"Planas tokioje revoliucinėje aplinkoje jau nuplaukęs. Dabar galbūt toliau vyks derybos tarp prezidento komandos ir opozicijos lyderių, bet tas planas, kad bus apskritas stalas, kur dalyvaus daugiau Europos politikų ir valdančiosios koalicijos atstovų, opozicijos, jau nebėra realizuojamas, nes po naktį užimtos Teisingumo ministerijos, daug kas iš valdžios labai nervingai į tai pasižiūrėjo", - telefonu iš Kijevo BNS sakė A.Kubilius.

Jis pirmadienį nuvyko į Ukrainą dalyvauti šios šalies opozicijos ir valdžios apskrito stalo susitikime.

Ekspremjerą į Kijevą pakvietė Ukrainos opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Kličko.

"Bendra situacija daug ką pakeičia, nes visi laukia, ar bus, ar nebus nepaprastoji padėtis. Visi grafikai keičiasi. Turėjome progos su vienu iš UDAR partijos atstovu, atsakingu už užsienio politiką, aptarti daug dalykų, taip pat su kolegomis iš Amerikos respublikonų instituto situaciją aptarėme. Ką nors daugiau pasakyti sunku, nes situacija čia atrodo gana įtempta, nors opozicija gerai organizuota ir bando situaciją suvaldyti", - tvirtino A.Kubilius.

A.Kubilius Ukrainos protestuotojams: jūsų pasirinkimas nugalės

Ukrainos opozicijos kvietimu Kijeve viešintis Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius pirmadienį po pietų kreipėsi į mitingo centrinėje aikštėje dalyvius ir teigė tvirtai žinąs, kad jų pasirinkimas nugalės.

"Atvykau jums pasakyti, kad Lietuva - jūsų daugė, Lietuva su jumis", - ukrainiečių kalba nuo scenos kreipėsi A.Kubilius.

Buvęs premjeras situaciją palygino su demonstracijomis Lietuvoje siekiant nepriklausomybės.

"Kai matau jus visus čia, jaučiu, kad grįžau 23 metus atgal į tai, ką mes visi padarėme Lietuvoje. 1991 metais sausį į mūsų laisvę, į mūsų ateitį buvo nukreipti tankai, mes netekome 14 Lietuvos piliečių, bet apgynėme savo teisę į savo ateitį. Jūs darote tą patį. Ir noriu palinkėti jums didžiausios sėkmės. Aš žinau, kad ši sėkmė didžiai, vieningai, europietiškai Ukrainos tautai ateis. Jūsų pasirinkimas - tai tas pasirinkimas, kuris nebijo šalčio ir to, ką daro kai kurie blogi žmonės. Jūsų pasirinkimas nugalės", - tęsdamas kalbą rusiškai kalbėjo A.Kubilius.

Aikštėje susirinkę Euromaidano aktyvistai atsakė skanduodami lietuviškai "Ačiū!".

Tėvynės sąjungos - LIetuvos krikščionių demokratų pirmininkas pirmadienį nuvyko į Ukrainą dalyvauti šios šalies opozicijos ir valdžios apskrito stalo susitikime. Tačiau šis susitikimas neįvyko.

Ekspremjerą į Kijevą pakvietė Ukrainos opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Kličko.

"Visi grafikai keičiasi. Turėjome progos su vienu iš UDAR partijos atstovu, atsakingu už užsienio politiką, aptarti daug dalykų, taip pat su kolegomis iš Amerikos respublikonų instituto situaciją aptarėme. Ką nors daugiau pasakyti sunku, nes situacija čia atrodo gana įtempta, nors opozicija gerai organizuota ir bando situaciją suvaldyti", - BNS pirmadienio dieną sakė A.Kubilius.

Į Vilnių jis planuoja grįžti antradienio vakarą.

Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui pernai lapkritį atsisakius pasirašyti Ukrainos ir ES asociacijos bei laisvos prekybos sutartį, į gatves išėjo tūkstančiai ukrainiečių. Pastarosiomis dienomis jų protestas Kijeve peraugo į susirėmimus su vietos milicija. Skaičiuojama, kad į medikus pagalbos kreipėsi per 150 protestuotojų, keli žmonės žuvo.

Lietuvos Seimas ketvirtadienį griežtai pasmerkė smurto naudojimą Ukrainoje ir pabrėžė, kad provokaciniai veiksmai negali būti pretekstu naudoti jėgą prieš taikius protestuotojus.