Vilniuje tradicine tapusi teatralizuota Trijų Karalių eisena, lydima didelėmis lėlėmis persirengusių aktorių - piemenų, gyvulėlių, angelų, prie jų prisijungusių miestiečių, keliaus į Katedros aikštę. Karaliai miestui linkės derlingų metų ir neš dovanas į prakartėlę.

Vėliau Mokytojų namų kiemelyje prasidės šventė visai šeimai "Lik sveika, Kalėdų eglute".

Teigiama, kad Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus pasveikinti ėję trys bibliniai vyrai iš tiesų buvo ne karaliai, o trys Rytų išminčiai, stebėję dangaus kūnų judėjimą. Danguje suspindus ryškiai žvaigždei, išminčiai pagal pranašų liudijimus žinojo, kad tai turi sutapti su pasaulio Atpirkėjo atėjimu į Žemę. Taigi jie keliavo pasveikinti Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus. Su savimi keliautojai nešėsi karališkų dovanų - aukso, smilkalų ir miros.

Simboliškai per Tris Karalius bažnyčiose šventinami smilkalai ir kreida, kuria virš durų užrašomos trys pirmosios karalių vardų - Kasparo, Merkelio (Melchioro) ir Baltazaro - raidės.

Trijų Karalių dieną dažniausiai užgesinamos Kalėdų eglės miestų aikštėse, nupuošiamos šventinės eglutės namuose ir įstaigose.

Kalėdų eglučių palydos į mišką tradiciškai vyks Vilniaus mokytojų namų kiemelyje. Čia numatyta teatralizuota programa, mažieji galės linksmintis, žaisti įvairius žaidimus. Baigiantis šventei eglutės bus išlydėtos į mišką, kad ateinančiais metais vėl galėtų grįžti į mūsų namus.

Beveik du dešimtmečius Vilniaus mokytojų namų rengiama šventė, žyminti Kalėdų švenčių pabaigą, yra neatskiriama sostinės kalėdinio šurmulio pabaigos dalis.

Kaune irgi vyks eisena

Pirmadienio pavakarę centrinėje Kauno gatvėje - Laisvės alėjoje - su palyda pasirodys Trys Karaliai. Prie jų eisenos Senamiesčio link, neabejotina, kaip kasmet, prisijungs nemažai kauniečių. Rotušės aikštėje numatomas koncertas "Trys karaliai atkeliavo - visas svietas uždainavo".

Šventės išvakarėse rengėjai pažadėjo įspūdingo dydžio Trijų Karalių lėles, kurias tradiciškai lydės nešini žibintais persirengėliai. Eiseną nuo Daukanto gatvės fontano eglės per Laisvės alėją bei Vilniaus gatvę, prakartėlės link ves Angelas nešinas kelrode Kalėdų žvaigžde.

Prie miesto eglės Rotušės aikštėje Tris karalius ir jų palydą pasitiks Šeimininkas ir Šeimininkė, kurie paskelbs, kad jau baigėsi svečiavimosi ir linksmybių laikas. Kvies susirinkusiuosius dainuoti, šokti, primins, kad jau metas nupuošti Kalėdų eglutes, vėl kibti į darbus.

Įspūdingą renginį didžiosioms metų sandūros šventėms užbaigti jau ne pirmus metus organizuoja Kauno tautinės kultūros centras. Šio centro Etninės veiklos studijoje pirmadienį vyks mokymai jaunimui ir suaugusiems "Kūrybos džiaugsmai": dailininkės Dalios Žiurkelienės padedami, kūrėjai ant medžio tapys Trijų karalių atvaizdus.

Rotušės aikštėje koncertuos folkloro ansambliai "Žaisa", "Kupolė", "Sodailio". Šokio su ugnimi studija "Ugnies valdovai" parodys išskirtinę programą. Koncertą vainikuos nuotaikinga muzikos grupė "Sadūnai".

Po koncerto visame mieste prasidės atsisveikinimo su Kalėdų eglutėmis akcija. Eglutės bus organizuotai surenkamos ne tik Rotušės aikštėje, bet ir daugelyje kitų Kauno miesto vietų, kad būtų panaudotos biokuro gamybai.