Vilniuje radikalios Nacionaldemokratų ir "Jaunosios Lietuvos" partijos penktadienį surengė Tilžės akto paminėjimo eitynes.

Tilžėje (dabartinis Sovietskas, Kaliningrado sritis) 1918 m. lapkričio 16 d. įvyko Prūsų Lietuvos lietuvių suvažiavimas, kuris išrinko Prūsų Lietuvos Tautinę Tarybą. Ši taryba 1918 m. lapkričio 30 d. priėmė Aktą dėl prisijungimo prie Lietuvos Respublikos.

Tačiau realiai Mažoji Lietuva niekada nebuvo Lietuvos valstybės sudedamąja dalimi.

Leidimas šiai akcijai iš Vilniaus miesto savivaldybės buvo gautas.

Maždaug 30 žmonių, nešini Lietuvos trispalve, istorine Mažosios Lietuvos vėliava bei nacionalistine simbolika, ėjo nuo Signatarų namų Senamiestyje iki A.Jakšto gatvės, kur Mažosios Lietuvos reikalų taryba surengė Mažosios Lietuvos dienos paminėjimą - vakaronę.

Kaip BNS sakė Lietuvos nacionaldemokratų partijos lyderis Kazimieras Uoka, partija siekia, kad " Tilžės akto paminėjimas -taptų kasmetine daugelio Lietuvos politinių ir visuomeninių organizacijų švente".

"Šis aktas yra pamirštas, nesusietas su visos Lietuvos atgimimu, o tai yra tikrai neteisinga. Tame krašte yra mūsų raštijos lopšys, tame krašte gimė daugybė mūsų žymių žmonių ir šiandien ten situacija yra labai liūdna. Mes to krašto negalime pamiršti, tai yra tautos kultūrinės šaknys", - tvirtino K.Uoka.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, Potsdamo konferencijoje buvęs Karaliaučiaus kraštas buvo perduotas Sovietų Sąjungai. Dabartinė Kaliningrado sritis yra nuo Rusijos atskirtas šios šalies militarizuotas anklavas.