Lietuvoje iki šiol nebuvo jokio išsamesnio atskiro leidinio, kuriame būtų aptartas terorizmas. Todėl šio pirmojo tokio tipo terorizmo žinyno tikslas – supažindinti Lietuvos skaitytojus su terorizmo (ir visų pirma šiandien labiausiai paplitusio religinio (musulmoniškojo) fenomenu – jo priežastimis, svarbiausiais veikėjais ir kova su juo.

Pirmoje šio žinyno dalyje pateikiama stambiausių teroristinių išpuolių 1979-2004 metais sąrašas. Antroje dalyje skaitytojas supažindinamas su terorizmo fenomenu bei pagrindinėmis problemomis kylančiomis šio fenomeno tyrėjams. Šioje dalyje taip pat pateikiama trumpa terorizmo istorija, išskiriami skirtingi terorizmo tipai. Trečia dalis skirta skaitytojų supažindinimui su religinio terorizmo fenomenu. Ketvirta knygos dalis yra trečios dalies tęsinys, kuriame kalbama apie musulmonišką terorizmą, musulmonus teroristus bei jų įkvėpimo šaltinius. Penktoje dalyje pateikiama bendra informacija apie labiausiai pasižymėjusias musulmoniškas teroristines organizacijas. Paskutinėje, šeštojoje, dalyje skaitytojas supažindinamas su antiteroristine kampanija, svarbiausiais jos momentais.

Knyga skirta plačiam skaitytojų ratui – tiek pedagogams, studentams ir moksleiviams, besidomintiems terorizmo fenomenu, tiek savo darbe su terorizmo problematika susiduriantiems valstybės tarnautojams, žurnalistams, statutinių organizacijų nariams, tiek kitiems, siekiantiems praplėsti savo žinių horizontus.

Egdūnas Račius Kuveito universitete mokėsi arabų kalbą (1992-94), yra baigęs Vidurio Rytų studijas Niujorko universitete (MA, 1999) bei Arabų ir islamo studijas Helsinkio universitete (PhD, 2004). Šiuo metu jis dėsto radikaliojo islamo ir terorizmo kursus Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute bei Lietuvos karo akademijoje.

Egidijus Gailiūnas yra Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto absolventas.

Kviečiame į internetinę konferenciją su knygos autoriais balandžio 1 d., penktadienį 12.15 val..