"Mes negalime sustoti pasiekę gerus rezultatus rinkimuose i EP ir Seimą, mes galime ir turime įrodyti, jog esame stiprūs ir sugebėsime laimėti vietos rinkimus", - šeštadienį Vilniuje vykstančiame suvažiavime sakė Darbo partijos pirmininkas, ūkio ministras Viktoras Uspaskichas.

Jis paragino 4 680 suvažiavimo delegatų jau dabar pradėti formuoti kandidatų į savivaldybių tarybas sąrašus ir juos ypač atidžiai vertinti, nes, anot V.Uspaskicho, "vietos savivaldos rinkimai Darbo partijai bus didžiausias išbandymas ir laimėti, ir valdyti".

"Pasistenkite išvengti švogerystės", - bendrapartiečiams sakė V.Uspaskichas.

Darbo partijos trečiajam suvažiavimui sveikinimą atsiuntęs prezidentas Valdas Adamkus ragino įgyvendinti rinkėjams duotus pažadus, nes priešingu atveju, pasak prezidento, žmonės gali nusivilti demokratija.

"Valdančiųjų nesėkmės kaina būtų itin didelė. Dar vienas nusivylimas reikštų nusivylimą visais politikais, galbūt ir visa demokratija", - sakoma prezidento laiške, kuri suvažiavimo delegatams perskaitė jo patarėjas Darius Gudelis.

Socialliberalų lyderio Seimo pirmininko Artūro Paulausko vardu suvažiavimą pasveikinusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė taip pat įspėjo Darbo partijos delegatus dėl pažadų vykdymo.

"Galvodami tik apie savo turtus ir savo pralobimą mes tikrai neįvykdysime Lietuvos žmonėms duotų pažadų", - teigė V.Blinkevičiūtė.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje V.Uspaskichas sakė, kad savivaldybių rinkimai bus rimtas išbandymas valdančiajai koalicijai ir pabrėžė, kad valdančioji dauguma turės reglamentuoti ne tik savo veiksmus, bet ir pasisakymus rinkimų kampanijos metu.

"Mes pasirinksime tokią technologiją, jog laimėtumėm ir neįskaudintumėm koalicijos partnerių", - kalbėjo Darbo partijos lyderis.

Jo teigimu, Darbo partija nesvarsto galimybės sudaryti rinkimų koalicijos ir tokių pasiūlymų nėra gavusi.

V.Uspaskichas patvirtino, kad jo vadovaujama politinė jėga sieks, kad jau 2007 metais merai būtų renkami tiesiogiai.

"Mes už tai ir mes to sieksime. Kažkokių didesnių prieštaravimų iš koalicijos partnerių neturime", - kalbėjo V.Uspaskichas.

Tam, kad Lietuvoje merai būtų renkami tiesiogiai, reikės keisti Konstituciją. Dabar merus renka pagal partijų sąrašus išrinktos savivaldybių tarybos.

Tiek ūkio ministro pareigas einantis Darbo partijos lyderis, tiek suvažiavimą pasveikinęs socialdemokratų pirmininkas premjeras Algirdas Brazauskas teigė, jog valdančioji koalicija yra stabili.

Pasak A.Brazausko, pirmieji valdančiosios koalicijos žingsniai yra "stiprūs ir stabilūs".

"Pirmą etapą išbandymo valdžia mes praėjome. Oponentai siunta, kad viskas klostosi gerai", - sakė V.Uspaskichas, kaltinęs konservatorius ir žiniasklaidą, jog šie nepastebi gerų Darbo partijos ir valdžios darbų.

Vėliau vis tik jis paragino suvažiavimo delegatus susitaikyti su kritika ir nekariauti su žiniasklaida.

Po pernai spalį vykusių Seimo rinkimų valdančiąją koaliciją su socialdemokratais, socialliberalais ir "valstiečiais" sudariusi Darbo partija Seime turi 40 narių frakciją. Dauguma partijos atstovų Seime yra parlamentinio darbo naujokai. Iš viso Seime yra 141 narys.

Turtingiausio Seimo nario V.Uspaskicho 2003 metais įkurta partija taip pat laimėjo pernai birželį surengtus pirmuosius Lietuvoje rinkimus į Europos Parlamentą. Darbo partija iškovojo 5 iš 13 Lietuvai skirtų mandatų.

Darbo partijos teigimu, šiuo metu ji vienija beveik 14 tūkst. narių. Naujausių apklausų duomenimis, partija toliau išlieka populiariausia politine jėga.