„Nenoriu vertinti Seimo pirmininkės vizito į Ukrainą. Tuo metu buvau Rumunijoje, ir tik būdamas Rumunijoje sužinojau apie Seimo valdybos priimtą sprendimą. Manau, kad diskusiją šia tema dar tęsime. Man tai buvo staigmena“, - į rusų žurnalistės užduotą klausimą, kaip premjeras vertina L. Graužinienės išvyką į Ukrainą, atsakė ministras pirmininkas.

Taip pat į Rytų partnerystės renginius atvykę žurnalistai teiravosi, ar Ukrainos sprendimas, penktadienį nepasirašyti asociacijos sutarties, turės įtakos Lietuvos bendradarbiavimui su Ukraina.

Pasak A. Butkevičiaus, santykiai su šia šalimi neturėtų pablogėti.

„Pastaruoju metu teko susitikti ir su sveikatos apsaugos Ukrainos ministre ir švietimo ministru. Yra pasirašytos sutartys dėl konsultacijų teikimo specialistų kvalifikacijos kėlimo, studentų pritraukimo iš Ukrainos į Lietuvą“, - teigė premjeras.

Britų žurnalistai susidomėjo A. Butkevičiaus nuomone dėl Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono planų griežtinti išmokų mokėjimus naujų Europos Sąjungos šalių imigrantams, kuriais norima „gintis“ nuo imigrantų srautų iš Rumunijos ir Bulgarijos.

„Tai yra nepaprastai jautrus klausimas visos ES šalims, bet, manau, kad visos ES šalys yra pasirašę sutartis dėl laisvo darbo jėgos judėjimo ir jie turėtų būti įgyvendinami ir vykdomi“, - pabrėžė Lietuvos premjeras.

Spaudos konferencija buvo organizuota Rytų partnerystės verslo forumo „Verslas be sienų“ metu. Šiame renginyje užsiregistravo apie 500 dalyvių.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis daugiau dėmesio skyrė Lietuvos ir Rytų šalių ekonominiams santykiams.

Pasak jo, šiuo metu žengiami sudėtingi žingsniai – valstybės, kurios buvo pasiruošusios pasirašyti sutartis vis dar turi abejonių. Didžiausia viltis, pasak R. Dargio, kad jos bus pasirašytos bent su Moldova ir Gruzija.

„Ukraina turi daug problemų, bet tikime, kad Ukraina tvirtai žengia pasirinktu keliu ir tikiu, kad ateityje taps ES nare“, - išreiškė viltį verslininkų atstovas.

Vis dėlto R. Dargis tiki, kad Ukrainos atsisakymas penktadienį pasirašyti sutartį jau esamų ryšių nesugriaus. „Santykiai vystėsi jau ne pirmus metus ir jie yra stiprėjantys [...] Labai svarbu susitarimas dėl išsamios ir gilios sutarties dėl geresnės verslo aplinkos. Nesant teisingos aplinkos, įstatymo viršenybės, projektai yra trumpalaikiai, remiasi tik pirkimu ir pardavimu“, - kalbėjo jis.

Prastėjančių santykių su Ukraina nemato ir Europos investicinio banko prezidentas Werneris Hoyleris. Pasak jo, bankas Rytų partnerystės šalims jau yra paskolinęs daugiau nei 3 mlrd. eurų ir nežadama šios veiklos nutraukti.

Europos investicinis bankas Rytų partnerystės šalims ne tik teikia paskolas, bet padeda įgyvendinti projektus, teikiamos konsultacijos.

Konferencijos transliaciją gyvai galite stebėti čia.