Sunku netikėti, kad bent jau dalis mūsų miego metu besiplėtojančių scenarijų neturi nieko bendro su realybe. Egzistuoja ne vienas tinklalapis ir programėlė, besiūlanti padėti šifruojant sapnų reikšmes, kurių paprastai galime ir nepastebėti, skelbia healthland.time.com.

Kai kurie naudojasi algoritmais, sukurtais psichologų ir kognityvinių mokslų specialistų – tai vienas iš būdų sulaukti komentarų. Kiti buria sapnuotojų ar sapnų specialistų bendruomenes, kur taip pat vyksta diskusijos sapnų reikšmių klausimais.

Jų naudojami analizės metodai patys įvairiausi – nuo žodynų iki vadinamųjų sapnų simbolių žinynų, asmeninių sapnų interpretavimo gairių ir specialių žurnalų, kur fiksuojami vaizdiniai miego metu. „Dream:On“ metodas tvirtina, jog sapnus galima valdyti ir kontroliuoti.

Technologija „Shadow“, kuri vis dar tobulinama, susijusi su laipsnišku budinimu – tai, kaip tvirtina jos kūrėjai, padės geriau prisiminti sapnus ir palengvins galimybę juos užrašyti.

Kodėl tai turėtų rūpėti? Psichoterapijos specialistai ilgą laiką manė, jog būtent sapnai suteikia daug informacijos apie mūsų jausmus ir problemas, apie kurias galbūt net nenumanome. Vašingtone dirbanti psichologė Alicia Clark teigia, jog sapnų analizė gali būti veiksmingas būdas geriau save pažinti ir suprasti: „Sapnų analizė – plačiai psichologijoje taikoma praktika“.

Tai reiškia, jog sapnai gali suteikti vertingos informacijos ir tiems, kurie niekada nesilankė pas specialistą. „Jeigu prabudę jaučiatės pasimetę ir liūdni, yra tikimybė, jog ir tikrame gyvename tenka patirti tokių akimirkų“, - teigia specialistė. Potyriai sapnuose gali būti susiję su tikru gyvenimu, mano psichologė, tad jie padėtų geriau suvokti ir išspręsti savo problemas.

Kad ir kokie simboliški kai kurie sapnai bebūtų, būtent sapnuose žmonės gali būti vaizduojami tokie, kokie yra iš tikrųjų, arba simbolizuoti į juos panašius asmenis. Sapnai gali daug pasakyti ir apie konkretaus žmogaus asmenybę, skirtingas jos puses. „Pavyzdžiui, motina sapne gali simbolizuoti jūsų mamą, ką nors iš jūsų gyvenimo, kas elgiasi kaip jūsų motina, arba tą jūsų asmenybės dalį, kuri panaši į jūsų mamą“, - mano A. Clark.

Dėl šios priežasties, tokios nuomonės laikosi dauguma terapeutų, sapnų simbolių žodynai nėra pats geriausias pagalbininkas, nes jie pateikia universalias konkrečių simbolių reikšmes. O juk kiekvienam žmogui jos gali būti skirtingos.

Kiti neskuba nuvertinti internete talpinamų sapnininkų svarbos. Ročesterio technologijų universiteto psichologijos profesorius Rogeris Harnishas teigia, jog jie skatina žmones atidžiau vertinti savo sapnus, pateikia naujų įžvalgų.

„Juose pateikiama daug simbolių, jų reikšmių, tad žmonės tikrai gali rasti, kas vienaip ar kitaip aktualu būtent jiems.

Be to, interpretuojant tokius simbolius, visada galima rasti konkrečiam asmeniui tinkamiausių prasmių“, - teigia profesorius.

Pavyzdžiui, R. Harnisho sukurta programėlė didžiausią dėmesį teikia sapnų struktūrai ir žodžiams. „Tyrimai leidžia teigti, jog dauguma mūsų sapnų yra apie nebaigtus reikalus – emociniame lygmenyje nebaigtus reikalus. Suvokę, ko konkrečiai nesame padarę iki galo, galime geriau suprasti save ir valdyti savo gyvenimą“, - teigia profesorius.

Tokio pobūdžio programėlės sapnus analizuoja ilgą laiką, sapnuotojai turi galimybę palyginti ir išvesti bendrą iš pirmo žvilgsnio niekuo nesusijusių sapnų vardiklį. Pavyzdžiui: „Jeigu darbe nuolat darote tai, kas kelia jums stresą, programėlė jums pateiks vis tas pačias išvadas, nors analizuojami sapnai ir bus kardinaliai skirtingi“, - teigia profesorius.

Profesorius ketina atlikti tyrimą, paremtą programėlės vartotojų sapnais. Kiti sapnų aiškinimu užsiimantys tinklalapiai skaitytojams jau siūlo iki 200 tūkst. sapnų archyvą. Juose suteikiama informacija yra anonimiška, tačiau kitais metais šių svetainių kūrėjai ketina pateikti specialias sutikimo formas, kurias užpildę sapnuotojai galės prisidėti prie tyrimų. „DreamBoard“ suteikia prieigą prie kiekvieno vartotojo sapnų žurnalo, be to, kiekvienas vartotojas gali gauti išsamų specialisto komentarą.

Pasitelkę Turino universiteto kognityvinių mokslų profesoriaus Bruno Baros sukurtą algoritmą, puslapio kūrėjai tikisi suteikti žmonėms daugiau informacijos apie tai, ką jiems nori pasakyti pasąmonė.
„DreamsCloud“ siūlo galimybę gauti specialistų komandos, kurioje yra ir psichologų, socialinių darbuotojų ir gyvenimo būdo specialistų, komentarą.

Tačiau ar tokia analizė patikima? Kai tik sapną papasakojate kam nors kitam, teigia Harvardo medicinos mokyklos psichologas ir sapnų specialistas Deirdre Barrettas, tas asmuo, atlikdamas analizę, gali nevalingai sapną perleisti per savo prizmę, remtis savo patirtimi, jausmais, įsitikimais. Todėl verta prisiminti, jog tą patį sapną skirtingi žmonės skirtingai ir interpretuoja.

Dalis programėlių žada daugiau, nei gali įvykdyti. Nevertėtų tikėtis, jog jos padės audringus sapnus paversti ramesniais. Bostono medicinos mokyklos neurologas Patrickas McNamara teigia: „Nėra jokio pagrindo manyti, jog neigiamus sapnus galime paversti teigiamais“. Be to, tikrai ne visi žmonės savo sapnais nori dalintis su kitais. Kartais geriau juos pasilaikyti sau.