Valstybės tarnautojo vietą Savivaldybėje užimti panoro 72 kandidatai, nors siūlomas atlyginimas į rankas tesiekia vos 1600 Lt. Keliems neatitikus keliamų reikalavimų, dėl darbo vietos susirungs 64-i. 

Personalo skyriaus vedėja Inga Kučienė pripažįsta per ilgametę savo darbo praktiką neprisimenanti, kad kuris nors konkursas būtų sulaukęs tiek daug norinčiųjų jame dalyvauti. Ji svarsto, kad milžinišką susidomėjimą sukėlė net tik galimybė įsidarbinti valstybės tarnyboje neturint darbo patirties bei reikalaujamas tarp išsilavinusių bedarbių populiariausias socialinių mokslų srities aukštasis išsilavinimas. 

„Jaunam, tik mokslus baigusiam specialistui, neturinčiam darbo arba dirbančiam tik už minimalų atlygį, atsiveria galimybė tapti valstybės tarnautoju ir perspektyvoje uždirbti daugiau surinkus priedus už stažą, už kvalifikacinę klasę. Nors darbo patirties nereikalaujama, bet iš padavusiųjų prašymus yra netgi dirbusių personalo srityje“, – valstybės tarnybos patrauklumą mato I. Kučienė.

Vis dėlto, anot jos, įgyta patirtis kandidatui pergalės konkurse negarantuoja. Anot skyriaus vedėjos, komisija vertins ne tik įgūdžius ir žinias, bet ir pretendentų būdo savybes. 

Gyvenimo aprašymus Savivaldybei atsiuntė ne tik panevėžiečiai – į Aukštaitijos sostinę veržiasi ir kandidatai iš Vilniaus, Kauno, Pasvalio, Ukmergės. Pasak I. Kučienės, pretendentų amžius svyruoja nuo maždaug 25-erių iki 43-ejų. Daugiausia pateikusiųjų prašymus dalyvauti konkurse baigę Kauno technologijos ir M. Romerio universitetus. 

Kad galėtų dalyvauti vasario pabaigoje dvi dienas vyksiančioje Savivaldybės atrankoje žodžiu, pretendentai į Personalo skyriaus specialisto pareigas privalo įveikti bendrųjų gebėjimų testą Valstybės tarnybos departamente. 

Iki šiol Panevėžio savivaldybėje rekordiniu laikytas gegužę vykęs konkursas į Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresniojo specialisto pareigas. Dėl jų varžytis iš pradžių pageidavo 32 kandidatai, bet į konkursą atvyko 26-i. Kandidatams taip pat nebuvo privaloma darbo patirtis, bet reikėjo turėti aukštąjį universitetinį socialinių, vadybos ir verslo administravimo, technologijos mokslų, ekonomikos studijų krypties išsilavinimą.

Mažas atlyginimas negąsdina

Panevėžio rajono savivaldybė rekordinio kandidatų būrio – 28-ių sulaukė pernai paskelbusi konkursą į Švietimo skyriaus specialisto sporto reikalams pareigas.

Rajono Savivaldybės Personalo skyriaus vedėjos Stasės Venslavičienės nuomone, anšlagą dėl darbo vietos vos už 1500 Lt atlyginimą į rankas lėmė ne tik paprasti reikalavimai – tik vienerių metų darbo patirtis ir aukštasis universitetinis išsilavinimas, bet ir Panevėžio regiono, pasižyminčio aukštu nedarbo lygiu, specifika. 

„Dirbti už nedidelį atlygį veržėsi pretendentai su magistro laipsniais, turintys ekonomikos, tarptautinių santykių išsilavinimus. Į šias specialybes įstoti sudėtinga, bet baigus tokiems specialistams įsidarbinti Panevėžyje galimybės labai ribotos. Vilniuje kitokia situacija, bet kartais jaunam žmogui aplinkybės susiklosto taip, kad tenka grįžti į Panevėžį“, – svarsto S. Venslavičienė.

