Kiek etiška valstybės, kuri yra Europos Sąjungos ir NATO narė, pareigūnui studijuoti Rusijos išlaikomoje aukštojoje mokykloje, tegul lieka A.Sadkausko sąžinės reikalas. "Ekstra" primena, jog prieš keletą metų tas pats A.Sadkauskas jau buvo įsivėlęs į skandalą, kai jo pasirašytas oficialus raštas tapo lemiamu pretekstu Baltarusijos prezidentui A.Lukašenkai susidoroti su trimis Rusijos žurnalistais.

1997 metų liepos pabaigoje kilo tarptautinis skandalas, kai Baltarusijos valdžia suėmė tris Rusijos telekompanijos žurnalistus, motyvuodama tuo, jog žurnalistai Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje neteisėtai filmavo slaptą objektą ir nelegaliai kirto valstybės sieną. Baltarusijos valdžia teigė, jog apie neteisėtą Rusijos žurnalistų sienos kirtimą ją informavo Lietuvos pasieniečiai. Iš pradžių Lietuva kategoriškai neigė, jog ji apie žurnalistų veiklą informavo baltarusius. Tačiau atlikus tarnybinį patikrinimą paaiškėjo, jog baltarusiai buvo teisūs.

Liepos 26 dieną Vilniaus pasienio rinktinės, kuriai vadovavo A.Sadkauskas, štabo viršininkui paskambino kolegos iš Baltarusijos ir pakvietė į susitikimą, kuriame norėta išsiaiškinti apie nelegalų sienos perėjimą. Susitikimo metu baltarusiai parodė savo filmuotą medžiagą ir paprašė Lietuvos kolegų oficialiai patvirtinti, jog Rusijos žurnalistai iš tiesų nelegaliai kirto valstybės sieną. Pavaldinių įtikintas rinktinės vadas A.Sadkauskas pasirašė dokumentą, kuris tapo pagrindiniu motyvu baltarusiams suimti Rusijos žurnalistus. Apie tai, kad toks dokumentas buvo išsiųstas į Baltarusiją, A.Sadkauskas neinformavo nei VRM, nei tuomečio Pasienio departamento vadovybės.

Atlikus tarnybinį patikrinimą, nuspręsta A.Sadkauską perkelti į žemesnes pareigas. Kuo visa ši istorija baigėsi, A.Sadkauskas dabar nebeprisimena. "Praėjo labai daug laiko. Žinau tik tiek, jog šį įvykį tyrė Vilniaus apygardos prokuratūra ir jokių neteisėtų dalykų mano veiksmuose nerado", - "Ekstrai" sakė VSAT pareigūnas, dabar su savo pavaldiniais tęsiantis studijas svetimos valstybės išlaikomoje akademijoje ir grasinantis teisę į jas ginti teisme. Lietuvos ar Rusijos?