"Aš esu šalininkas, kad drausmė visur būtų. Jeigu mes jau priėmėm sprendimą, tai mes turim ir uždaryti. Lietuva negali mėtytis pareiškimais", - teigė jis spaudos konferencijoje ketvirtadienį. Jis pabrėžė, kad VATESI pavesta užtikrinti saugų pasirengimą sustabdyti pirmąjį IAE bloką iki 2004 metų pabaigos.

Lietuvos nacionalinė energetikos strategija numato pirmojo bloko uždarymą iki 2005-ųjų, ir tam darbui tarptautiniai donorai jau skyrė daugiau nei 200 mln. eurų. Tačiau dėl antrojo bloko likimo Lietuva dar nepriėmė formalaus sprendimo, nors Europos Sąjunga primygtinai ragina uždaryti antrąjį reaktorių jau 2009-aisiais. Premjeras Algirdas Brazauskas yra pareiškęs, kad sprendimo dėl antrojo reaktoriaus likimo priėmimas bus suderintas su Lietuvos narystės ES derybų grafiku. Derybas Lietuva ketina baigti kitais metais.

IAE vadovas Viktoras Ševaldinas neseniai yra pareiškęs susirūpinimą, kad Lietuva gali nespėti įvykdyti savo įsipareigojimo laiku - iki 2005 metų- uždaryti pirmąjį IAE bloką. Jis teigė, kad Lietuvos nacionalinė energetikos strategija priimta jau prieš dvejus metus, tačiau tik dabar "realiai pradėjo judėti projektai". Be to, pernelyg ilgai užtruko formalumai Lietuvoje, leidę sukaupti tarptautinių donorų fondą I-ojo reaktoriaus uždarymo darbams finansuoti.

ES ragina Lietuvą uždaryti Ignalinos jėgainę, nes joje veikiantys du sovietų gamybos RBMK modelio reaktoriai pasaulyje laikomi iš esmės nesaugiais. VATESI vadovas S.Kutas teigė, kad požiūris į RBMK reaktorius Vakaruose yra pasikeitęs, tačiau "politikų sprendimas galioja".

Jis informavo, kad tarp svarbiausių dešimtmetį švenčiančios VATESI šiandienos darbų - pasiregimas antrojo IAE bloko licencijavimu. Sprendimą dėl licencijos išdavimo numatoma priimti 2003 metais.

1999 metų pabaigoje VATESI pripažino, kad Ignalinos AE pirmojo energijos bloko sauga atitinka tarptautinius kriterijus ir išdavė jo veikimo licenciją penkeriems metams.Licencija išduodama nuodugniai ištyrus reaktorių techninę būklę ir saugumą.

Be to, antrajame IAE bloke numatoma sumontuoti antrąją reaktoriaus stabdymo sistemą. IAE pagamina daugiau nei 70 proc. Lietuvos elektros energijos.