"Lietuvos ryto" teigimu, tokiam žingsniui prezidentas ryžosi po praėjusį ketvirtadienį įvykusio susitikimo su daugiausia atstovų Seime turinčios Darbo partijos lyderiu, ūkio ministru Viktoru Uspaskichu. Esą V. Uspaskichas pažadėjo V. Adamkui, kad jo vadovaujamos partijos parlamentarai balsuos už T. Birmontienę.

V. Adamkus teigė gavęs ne tik žodinių, bet net ir raštiškų prašymų, kad Seimo atmesta T. Birmontienės kandidatūra būtų vėl teikiama Seimui.

"Vadovaudamasis tais prašymais ir būdamas įsitikinęs, kad ji (T. Birmontienė - DELFI) gali būti įnašas Konstitucinio Teismo darbe, po pasitarimų su frakcijų vadovais labai tvirtai tikiu, kad Seimas patvirtins", - žurnalistams sakė V. Adamkus.

Prezidentas sakė ir šiandieną esąs įsitikinęs, kad T. Birmontienė yra "kompetentinga teisininkė, galinti savo žiniomis prisidėti prie Konstitucinio Teismo svarumo, suteikiant šiam teismui autoritetą, kuris valstybei labai reikalingas".

Pasak Prezidento atstovės, V. Adamkus prieš pasirašydamas dekretą konsultavosi, taip pat buvo pavedęs savo patarėjams konsultuotis su parlamentinių partijų lyderiais. Pasak R. Grumadaitės, partijų vadovai neišdėstė rimtų argumentų, kodėl T. Birmontienės kandidatūra būtų nepriimtina ir negalėtų būti patvirtinta Konstitucinio Teismo teisėja.

Pirmą kartą savo patarėjos teisės klausimais T. Birmontienės kandidatūrą prezidentas V. Adamkus Seimui buvo pateikęs prieš kelias savaites. Tačiau tąkart pritrūko vos kelių parlamentarų balsų, kad T. Birmontienės kandidatūra būtų patvirtinta. Kai kurie parlamentarai, liberaldemokratai ir pavieniai Seimo nariai, tuomet priekaištavo teisininkei dėl neva abejotinos praeities ir tvirtino, kad jos paskyrimas teisėja paniekintų kovotojus už Lietuvos laisvę bei nepriklausomybę.

Seimo nariams užkliuvo T. Birmontienės kandidatinės disertacijos tema "Tarybinės milicijos kūrimasis Lietuvoje", kurią ji Maskvos M. Lomonosovo universitete apgynė mūsų šalyje jau prasidėjus Sąjūdžiui. Pasak Mišriai Seimo narių grupei atstovaujančio Petro Gražulio, šiame darbe esą buvo niekinami visi, kovoję ir žuvę už Lietuvos laisvę bei nepriklausomybę.

Per slaptą balsavimą už V. Adamkaus pasiūlytą kandidatūrą balsavo 54 parlamentarai, prieš - 53, dar 4 biuleteniai buvo sugadinti. Pagal galiojančią tvarką kandidatas paskiriamas teisėju, jei už jį balsus atiduoda daugiau nei pusė balsavusiųjų parlamentarų. Biuletenius sugadinę Seimo nariai taip pat laikomi balsavusiais.

Du kartus už tą patį kandidatą į Konstitucinio Teismo teisėjo pareigas Seimas yra balsavęs ir anksčiau. 1999 metais po antrojo pateikimo parlamentarai Konstitucinio Teismo teisėju paskyrė Stasį Stačioką, kuris šias pareigas eina iki šiol.