Mažiausio susidomėjimo pernai sulaukė rajono Savivaldybės skelbtas konkursas į Apskaitos skyriaus vyriausiojo specialisto pareigybę. Pageidaujančiųjų ją užimti atsirado tik trys. S.Venslavičienės nuomone, tai lėmė reikalavimas pretendentams turėti aukštąjį universitetinį ekonomikos, buhalterinį išsilavinimą. 

O į Vietinio ūkio skyriaus vyriausiojo specialisto vietą konkursą Panevėžio rajono savivaldybei teko skelbti net du kartus. 

„Susidomėjusiųjų skambučių sulaukėme nemažai, bet daugelį atbaidė atlyginimas. Šiai pareigybei užimti buvo reikalaujama turėti statinių priežiūros atestatą. Tokį turintieji dirbdami statybų vadovais uždirba gerokai daugiau nei Savivaldybės mokami 1600 Lt į rankas“, –„Sekundei“ teigė S. Venslavičienė.

Vilioja stabilumas ir garantijos

Panevėžio Darbo biržos duomenimis, šį mėnesį nedarbo lygis mieste ir rajone siekia 12,3 proc. Didžiausios galimybės Panevėžyje įsidarbinti aukštąjį išsilavinimą turintiems pardavimo vadybininkams, siuvimo technologams, draudimo agentams, buhalteriams ir, žinoma, gydytojams.
Į Aukštaitijos sostinės darbo rinką įsilieti sunkiausia apskaitininkams, socialiniams pedagogams, elektros inžinieriams, pradinių klasių mokytojams, ekonomistams bei teisininkams. Šių specialybių atstovų daugiausia registruota Panevėžio darbo biržoje.

Vis dėlto, jos direktoriaus Viktoro Trofimovo nuomone, dirbti Savivaldybėje veržiamasi ne tik bėgant nuo nedarbo. 

„Didelis pretendentų skaičius į darbo vietą valstybinėje institucijoje kartais siejamas su didesniu stabilumu ir socialinėmis garantijomis“, – mano V. Trofimovas.

Privalumas – ne patirtis, o pažintys

Penkerius metus darbo Panevėžyje ieškanti 38-erių Asta Ranonienė nepraranda vilties, bet kuo toliau, tuo labiau moterį apninka mintys, kad labiau nei išsilavinimą liudijantis diplomas ieškant darbo reikalingos pažintys. 

A. Ranonienė įgijusi aukštąjį tekstilės inžinerijos išsilavinimą, turi 11-a metų šio darbo patirties, dar baigusi buhalterinės apskaitos kursus, turi vadybininkės - administratorės darbo patirties. Tačiau visa tai įsidarbinti nepadeda. Moteris yra dalyvavusi ir Panevėžio savivaldybės konkurse laisvai darbo saugos specialisto vietai užimti. Nepasisekė ir jame. 

„Buvo kandidatų, dalyvavusių nebe pirmame tokiame konkurse. Kai už durų laukėme rezultatų, girdėjau kalbų, kad be užtarimo darbo negausi. Man irgi susidarė toks įspūdis. Tekstilės inžinerijos specialistų tikrai nėra daug, o pramonės įmonių Panevėžyje nemažai, o darbo vis tiek nerandu“, – stebisi A. Ranonienė. 

Panevėžietė siuntė savo gyvenimo aprašymus į tris įmones, tačiau sulaukė tik darbdavių susižavėjimo jos turima patirtimi ir žiniomis, bet ne darbo pasiūlymo. 

Šiuo metu vaikutį auginančiai Astai motinystės atostogos baigsis rugsėjį. Moteris tikisi, kad iki to laiko baigsis jos penkerių metų štilis. Valstybės išlaikytine nenorinti būti moteris Darbo biržą laiko blogiausia išeitimi, todėl vėl imsis atakuoti darbdavius savo gyvenimo aprašymu.