Nėščią moterį taip pat būtų galima atleisti, jei ji priimama išbandymo laikotarpiui ir darbdavys pripažįsta, kad darbo rezultatai jo netenkina.

Politikas aiškina, kad pataisą pateikė ne kaip Seimo narys, o kaip Darbo kodekso pataisų rengimo grupės vadovas. Jis šią pataisą pavadino juodais pramoninkų pasiūlymais.

"Darbo kodekso pataisos, kurias užregistravau kaip darbo grupės vadovas, yra kolektyvinis Vilniaus universiteto, M. Romerio universiteto, valstybės tarnautojų ir socialinių partnerių atstovų darbas, ir nebūtinai visoms parengtoms pataisoms aš pritariau. Svarstant projektą Seime ir balsuojant už kiekvieną straipsnį bus išreikšta kiekvieno Seimo nario, taip pat ir mano, nuomonė dėl vienos ar kitos Darbo kodekso pataisos", - pareiškė A. Sysas.

Parlamentaras patikslina, kad Darbo kodekso pataisos buvo įregistruotos ne praėjusią savaitę, o 2004 m. rugsėjo 14 d..

"Darbo kodekso pataisas registravau aš, nes buvau darbo grupės vadovas ir vienas iš dviejų Seimo narių, kurie tik ir turėjo įstatymų iniciatyvos teisę. Darbo kodekso 132 straipsnio pakeitimo konkrečią redakciją parengė prof. I. Nekrošius", - teigia parlamentaras. Jo duomenimis, dėl pataisos balsavusi darbo grupė jai pritarė. Pats A. Sysas teigia už šį pasiūlymą nebalsavęs, nes tame darbo grupės posėdyje nedalyvavo.

2005 m. kovo 29 d. "Lietuvos ryto" straipsnyje teigiama, kad šiuo metu nėščią moterį galima atleisti iš darbo tik išskirtiniais atvejais, o pagal A.Syso pasiūlymą darbdavys turėtų teisę nutraukti darbo sutartį su besilaukiančia kūdikio moterimi apie tai iš anksto neįspėjęs, pavyzdžiui, kai ji nerūpestingai atlieka pareigas ar kitaip pažeidžia darbo drausmę.

Pasak A. Syso, darbo grupė siūlo Darbo kodekso 132 straipsnį papildyti nuostatomis, kad su nėščia moterimi darbo sutartis gali būti nutraukta ir tais atvejais, kai moteris į darbą buvo priimta nustačius išbandymo laikotarpį ir darbdavys pripažino, kad šio išbandymo rezultatai jo nepatenkino.

Be to, anot A. Syso, darbo grupė pasiūlė įtvirtinti nuostatą, kad su nėščia moterimi būtų galima nutraukti darbo sutartį, kai darbuotoja nerūpestingai atlieka darbo pareigas ar kitaip pažeidžia darbo drausmę.

"Tiek galiojanti Darbo kodekso redakcija, tiek ir siūlomos Darbo kodekso pataisos draudžia atleisti nėščią moterį darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės", - pabrėžė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas A. Sysas.