VRK pirmininkas trečiadienį per posėdį pranešė, kad rašysenos ekspertai nustatė atvejų, kai parašų rinkimo lape už referendumą pasirašė vienas asmuo, o parašų tikslinimo lape - kitas.

Suklastoti parašai? Atsakymo nėra

Ar parašai buvo klastojami? Į šį klausimą Z. Vaigauskas atsakymo kol kas neturi.

„Aš neturiu paaiškinimo. Paprastai įstatymas sako, kad žmogus turi turbūt vieną ranką ir vieną rašyseną. Kaip jis rašo parašų rinkimo lape – taip pačiai turėtų pasirašyti ir patikslindamas. Kuriame lape – ar abiejuose – yra ne to žmogaus įrašas, mes neturime galimybės pasakyti“, - tęsė VRK pirmininkas.

Pasak jo, dėl nedidelio parašų kiekio, nustatyto pirminės patikslintų parašų peržiūros metu, ketinta kreiptis į teisėsaugą, tačiau situaciją pakeitė rašysenos ekspertų įžvalgos.

Pašnekovas taip pat atkreipė dėmesį, esą iniciatyvinė grupė apskritai priešinosi parašų tikrinimui. „Iniciatyvinė grupė norėtų, kad mes netgi netikrintume. Vienas iš jų mus netgi buvo prokurorui atidavęs: kaip mes drįstame dirbti šeštadieniais, sekmadieniais. Jo supratimu, mes turėtume ne tikrinti, o nustatyti, kad visi parašai yra automatiškai geri“, - sakė Z. Vaigauskas.

Užsimena apie paskutinį šansą

VRK pirmininko teigimu, jeigu iki 300 tūkst. parašų trūks nedaug, iniciatyvinė grupė turės paskutinį šansą surinkti trūkstamus parašus.

„Jeigu nedidelis trūkumas – pusė procento, tai yra ne daugiau kaip pusantro tūkstančio parašų – tada iniciatyvinei grupei duodamas tam tikras terminas pririnkti papildomų parašų. Iš tų žmonių, kurie nėra pasirašę. Ar čia tas atvejis, ar ne tas – mes dar nesame svarstę“, - teigė Z. Vaigauskas.

Patikrino 35 bylas iš 72

„Rašysenos ekspertai pradėjo darbą, tikrina bylas, bet darbo nepabaigė. Jie patikrino 35 bylas iš 72. Kol neturime galutinių ekspertų išvadų, priimti sprendimo dėl visų parašų negalime, siūlau išimti iš darbotvarkės", - per VRK posėdį sakė jos narys Valdas Benkunskas.

Trečiadienį bene pirmą kartą buvo apribotas patekimas į „Valstybės žinių" pastatą, kur įsikūrusi VRK. Lauko durys buvo užrakintos, sustiprinta apsauga. Posėdį norėję stebėti referendumo iniciatoriai į VRK patalpas įleisti pagal iš anksto pateiktą sąrašą.

VRK narys Rokas Stabingis žurnalistams teigė, jog ekspertai darbą baigti turėtų per porą dienų. Sprendimą – vyks referendumas ar ne – VRK priimti ketina ateinantį pirmadienį.

„Šiandien sprendimas nukeltas, nes dirba ekspertės dar šiandieną. Ir jos yra patikrinusios apie pusę tiktai bylų (su patikslintais gyventojų parašais – DELFI). Jos ketina tęsti darbą ir patikrinti visas bylas. Neturėdami galutinio patikrinimo akto, mes nenorėtume priimti galutinio sprendimo“, - kalbėjo R. Stabingis.

Pasak jo, ekspertizės tikslas – ne tik nustatyti duomenų tikslumą, bet ir sulyginti parašus pirminiuose ir patikslintuose parašų rinkimo lapuose.

„Ekspertai tikrina, ar įrašas, padarytas pirmą kartą renkant parašus parašų rinkimo lapuose, ir antrą kartą – juos patikslinant – yra to paties žmogaus. Jeigu jie nustatys, kad tai dviejų skirtingų žmonių įrašai, tai galima aiškinti keliomis priežastimis. Viena – kad galbūt kažkoks klastojimas ar įstatymo pažeidimas. Kitas dalykas – kad galbūt žmogus kažkaip kardinaliai pakeitė savo rašyseną per trumpą laiką“, - aiškino R. Stabingis.

Z. Vaigauskas: parašų gali neužtekti

VRK pirmininkas Z. Vaigauskas žurnalistams teigė, jog iš pradžių atrodė, kad referendumo iniciatorių atnešti patikslinti parašai nesukėlė didelių įtarimų. Tačiau kai dokumentų ėmėsi rašysenos ekspertai, įtartinų parašų gerokai padaugėjo.

„Atvirai pasakius, mes šiandien susirinkome į posėdį patvirtinti, kad parašų skaičius yra pakankamas. Išankstinio patikrinimo rezultatai tą rodė. Bet prieškeletą dienų pradėjome tikrinti, ar tie patys piliečiai pasirašė parašų rinkimo lapuose ir tie patys – patikslinimo lapuose“, - kalbėjo Z. Vaigauskas.

Pasak jo, yra nemenka tikimybė, kad išmetus skirtinga ranka rašytus parašus nepakaks parašų referendumo paskelbimui.

„Išankstiniais duomenimis, tokių nebuvo didelis skaičius, kad neturėtų persverti rezultatų į kitą pusę. Bet kada pradėjo dirbti parašų ekspertai, jie atkreipė dėmesį, kad toks skaičius yra gerokai didesnis. Iš tų patikrintų parašų gauname per kelis šimtus įrašų, kur iš esmės yra dviem rankomis daryti įrašai. Tokių žmonių skaičius, patikrinus apie pusę bylų, viršija tą skaičių, kiek yra iniciatyvinė grupė sukaupusi to parašų pertekliaus“, - tęsė Z. Vaigauskas.

Paklaustas, ar gali būti, jog parašų nepakaks, VRK vadovas atsakė lakoniškai: „Iš esmės taip“.

Praėjusių metų lapkritį referendumo iniciatoriai VRK pateikė apie 320 tūkst. jų iniciatyvą palaikančių rinkėjų parašų. Iš jų 292 tūkst. 200 pripažinti tinkamais, o 10 tūkst. 481 parašas grąžintas neesminiams trūkumams pašalinti.

Kad referendumas būtų surengtas, tinkamais turi būti pripažinti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Iniciatyvinė grupė siūlo Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Kritikai sako, kad toks referendumas gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai ir Lietuvos įsipareigojimams Europos Sąjungai, kurioje garantuojamas laisvas prekių, paslaugų, kapitalo ir asmenų judėjimas. Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams, ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Referendumo iniciatoriai teigia, kad žemės pardavimas užsieniečiams „pažeidžia Lietuvos teritorijos vientisumą", o užsieniečiai gali supirkti daug žemės, kuri Lietuvoje pigesnė nei Vakarų Europoje.