Maitins smėliu

Vis siaurėjančių kurorto paplūdimių maitinimo smėliu klausimas ne kartą buvo aptartas specialistų, buvo sutarta, kad prie šio proceso prisidės ir Aplinkos ministerija. Antradienį minėtą klausimą kurorto Savivaldybės specialistai dar kartą aptarė su apskrities sekretoriumi V.Rinkevičiumi ir Regioninės plėtros departamento specialiste G.Butkute.

Apsispręsta dar šį pavasarį kurorto paplūdimius iš dalies pamaitinti smėliu – balandžio ir gegužės mėnesiais jo planuojama suvežti 40 tonų. Iki birželio paplūdimiai bus pamaitinti tose vietose, kur kopos išplautos labiausiai – nuo Birutės al. iki Rąžės upelio. Šiemetinis paplūdimių maitinimas, pasak apskrities sekretoriaus, tik pradžia, mat didžioji dalis krantotvarkos darbų kitąmet galėtų būti skirta būtent smėliui vežti.

Šiuo metu jau yra paskelbtas rangovų konkursas, jį įvykdyti planuojama balandį, o gegužę – suvežti į paplūdimį numatytą smėlio kiekį.

Problema - įvažiavimas

Vis dėlto tokiu būdu pamaitinti krantus nėra labai paprasta – Savivaldybės specialistai konstatavo, jog kurorte nėra nė vieno tinkamo privažiavimo į paplūdimį, tad sunkiasvoriam transportui įvažiuoti į pajūrį bus sudėtinga. Pasak apskrities sekretoriaus V.Rinkevičiaus, gabenant smėlį neišvengiamai bus padaryta žala pajūriui, ją vėliau reikės ištaisyti ir kompensuoti.

Pasitarime aptarta, ar leisti sunkiasvoriams automobiliams į pajūrį įvažiuoti per Nemirsetą. Vis dėlto specialistai šią galimybę atmetė – konstatuota, kad taip galima pakenkti paplūdimiams.

Paskutinis variantas, ties kuriuo buvo apsistota, – smėlį vežti S.Dariaus ir S.Girėno gatve, o į pajūrį įvažiuoti ties kavine “Voveraite, vardu Salvadoras”. Tačiau jau dabar aišku, jog privažiavimas į paplūdimį čia yra per siauras, tad jį teks išplatinti kopų sąskaita – ant tako suneštą smėlį nustumti buldozeriu, o baigus darbus – kopą atstatyti. Savo nuomonę šuo klausimu turės pareikšti ir aplinkosaugininkai.

Suniokos dangą

Specialistai pripažįsta, jog smėlis į paplūdimį bus gabenamas ganėtinai dideliais kiekiais, tad tuo atveju, jei jis bus drėgnas, lengvomis transporto priemonėmis nebus galima suvežti. Tačiau akivaizdu, kad sunkiasvoriai automobiliai neišvengiamai suniokos S.Dariaus ir S.Girėno gatvės asfaltą, tad lėšų dangai sutvarkyti bus prašoma iš Kelių fondo.

Pasak V.Rinkevičiaus, yra teorinė galimybė smėlį gabenti baržomis iš Latvijos. Apskrities sekretorius pabrėžė, jog po uragano “Ervinas” latviams teko valyti užneštus uostus, tad dideli kiekiai smėlio buvo verčiami tiesiog į jūrą.

Vietą, iš kur bus gabenamas smėlis, atsižvelgdami į Geologijos tarnybos specialistų patarimus, pasirinks darbų vykdymo konkursą laimėję rangovai. Tačiau, specialistų nuomone, labiausiai tikėtina, jog jis bus vežamas iš Kretingos pusės.

Statys akmenų užtvarą

Aptariant bunos statybos klausimą konstatuota, kad rangovai žemyninę dalį įsipareigojo įrengti iki vasaros sezono pradžios. Vis dėlto iki šiol nėra žinoma, kiek veiksminga bus paplūdimyje įrengta akmenų užtvara.

V.Rinkevičius atkreipė dėmesį, jog tuomet, kai buvo išardyta senojo jūros tilto užtvara, suaktyvėjo krantų ardymo procesas. Bet specialistai esą neduoda net 30 proc. garantijų, kad ją atstačius bus sulaukta pageidaujamų rezultatų.

Vis dėlto V.Rinkevičius teigė manąs, kad bent jau tilto šaknį akmenų užtvara apsaugos.

Tvarkys molą

Paplūdimius tvarkyti ketinama ir jau tradicinėmis priemonėmis – šiuo metu skelbiamas konkursas kopų pynimams.

Nuo gelbėjimo stoties iki Gubojos šią savaitę bus pakloti mediniai takai – maždaug 2 tūkst. kvadratinių metrų.

Taip pat numatoma uragano “Ervinas” pralaužto Šventosios molo rekonstrukcija. Tam tikslui iš Valstybės rezervo fondo numatyta skirti 100 tūkst. litų.