Kaip DELFI sakė klimatologas Donatas Valiukas, absoliutus Trijų Karalių dienos šalčio rekordas per pastaruosius 50 metų registruotas 2003 metais. Biržuose tuomet termometro stulpelis nukrito iki minus 31,6 laipsnio.

„Šilčiausia buvo 1975-aisiais. Tuomet net trys meteorologijos stotys – Panevėžyje, Kybartuose ir Ukmergėje – fiksavo 9,2 laipsnio šilumos. Taigi šie Trys Karaliai nėra rekordiškai šilti, temperatūra vos pliusinė, panašių metų tikrai yra buvę“, - komentavo klimatologas.

2012, 2013 metais Trijų Karalių temperatūros taip pat nebuvo aukštos: pliusinės ar kai kur tik su nedideliu minusu.

Pasak D. Valiuko, vidutinė sausio temperatūra ir šiaip nėra labai žema. Absoliuti minimali Trijų Karalių paros temperatūra – minus 7,2 laipsnio. „Taigi, šiuo laikotarpiu ypatingai šalto oro ir nebūna, žiema Lietuvoje prasideda jau po švenčių. Sniegas taip pat būdingesnis po Kalėdų“, - komentavo specialistas.

Akivaizdu: klimatas šyla

Septynių brolių miegančių lietus, pasak D. Valiuko, nepanašus į merkusį šiemet per Tris Karalius. „Šiandieninis lietus buvo labiau rudeniškas, o pats oras priminė ne sausį, o spalį ar lapkritį“.

Tačiau tai, kad klimatas šyla, klimatologo D. Valiuko teigimu, akivaizdu. „Tai rodo ne tiek šiltesnis oras, kiek temperatūrų kaita ir dažnėjančios klimato anomalijos: staigiai atšalo Amerikoje, Egipte iškrito sniegas. Mes prie orų kaitos įpratę, todėl ypatingai to nejaučiame, tačiau kai prisninga valstybėse, kur sniegas – ypač retas reiškinys, klimato šilimo padariniai, kurie reiškiasi įvairiomis anomalijomis, matomi akivaizdžiai“, - komentavo DELFI pašnekovas.

Kas vyksta Niujorke: lietuvės patirtis

Klimatologo D. Valiuko įvardintus temperatūrų svyravimus ir klimato anomalijas pastebi Niujorke gyvenanti lietuvė žurnalistė Rasa Karaliūtė. Ji papasakojo, kaip kardinaliai per savaitgalį pasikeitė oras: nuo 12 laipsnių šalčio iki 11 laipsnių šilumos.

Viskas prasidėjo nuo audros, pavadinimu „Hercules“. Ji į Niujorką atslinko naktį iš ketvirtadienio į penktadienį. Oras ėmė staiga šalti, pradėjo snigti, vėliau kilo pūga. Snigo visą naktį iki maždaug 10 val. ryto. Temperatūra nukrito iki 12 laipsnių šalčio.

„Nors Lietuvai tokia pūga yra nieko naujo ir gyvenimo itin nesutriko, Niujorke tai nėra įprasta. 12 laipsnių šaltis šiame regione - tikrai žema temperatūra. Todėl penktadienis kol kas buvo šalčiausia metų diena Niujorke“, – pasakoja R. Karaliūtė.
Rasa Karaliūtė

Dėl gausaus sniego buvo uždaryti keliai, sutriko metro darbas. Penktadieni buvo uždarytos visos valstybinės Niujorko mokyklos, neveikė Jungtinės Tautos, kai kurios kitos tarptautinės organizacijos.

„Žmonės buvo raginami neiti iš namų be reikalo, bet aš turėjau reikalų penktadienį ryte, tad išėjau ir nieko baisaus nebuvo, tik nenuvalytos gatvės ir šaligatviai. Man, kaip lietuvei, tai nieko neįprasto ir visi lietuviai tikrai yra matę daug prastesnio oro“, – teigė R. Karaliūtė.

Lietuvė pasakoja, kad Niujorke buvo sutrikęs ir maisto tiekimas iš interneto parduotuvių: dėl slidžių nenuvalytų kelių automobiliai strigo ir negalėjo išvežioti maisto. Kadangi JAV maistą internetu užsako daugybė žmonių, susidarė užsakymų grūstis. Į vėžes maisto tiekimas grįžo tik pirmadienį. Kadangi parduotuvės dirbo, žmonėms badauti neteko.

Šeštadienį apstojus snigti, diena buvo giedra ir saulėta. Nepaisydami Niujorkui tikrai šalto oro, daugybė žmonių išėjo pasidžiaugti sniegu. Sniegas tapo atrakcija vaikams, nes daug sniego būna vos kelis kartus per žiemą.

Sekmadienį prasidėjo atlydis: sniegas ir ledas ėmė tirpti. 10 valandą vakaro jau buvo 7 laipsniai šilumos. Pirmadienį, apie 8 val. ryto, termometro stulpeliai jau rodė 11 laipsnių šilumos. „Užėjo stiprus rūkas. Tokie temperatūrų svyravimai nėra malonūs, bet prieš Kalėdas buvo dar keisčiau: nuo -4 per kelias dienas sušilo iki +20“, - pasakojo lietuvė.
R. Karaliūtės su vaikais nulipdytas sniego senis