Kaip šluota ir laminuotos grindys susijusios su parlamentine veikla? Tokie Seimo vadovės Loretos Graužinienės pirkiniai iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų sudomino etikos sargus. Jie aiškinsis, ar Seimo vadovė mokesčių mokėtojų kišenes tuština pagrįstai.

Daugiau nei 500 litų kainavusių laminuotų grindų ir apie 100 litų vertės šluotos Seimo vadovei prireikė jos biure Ukmergėje. Graužinienė sako, kad Ukmergės valdžios jai suteiktos biuro patalpos neblizgėjo, buvo nepatogu prieš užsukančius žmones, todėl joms būtinai reikėjo remonto.

„Kaip Seimo narė ruošiau biurą Ukmergėje, gavau patalpas panaudai iš savivaldybės ir ten buvo labai negražios grindys, tai aš manau, kad gyventojams tik jaukiau atėjus,“ - Lietuvos ryto televizijai sakė Seimo pirmininkė.

Etikos komisijos vadovas primena, kad pagal Seime galiojančią tvarką, parlamentarai iš valdiškos kišenės gali išlaidauti kanceliarinėms prekėms, telekomunikacijų paslaugoms, transportui, biurų nuomai, bet ne remontui. Todėl Graužinienės įsigyti daiktai, anot Valentino Stundžio, patenka į neleistinų prekių sąrašą.

„Pagal tvarką, Valdybos patvirtintą, tu gali nuomotis biurą ir, be abejo, apmokėti eksploatacines tam tikras išlaidas. Be abejo, technikos nuoma ir aptarnavimo technikos nuoma, visos kanceliarinės išlaidos, bet prekių pirkimas biurui iš esmės Valdybos nutarime yra neleidžiamas. Tai yra veikla, kuri iš esmės neatitiktų nustatytos tvarkos. Kitaip sakant,turi nuomotis tokį biurą, kurio įrengimu pačiam nereikėtų rūpintis ir tų lėšų tiesiog nenaudoti, nes jos skirtos ne tam,“ - aiškino V. Stundis.

Jeigu Etikos ir procedūrų komisija nuspręs, kad L. Graužinienės išlaidos nepagrįstos, Seimo vadovei teks praverti savo kišenę.

„Nu jeigu pasakys, kad negalima šluotos nusipirkti biure, tai aš sumokėsiu iš savo atlyginimo, aš nematau jokių problemų,“ - sakė Seimo pirmininkė.

Praėjusią kadenciją etikos sargams dėl tūkstantinių išlaidų remontui buvo užkliuvę konservatoriai Julius Dautartas ir Jonas Šimėnas. Jie už parlamentines lėšas remontavo partijos patalpas, kuriose buvo įsirengę savo biurus. Buvęs Seimo narys Gediminas Navaitis mokesčių mokėtojų kišenes tuštino pirkdamas brangius indus. Tai jis traktavo kaip parlamentaro veiklai būtiną prekę, tačiau etikos sargai turėjo kitokią nuomonę, todėl pinigus privertė grąžinti į biudžetą.