„Nuo Didžiosios Britanijos atslenkantis uraganas, kaip ir kiti aktyvūs, energingi ciklonai, turi savo pavadinimą. Dabar Ksavero centras ties Šiaurės jūra ir keliauja į Rytus, Lietuvos link. Rytoj dieną jo centras jau turėtų būti ties Baltija”, - komentavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė.

Pasak specialistės mūsų pajūryje šiandien vėjo greitis siekė 15-17 metrų per sekundę.

„Dėl artėjančio Ksavero pastebima jo stiprėjimo tendencija. Tikimasi, kad mus uraganas pasieks kiek išsikvėpęs, praeis siauru ruožu, tačiau pirmoje nakties pusėje Kuršių nerijoje, Klaipėdos uosto teritorijoje vėjo greitis pirmoje nakties pusėje gali sustiprėti iki stichinio ir siekti 28-30 metrų per sekundę”, - įspėjo I. Marcinonienė.

Laukia snygio

Uraganiniu vėjas vadinamas, kai jo greitis siekia 33 metrus per sekundę. Tokį priartėjus Ksaverui prognozuoja mūsų kaimynai lenkai.

Pajūrio ruože Lenkijoje prognozuojamas 38 metrų per sekundę vėjas, o Danijoje 40-45 metrų per sekundę vėjas.

„Mes uragano neprognozuojame. Turėtų gelbėti tai, kad Ksaveras per Lietuvą praeis ne pačia stipriausia dalimi. Kai keisis kritulių fazė, lietus pereis į šlapdribą ir penktadienį antroje dienos pusėje – į sniegą, prasidėjus stipriam snygiui, pasiekęs žemyną vėjas susilpnės – ciklonas mūsų teritorija keliaus ilgiau. Todėl antroje dienos pusėje prognozuojamos pūgos, šeštadienį, kai prasidės šalčio įsiveržimas, daugelyje rajonų tikėtina neigiama temperatūra“, - sakė I. Marcinonienė.

Sekmadienį bus šalta ir balta

Meteorologų teigimu, stiprus iki 30 metrų per sekundę vėjas gali išsilaikyti iki šeštadienio ryto.

„Apie pavojingą stichinį vėją jau vakar išplatinome įspėjimus, o šiandien patikslinome, kad ypač gali nukentėti siauras pajūrio ruožas, kuriam teks atlaikyti visą kompleksą reiškinių“, - sakė specialistė.

Traukiantis Ksaverui orai kiek aprims, tačiau, kaip sakė I. Marcinonienė, pas mus pasidarys šalta ir balta. Sekmadienį jau ir dieną prognozuojama neigiama temperatūra, kuri gali siekti 5 laipsnius šalčio.

Prognozuojama, kad arktinis oras ilgai nesilaikys, kitos savaitės viduryje vėl tikėtinas šilumos pliūpsnis iš Pietvakarių.

Baltijoje prognozuojama audra

Lietuvos hidrometeorologų teigimu, iš Didžiosios Britanijos slenkantis uraganas Ksaveras telkė jėgas virš Šiaurės Atlanto ir ketvirtadienį pasiekė Baltiją. Skaitmeniniai orų modeliai prognozavo jį būsiant ypač aktyvų.

Pirmiausia Ksavero artėjimą pajuto Škotija. Įsišėlęs vėjas ketvirtadienio dieną jau siautėjo Danijoje, šiaurinėje Vokietijos bei dalyje Lenkijos. Vakarop stiprūs pietvakarių, vakarų vėjo šuorai pasieks ir mūsų pajūrį.

Baltijoje prognozuojama audra, pajūryje bei pietvakariniuose šalies regionuose vėjo gūsiai sieks 17–22 m/s.

Penktadienio rytą prie jūros vėjas sustiprės iki 25 m/s, o dieną, vakarų vėjui keičiant kryptį į šiaurės vakarų, net iki 27 m/s. Šiaurės rytinėje šalies pusėje irgi bus vėjuota – numatomi pavojingi 15–20 m/s vėjo gūsiai.

Sekmadienį audringasis ciklonas turėtų nutolti Rusijos link, palikdamas Baltijos šalyse žiemiškus orus. Paspaus rimtesnis šaltukas (sekmadienio naktį iki minus 3–8 laipsnių, pirmadienio – dar keliais laipsniais šalčiau), net ir dienomis, esant sniego dangai ir vis dar nesitraukiant šaltai oro masei, laikysis neigiama temperatūra.

Pranešama, kad kai kuriuose Lietuvos regionuose jau ketvirtadienį buvo apsemti kelių ruožai:

1) Kelyje Nr. 4243 Atmatos upės krantas–Tulkiaragė nuo 0,200 iki 0,500 km vandens gylis 25 cm;

2) Kelyje Nr. 4243 Atmatos upės krantas–Tulkiaragė nuo 1,500 iki 2,742 km vandens gylis 25 cm;

3) kelyje Nr. 4248 Šilutė–Šyša–Krokų lankos nuo 8,400 iki 9,910 km vandens gylis 25 cm;

4) kelyje Nr. 4270 Žemaitkiemis–Vabalai nuo 5,450 iki 5,550 km vandens gylis 30 cm;

5) kelyje Nr. 4270 Žemaitkiemis–Vabalai nuo 6,400 iki 6,800 km vandens gylis 30 cm.

Yra aukų

Didžiojoje Britanijoje 44 m/s vėjas pražudė vieną žmogų, sukėlė chaosą keliuose, o 100 tūkst. namų liko be elektros. Pranešama, kad kai kur Ksavero uragano gūsiai siekė 63 m/s.

Kaip informuoja uk.news.yahoo.com, Batgito greitkelyje vėjas bloškė sunkvežimį ant dviejų automobilių, žuvo sunkvežimio vairuotojas, dar keturi asmenys sužeisti.

Geležinkelių atstovo spaudai Nicko Kingo teigimu, „oro sąlygos tokios, kad šiuo metu esame priversti sustabdyti geležinkelių eismą“.

Per artimiausias dvi paras Rytinėje Anglijos dalyje dėl audros tikimasi stipraus vandens pakilimo, kuris gali išgriauti apsaugas ir sukelti potvynius.

Vėjas stiprėja, Škotijos Hailande užfiksuotas 63 m/s vėjas. Glazgo centrinėje stotyje nuolaužos išdaužė stogo stiklą, žmonės evakuoti, nukentėjusių nėra.

Atšaukti skrydžiai, stabdomas traukinių eismas

Edinburgo oro uoste dėl stipraus vėjo atšaukiami skrydžiai, uždarytas „Forth Road“ tiltas.

Britanijos Meteorologijos biuras nurodė, kad Inverneso grafystės kalnuose Škotijoje buvo užfiksuoti vėjo gūsiai, kurių greitis siekė 63 m/s Daugelyje gyvenamųjų vietovių vėjo greitis buvo 27–36 m/s.

Aplinkosaugos agentūra skelbia, kad didžiausia rizika yra Šiaurės jūros pakrantei nuo Northumberland'o iki Temzės žiočių. Ketvirtadienio vakarą ketinama uždaryti Temzės barjerą, kad Londonas būtų apsaugotas nuo potvynių.

Aplinkosaugos agentūra sako, jog per ateinančias 24 valandas gali būti apsemta 3000 namų.

Taip pat perspėjama, kad kai kuriose vietose jūros lygis gali pakilti iki tokio, kuris sukėlė pražūtingą potvynį 1953 metais. Tačiau nuo tų laikų įrengtos apsaugos nuo potvynių reiškia, kad didelė dalis JK teritorijos yra apsaugota.