vykusiame NSGK posėdyje KA viceministras Jonas Gečas sakė, kad kariuomenės 2002-2005 metų struktūra buvo koreguota tariantis su NATO ekspertais, kurie, anot viceministro, rekomenduoja, kad plėtros planai atitiktų šalies ekonomines ir finansines galimybes.

Kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis pridūrė, kad NATO šalių ekspertai nenurodo, kokia turėtų būti Lietuvos kariuomenės struktūra ir jos dydis. Lietuvos kariškiams ir politikams paliekama teisė ir atsakomybė kurti tokias gynybines pajėgas, kurios galėtų efektyviai gintis nuo agresoriaus, kol įsijungs NATO šalių parama.

Pagal Principinės kariuomenės struktūros 2002 metais nustatymo įstatymo projektą, privalomosios karo tarnybos karių skaičius negali viršyti 5 tūkst., kariūnų - 540, majorų ir komandorų leitenantų - 300, pulkininkų leitenantų ir komandorų - 105, pulkininkų ir jūrų kapitonų - 30, generolų ir admirolų - 4, aktyviojo rezervo karių - 25 tūkst.

Pagal Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymą, Seimas kasmet turi nustatyti kariuomenės struktūrą ir ribinius karių ir karininkų skaičius. Lietuva kitų metų rudenį tikisi pakvietimo į NATO.