Italų medikai tokį žurnalisto smalsumą vertino kaip provokaciją, kiti - kaip kvailą pokštą.

Iš lietuvės Jurgos Alksninienės, JAV laikiusios egzaminą vairuotojo pažymėjimui gauti, ne tik kad nebuvo paprašyta atnešti pažymos iš ginekologo (nors ji tuo metu buvo aštuntą mėnesį nėščia) - apskritai nereikėjo jokios medikų pažymos.

Net sovietiniais laikais Rytų Vokietijoje dirbęs gydytojas neprisimena, kad iš vokiečių moterų būtų reikalaujama ginekologo pažymos.

"Kokios gali būti moteriškos ligos, dėl kurių moteris ar mergina negalėtų vairuoti automobilio?" - stebėjosi Berlyno eismo valdybos valdininkas.

Maža to, net artimiausia Lietuvos kaimynė Latvija nevaro būsimųjų vairuotojų pas ginekologus.

Prieš savaitę pirmą kartą nepriklausomoje Lietuvoje iššūkį iki šiol galiojančiai sovietinei būsimųjų vairuotojų sveikatos tikrinimo tvarkai ryžosi mesti viena 24 metų panevėžietė.

Ji Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai parašė skundą, kad taip diskriminuojamos moterys. Kodėl būsimosios vairuotojos turi rodytis ginekologui, o būsimiesiems vairuotojams apsilankyti pas urologą nereikia?

Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai greitai surado pasiteisinimą: taip lietuvės moterys nors retkarčiais priverčiamos apsilankyti pas ginekologą.

"Ginekologo konsultacija numatyta moterų sveikatos labui, kad būtų laiku pastebėtos ligos, o ne todėl, kad būtų draudžiama vairuoti", - tvirtino Sveikatos apsaugos ministerijos asmens sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Armonavičienė.

"Nėra tokių specifinių moteriškų ar vyriškų ligų, dėl kurių nebūtų galima vairuoti automobilio, - "Lietuvos rytui" pripažino sveikatos apsaugos viceministras Vidmantas Žilinskas. - Tiesiog rengiant įsakymą buvo įvertinti moterų organizmo ypatumai. Siekiama bent kas penkerius metus įpareigoti moteris pasitikrinti sveikatą profilaktiškai".

Laikinai einanti Diagnostikos poliklinikos direktoriaus pareigas vairuotojų sveikatos tikrinimo komisijos pirmininkė Natalija Zaks įspėjo, kad spaudžiant automobilio pedalus ne visai sveikoms vairuotojoms galimos komplikacijos - gali iškristi gimda ar tiesioji žarna.

Dabar Sveikatos apsaugos ministerijos sudaryta darbo grupė persvarsto sveikatos apsaugos ministro 2000-ųjų gegužės 31 d. įsakymą dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų.

Užsienio šalyse tokia problema apskritai nesuvokiama.

Visos "Lietuvos ryto" kalbintos italės sakėsi negalinčios įsivaizduoti, koks galėtų būti ryšys tarp ginekologinių ligų ir vairavimo.

"Kur čia taip tikrina? Lietuvoje? Tada viskas aišku, juk Rusijoje visokių kvailų diktatūros formų pasitaiko. Kaip ir Afganistane. Iš moterų tyčiojasi kas tik nori", - sakė ACI prie dokumentų langelio laukusi Romos gyventoja, vardu Laura.

Prancūzijos vairuotojai mėgėjai iš viso nežino, kas yra medicininė komisija. Valstybė pasitiki pačių vairuotojų gera valia bei atsakomybe.

Vairuotojo pažymėjimą norintys gauti asmenys anketoje tik privalo nurodyti, nešioja jie akinius ar ne. Jei taip, juos privalo nešioti vairuodami ir vairuotojo pažymėjimui nusifotografuoti su akiniais. Vairavimo egzamino metu policininkas gali patikrinti kandidato regėjimą. Iš tam tikro atstumo gali paprašyti perskaityti automobilių numerius arba užrašus po kelio ženklais.

O štai Rytų Europos šalyje Latvijoje sveikatos tikrinimo procedūra yra kiek sudėtingesnė nei Vakarų šalyse, nors ir čia moterys pas ginekologus nėra varinėjamos.

Vis dėlto poliklinikoje latvis sugaišta labai daug laiko. Manoma, kad labai pasisekė, jei poliklinikoje pavyko vairuotojo medicininės apžiūros pažymą gauti per tris dienas.

Lietuvoje, priklausomai nuo poliklinikos, būsimojo vairuotojo sveikatos apžiūros procedūra trunka nuo valandos iki pusdienio.